Haat in de straat om halal vlees
Haat in de straat om halal vlees

Haat in de straat om halal vlees

Even wat racistisch nieuws uit de regio, te weten Amstelveen. Daar zit aan de Lindenlaan de Indiaas-Pakistaanse winkel Zohra met oriëntaalse specialiteiten. Onderdeel daarvan is een halal-slagerij. Hier verkoopt men dus vlees van ritueel, onverdoofd geslachte dieren.

De laatste tijd wordt de winkel volgens de berichten op de korrel genomen door extreem rechts. Al een aantal keren werden leuzen op de stoep gekalkt als ‘geen halal in onze straat’. Dat is bedreigend voor de mensen die de winkel runnen. Volgens de klandizie zijn het juist heel aardige mensen.

Grootheidswaan

Dit is altijd het probleem met ontspoorde opvattingen: men pretendeert direct te spreken namens de hele samenleving. Want hoezo ‘onze straat’? De kans is groter dat ‘onze straat’ helemaal niet gediend is van extreem rechtse opvattingen. Dik kans ook dat het hier gaat om een enkeling die zijn denkbeelden in zijn grootheidswaan voor het gemak maar extrapoleert naar de rest van de buurt.

Slaaptekort

Ik hoop dat ze de dader snel vinden. Dat geeft niet alleen rust bij de mensen van de slagerij, maar ook bij de dader zelf. Een cursus ‘Omgaan met andere opvattingen en culturen’ zou hier zegenrijk werk kunnen verrichten. De dader wordt tevens bevrijd van zijn slaaptekort. Want ga maar na, hij moet toch bij nacht en ontij op pad om zijn ongenoegen met nota bene een professioneel sjabloon op de stoep te spuiten. Zoiets kost ook nog wel een paar centjes.

Partij voor de Dieren

Ik denk overigens dat het mededogen met het onverdoofd geslachte dier nep is. Wanneer dat het werkelijke motief zou zijn, is een stem op de Partij voor de Dieren een betere keuze om het geplaagde geweten te ontlasten. Die partij probeert al jaren wetgeving aangenomen te krijgen die onverdoofd ritueel slachten verbiedt.
Nee, volgens mij is het heel plat een doortrapte vorm van racisme tegen vreemdelingen en de vermeende islamisering van de Lindenlaan.
Ik mag hopen dat dit niet ook nog eens overslaat naar de eveneens op de Lindenlaan gevestigde Italiaanse IJssalon Da Vinci: ‘Géén straciatella in onze straat!’.
Je weet maar nooit hoe diep het zit met die xenofobie van de lokale bruinhemdjes.

Bron afbeelding: Facebookpagina van Zohra.

* Laatste revisie op 11 mei 2020 door Redactie AC

32 x, 1 va (291023)

5 Reacties

 1. Avatar Van Ed
  Ed

  Hier mee geeft mijnheer de Jong aan dat een ieder die laat merken niet gediend te zijn van in dit geval halal, en dat op welke wijze dan ook kenbaar maken, bruin hemden zullen zijn. De PvdD zal erg blij zijn met deze uitspraak want ook zij laten horen dat halal geen optie in Nederland zou moeten zijn. U gaat voorbij aan het feit dat deze mensen die hun rituelen mee namen, in het verre begin van emigratie naar Nederland te horen hadden moeten krijgen dat zei in Nederland zich moeten aanpassen aan onze westerse gewoonte, waardoor duidelijk bepaalde zaken niet worden getolereerd, waaronder dat halal. Niet accepteren? Wegblijven dan! Helaas zijn er verkeerde signalen uit naïeve overweging afgegeven, waardoor er nu onvermijdelijk zulke toestanden ontstaan waar de ene burger de andere burger verwijt dat hij of zij een bruinhemd is. Of je accepteert het, of je bent een bruin hemd. Overigens zeg ik er wel bij dat onze handelwijze naar dieren toe, niet veel beter zijn. Daarmee is dit optreden tegen halal wel erg kortzichtig te noemen. Maar eenzijdig het vingertje opheffen naar de vermeende recalcitrant(en), is ook kortzichtig van aard. En zo heeft onze regering het toch voor elkaar gekregen dat burger tegenover burger komt te staan. Proficiat!

  1. @Ed: Ik geef helemaal niet aan dat iedereen die tegen halal is een bruinhemd is. In dit geval is vastgesteld dat de bedreiging komt uit extreem-rechtse hoek, namelijk van ‘Rechts in Verzet’. Zelf ben ik ook tegen onverdoofd slachten van dieren, zowel bij de islam als bij het jodendom. Maar er zijn andere manieren om je afwijkende mening kenbaar te maken dan via anonieme bedreiging van nette middenstanders.
   In werkelijkheid zal het deze club worst wezen op welke manier er geslacht wordt, men is gewoon tegen de islam.
   Van mij mogen deze mensen hun rituelen meenemen, zolang ze niet in strijd zijn met onze wet. Ook mogen ze van mij hun religie beleven zoals ze dat zelf willen, zolang ze mij er niet mee lastig vallen (zoals onze westerse Jehova’s doen). Onze grondwet moet worden gerespecteerd, dat is de enige manier waarop ze zich moeten aanpassen aan dit land. Wederzijds respect, daar draait het om. Achter hysterici als Wilders en Baudet aanlopen maakt het samenleven alleen maar ingewikkelder.

 2. Avatar Van Ed
  Ed

  Duidelijk mijnheer Arnoud. Toch ben ik niet de enigste die er deze conclusie bij uw uiting aan zal verbinden. Vrije mening uiting is wat mij betreft een van onze goede verworven heden. Helaas kan in bepaalde gevallen er agressief op worden gereageerd, en dat is in de vaststelling uit welke hoek de wind waait bepaald niet ondenkbaar. In dit geval zou het dus averechts in Amstelveen kunnen werken. Het lijkt een open deur intrappen maar de handhavers van de wet moeten hier streng tegen optreden. Zucht!! Het is dus jammer genoeg vast te moeten stellen dat vrij menig eerst op een schaaltje moet worden gewogen. Vast houden aan dat recht kan tegenwoordig tot zeer agressieve escalatie lijden. Blijft u a.u.b kritisch uw werk doen, zonder de lont in het kruidvat te ontsteken, waarmee in dit geval het slachtoffer er zeker niet mee word geholpen. Blijft wel overeind dat de teneur van uw verhaal volkomen waar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share