Regels zijn regels!
Regels zijn regels!

Regels zijn regels!

Bij de ingang van het Tropenmuseum stond een rij. Aan het eind van de rij was een jongedame met een mondkapje bezig QR-codes en identiteitsbewijzen te controleren. Ze was in druk gesprek met een oudere verontrust kijkende vrouw met kort haar en een ziekenfondsbril. Haar werd de toegang geweigerd omdat ze geen identiteitsbewijs kon tonen. Wel een museumkaart, maar dat volstond niet, hoewel die ook persoonsgebonden is.
Regels zijn regels hield de controlerende jongedame stug vol.
De oudere vrouw wist evenmin van wijken.

Onrust

In de rij wachtenden ontstond onrust over haar houding en er stapte iemand naar voren met een van opgekropte woede vertrokken gezicht en de intentie deze eigenwijze persoon eens flink de waarheid te zeggen.
“Laat nou gaan” verzuchtte een medewachtende.
Op hetzelfde moment nam een bewaker het gesprek met de oudere vrouw over. Nee, geen sprake van dat ze binnenkwam, sprak hij gedecideerd en zette zijn schouders op.
De volgende in de rij was een toerist. Ook hij werd geweigerd, want iets met zijn QR-code was niet in de haak. Hij draaide zich om en verdween gelijk. Zonder protest aan te tekenen, maar zichtbaar teleurgesteld.

Oppassende kleinburger

De volgende was ik. Zonder problemen passeerde ik de controle, ik ben immers al heel mijn leven een oppassende kleinburger die braaf alle regels en voorschriften kritiekloos opvolgt.
Dus snel een kaartje aangeschaft, jas en burgermanspet in een locker, toiletstop en naar de lift. Bij de ingang stond nog immers de oudere vrouw tegenover de bewaker. Nu stond ze met een zuur gezicht verwoed op haar mobiele telefoon te tikken. Naast haar stond de bewaker zijn macht uit te oefenen.
Want regels zijn regels en het is maar dat u het weet.

* Laatste revisie op 23 november 2021 door Redactie AC

10 x, 1 va (291023)

7 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Rob, ik ben gevaccineerd, maar het moet gezegd: zonder papieren of mobiele telefoon kom je nergens ‘these days’, en het is treurig dat juist het Tropenmuseum dergelijke praktijken hanteert, het doet denken aan.. Laten we het daar maar niet over hebben. Het is maar dat je het weet dat ik het met je eens ben.

 2. Ik lees hier niet in dat Rob Zwetsloot het oneens is met de regels. Er wordt in deze stad genoeg geklaagd over het gebrek aan handhaving. Als er dan wél gehandhaafd wordt is het ook weer niet goed.
  Het is simpel: als je regels instelt moet je ze handhaven, anders is de regel nutteloos.
  De mevrouw in kwestie hoort een identiteitsbewijs bij zich te hebben. Dat danken wij aan Donner. Ze is dus strafbaar als ze dat niet kan tonen.
  Er wordt gefraudeerd met QR-codes. Vandaar de noodzaak van het identiteitsbewijs. Er waren heel veel valse QR-codes in omloop. Toch zou volgens mij die Museumjaarkaart wel voldoende identificatie geweest zijn: initialen en geboortedatum maken controle van de QR code al mogelijk.

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   Naar mijn mening is men in het begin te soft geweest. Er werden regels gesteld maar men hield een vriendelijk praatje in de sfeer van: ik laat het nu lopen maar pas op: de volgende keer ben je erbij! Zo is ondanks Donner half Nederland zonder geldige legitimatie op stap. Was men niet zo slapjes begonnen: zelfs Burgemeester Halsema verklaarde openbaar dat demonstratierecht belangrijker is dan anderhalve meter afstand houden. Een statement dat iedere rasdemonstrant in zijn oren knoopte. Dat van de oudere dame streng een paspoort of ander rechtsgeldig ID werd geëist vloeit voort uit de gewenning aan coulance die in Nederland en zeker Amsterdam tot nonchalance heeft geleid. Die QR controleur werd ingepeperd: let op alleen met rechtsgeldige identificatie is de QR check geldig! Z0 wordt men Roomser dan de Paus.

 3. Avatar Van Bart
  bart

  1984 revisited, daar denk ik de laatste tijd aan: een zwalkend beleid van een radeloos (ex)kabinet, een redeloos volksoproer van alle wappies en andere malloten, en een reddeloos land in handen van zeer onkundige en verdeelde volksvertegenwoordigers…

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   is dit een hartstochtelijke oproep voor het opstaan van een wedergeboren Willem van Oranje? Die koning lijkt me immers even ongeschikt als de wankele Rutte.
   De redeloosheid lijkt idd steeds meer terrein te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share