Nou dames, hoera..! Het weer zat tot nu toe nog even tegen, maar de zwembaden zijn open en dit jaar mogen we lekker allemaal topless badderen! Wethouder Mbarki heeft het zelf gezegd. Eigenlijk mocht het vorig jaar al, maar zwembadreglementen schijnen net iets te ingewikkeld te zijn om er even snel wat mensenrechten in de verwerken.

Mij persoonlijk treft het niet zo, ik bewaar mijn momenten van totale vrijheid liever voor meer geschikte gelegenheden dan een middagje aan de rand van een bak chloorwater. Maar dat er nu een keuze is, dát is winst.

Pinguïns

Als kind speelde ik op het strandje bij het Gaasperplas, waar meisjes en vrouwen met bovenstukjes zeldzamer waren dan pinguïns. En er was geen hond die zich daar aan stoorde. Das war einmal! Twee jaar geleden schreef een vrouw in het Parool hoe ze op het strandje bij de Nieuwe Meer door handhavers werd bedreigd met een boete omdat ze met haar blote borsten families liet schrikken en kinderen traumatiseerde. Een normaal gezond kind, getraumatiseerd door een stel tepels? Als je daar als handhaver intrapt laat je jezelf wel erg makkelijk voor het karretje spannen. En dat terwijl er nooit een expliciet toplessverbod is geweest.

Een zwembadveldje is geen openbaar strand, maar de progressie in de hoofdstedelijke preutsheid lijkt me in dit verhaal duidelijk. De huidige versoepelingen zijn ook niet ingezet door de lokale politiek, maar door de inzet van een Duitse Ombudsman die op Europees niveau aantoonde dat kledingvoorschriften in zwembaden discriminerend waren.

Braless Summer

Maar nu de realiteit: Amsterdamse zwembaden hebben regelmatig te maken met jongens die zijn opgegroeid met het idee dat meiden die onvoldoende bedekkende badkleding dragen voor algemeen gebruik zijn. Dat zal er niet beter op worden als we nu ook nog massaal de jopen laten hangen. En was het hele topless-gebeuren uit de jaren ’80 en ’90 niet gewoon een voorbijgaande modegril? Uiteindelijk verdreven door digitale fotografie, social media en culturele verschuivingen? Zijn die mooie nieuwe zwembadreglementen dus niet gewoon een stukje symboolpolitiek?

Toch lijkt er een kentering plaats te vinden, misschien wel door de inspanningen van het naturistencollectief Blootgewoon, die jaarlijks de Nationale Toplessdag organiseert. In de paar warme dagen die we deze zomer hadden telden de Amsterdamse zwemstrandjes opvallend veel méér blote borsten dan in voorgaande jaren. In Het Parool kwam zelfs de term “braless summer” voorbij. Een goede ontwikkeling dus, maar hoe zit het met de zwembaden en andere gereguleerde zwemplekken? Daar komen gegarandeerd binnenkort bordjes te hangen met het dringende verzoek om hier “respectvol en verantwoord” mee om te gaan “om escalatie te voorkomen”. Want het is en het blijft natuurlijk wel Amsterdam.

Yvette G. Smith
Laatste berichten van Yvette G. Smith (alles zien)
88 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.