Gesloten politieposten
Gesloten politieposten

Gesloten politieposten

Er sluiten veel politiebureaus of in het beste geval zijn ze alleen nog maar overdag open. Als ik het goed begrepen heb blijven er maar een stuk of vijf dag en nacht open in de hele stad. Erg weinig.
Ik ben vaak in de buurt van het Leidseplein en het bureau Lijnbaansgracht is ook gesloten. Althans, het is open van acht tot 18.00 uur.

Iedereen die wel eens op het Leidseplein komt weet toch dat de grootste drukte daar midden in de nacht is. Dan lijkt het me handig als je daar dan dicht bij bent met je bureau. Ik zelf ben er eens binnen gelopen omdat er om een uur of vier ‘s nachts een jongen in de gracht heen en weer zwom die het water niet uit kwam. De wallenkanten zijn daar nogal hoog bij de brug over de Leidsekade. Om er zelf in te springen leek me geen optie, want ik was er zelf ook nooit meer uitgekomen.

Nadat ik al schreeuwend het politiebureau in holde kwamen er enkele agenten om te helpen. Vrij snel was de jongen uit het water. Met, voor zover ik weet, alleen maar een nat pak en de schrik. Gelukkig. Maar wat ik nu in zo een geval zou moeten doen zou ik niet weten. Ja, ik kan bellen. Maar dat is toch minder snel. Ze zullen er wel goede redenen voor hebben. Maar door de jaren heen zijn er toch aardig wat bureaus gesloten. Ik mis ze. Niet dat ik ze nou elke dag nodig heb, maar het was toch een veilig gevoel. 

Afbeelding: De antieke politiepost in het oude dorp Sloten (ook dicht) – Foto: Arnoud Hugo.

* Laatste revisie op 1 april 2020 door Redactie AC

12 x, 1 va (291023)

12 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ik heb nooit begrepen dat politiebureaus in het centrum (niet alleen in Amsterdam maar overal) ‘s avonds en ‘s nachts dicht zijn. Onrust en criminele activiteiten floreren juist in de donkere uren. Als er 1 instantie is die dat heel goed weet is het wel de politie. Die zou zich toch tot het uiterste moeten verzetten tegen inkrimping van hun dienstverlening voortkomend uit ambtelijk en politiek onbenul.

  1. Avatar Van Herman Dad
   Herman Dad

   @John: dat is gemakkelijk te beantwoorden: of het personeel zit binnen, waar ze dus buiten niets kunnen doen, of ze zijn buiten met als consequentie dat ze het bureau sluiten. Met de huidige capaciteitsproblemen is dat een keuze, geen beleidskwestie.

    1. Avatar Van Herman Dad
     Herman Dad

     Doe maar wanbeleid, dat dekt de lading wel. Het ging mij om de suggestie dat de politie hier nooit iets van gevonden heeft en nu nog de keuze had zich hier tegen te verzetten.

     Bij de vorming van de Nationale Politie heeft iemand in een achterkamertje aan de hand van theoretische rekenmodellen bepaald dat er veel te veel politie is in Amsterdam. En de vergrijzing binnen het korps heeft uiteraard niemand van te voren aan zien komen.

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  @Herman Dad
  En gedurende het proces is er niemand bij de politie in opstand tegen de macht van de achterkamertjes gekomen? Slappe hap, volgzame politiemannen/vrouwen, telden hun knopen en verdwenen door de achterdeur. Waarmee ze de huidige gevolgen versnelden.
  Terwijl het volk op straat steeds mondiger werd werden de politiemannen en vrouwen steeds gedweeër, of ze bliezen de aftocht.

  1. Avatar Van Herman Dad
   Herman Dad

   @John: typerende reactie. “Ik heb het niet gezien, dus het is niet gebeurd.” Niet alles komt nu eenmaal in de krant. De onvrede van politieagenten is niet altijd een smaakvolle vulling voor de media geweest. Zowel de bonden als de collega’s zelf hebben zich jarenlang verzet tegen de plannen voor de Nationale Politie, maar zijn jarenlang afgepoeierd met argumenten waarom het allemaal zo’n vaart niet zou lopen. Zelfs de Centrale Ondernemingsraad heeft zich laten inpakken. Makkelijk hoor: slappe hap roepen, maar diezelfde slappe hap heeft er wel voor gekozen om door te gaan met wat ze wel konden: hun werk.

   Om even je ingebrande perceptie te illustreren: de politie heeft al lang geen knopen meer.

   1. Avatar Van Milena Tsareva
    Milena Tsareva

    Is dit wat je bedoelt met “doorgaan met hun werk”? https://www.at5.nl/artikelen/199501/motoragent-rijdt-trap-noordzuidlijn-op-en-af

    Kom toch met je luie donder van die motor af, trek je burger kloffie aan en ga lopend mensen die voor ((soft)drugs)overlast op de OV-perrons zorgen, structureel het leven zuur maken. Is een groot probleem in de stad. Dan ben je nuttig bezig en dan wordt de trap nemen plotseling ook een stuk makkelijker. Maar nee, deze diender moet zo nodig even laten zien dat hij een “voortgezette rijopleiding” heeft gevolgd. Misselijkmakend haantjesgedrag is blijkbaar nodig om het verder op alle vlakken verspeelde krediet en gezag te compenseren. Althans een mislukte poging daartoe te doen. Bah!

   2. Avatar Van Milena Tsareva
    Milena Tsareva

    https://www.at5.nl/artikelen/199524/motoragent-wilde-testen-of-hij-trappen-metrostation-op-en-af-kon

    De motoragent op metrostation Rokin was aan het “testen”, zo luidt de officiële lezing nu. Even lekker stoer doen uit frustratie omdat je de grip op de samenleving volledig kwijt bent, noemen we dus “testen” tegenwoordig. Maar dat mag dus niet meer van zijn baas. Het “capaciteitsprobleem” waarmee hier eerder geschermd werd, valt dus nog wel mee als je je blijkbaar verveelt en tijdens je “drukke” dienst tijd voor dit soort onzin hebt. Hopelijk gaat zijn baas ook iets doen aan het aso weggedrag van de rest van zijn personeel.

   3. Avatar Van Milena Tsareva
    Milena Tsareva

    Of is dit “doorgaan met hun werk”? https://www.at5.nl/artikelen/199594/jongens-van-een-jaar-of-14-overvallen-drogisterij-op-sierplein

    Daar staan ze weer hoor, de agenten, in het ‘mooie’ Nieuw-West van meneer Mirck, in een zojuist overvallen drogisterij… wederom pas als het kwaad reeds geschied is. Kan me niet voorstellen dat de jochies die ze zoeken hiervoor nog nooit voor problemen hebben gezorgd en nog nooit op het politiebureau hebben gezeten. Conclusie: aanpak mislukt. “Doorgaan met hun werk” heeft dus niet gewerkt.

 3. Avatar Van Bram
  Bram

  De tijd van waakzaam en dienstbaar is geweest en de agent die nog waakzaam en dienstbaar is, die word ingezet om er op toe te zien dat het gedogen goed word uitgevoerd. De volgende stap zal zijn, definitief sluiten en een vergunning voor een coffeeshop afgeven (bureau leidseplein)

 4. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ik constateer veel roepen in de woestijn. Dus zwijg ik maar verder.
  Nog wel even dit: zorgpersoneel en onderwijskrachten hebben andere dingen gedaan dan buiten gehoor mopperen en brachten de politiek cq ambtenarentop in beweging. Het kan dus wel, ook al waren er daar óók die de gemakkelijke weg namen en een andere baan zochten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share