Het is zover: Amsterdam rijdt zachter, en dat is goed nieuws. Sinds eind 2023 geldt op meer dan 80% van de Amsterdamse wegen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Dat betekent rustiger verkeer, veiligere straten en minder herrie. Geen wonder dat de stad dit jaar met trots terugblikt in de verkeersveiligheidsmonitor 2024.
De cijfers spreken voor zich. Het aantal verkeersongelukken met motorvoertuigen daalde met ruim 11%, en ook de trams en bussen reden veiliger dan ooit: 24% minder ongevallen op 30 km/u-wegen. En het verkeersgeluid? Dat ging met gemiddeld 1,5 decibel omlaag – een kleine verandering met groot effect voor de leefbaarheid in drukke woonwijken. De vrees dat langzamer rijden tot veel vertraging zou leiden, bleek grotendeels onterecht. De gemiddelde busrit werd slechts 13 seconden langer. Spoedritten van ambulance en brandweer? Geen verschil. En ook de luchtkwaliteit bleef stabiel. Kortom: de nadelen bleven uit, de voordelen kwamen wél.
Meer e-bike-slachtoffers
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Het fietsverkeer groeit flink (met een plus van 9%) en dat leidt tot meer botsingen tussen fietsers en meer eenzijdige fietsongevallen. Vooral jongeren op e-bikes zijn vaker slachtoffer. Reden genoeg om in 2024 op 83 plekken maatregelen te nemen, waaronder vier nieuwe schoolstraten, bredere fietspaden en veiligere kruispunten. Amsterdam wil innoveren. Er waren zeven pilots, zoals handhaving met camera’s, slimme e-bike-technologie en het project High Five om kinderen vaker op de fiets te krijgen. Wie weet praten we binnenkort zelfs over een maximumsnelheid voor fietsen.
Olifant in de kamer
Gedrag is de onbesproken, of onbespreekbare, olifant in de kamer. Veel Amsterdammers voelen zich onveilig in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de inwoners van Amsterdam zich niet veilig voelt, en dit gevoel is de afgelopen jaren toegenomen. De drukte op de wegen en fietspaden, de opkomst van nieuwe vervoersmiddelen zoals elektrische fietsen en fatbikes, en het gedrag van andere weggebruikers dragen bij aan dit onveiligheidsgevoel.
Rustiger rijden, veiliger oversteken en fijn fietsen: dát is de koers. Op naar een stad waar iedereen zich veilig en welkom voelt, of je nu op wielen rolt of te voet gaat.
* Laatste revisie op 8 juli 2025 door Redactie AC