Creatief met klotsende hormonen
Creatief met klotsende hormonen

Creatief met klotsende hormonen

In de pers is telkens veel aandacht voor jongeren die de regels rondom corona overtreden. Er is luidkeels onbegrip over het asociale en risicovolle gedrag. Hoge boetes zijn het gevolg, want reken maar dat de BOA’s en wijkagenten regelmatig even langsgaan bij de hangplekken en de studentenhuizen.

De maatregelen om het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar aan de andere kant mag er ook wel wat meer aandacht zijn voor de specifieke positie van jongeren. Zoek naar meer creatieve oplossingen voor deze groep. Dat legt ook minder druk op de handhaving.

Gezamenlijk huishouden

Zo werd laatst een groep studenten op Uilenstede bekeurd omdat ze buiten samen aan een tafel zaten te eten. Er was geen anderhalve meter afstand.

De studenten wonen met 14 personen op een groep, maar worden niet gezien als één gezamenlijk huishouden. Dat is lastig, want op zo’n groep is het ingewikkeld om elkaar op afstand te houden. De studenten stuurden een boze brief dat ze wél als één gezamenlijk huishouden gezien willen worden.

Ze hebben daar een punt, vind ik. Het zou makkelijker zijn indien iedereen een riant onderkomen had, maar studenten zitten meestal in kleine kotten opgehokt. Weliswaar met mogelijkheid tot vrije uitloop, maar in het uitgaansleven is momenteel ook geen zak te doen.

Lekker ding

Juist in deze leeftijdsgroep is de behoefte aan interactie erg groot. In je eentje zuipen is zielig. Waarom masturberen als het willige lekkere ding (M/V) twee kamers verderop woont? Het studentenhuis is sowieso van oudsher de plek waar de hormonen tegen de plinten klotsen. Die herinneringen voor later -wanneer het voor de meesten allemaal veel suffer wordt- mag je ze niet afnemen.

Religieuze uitweg

Laten we ze dus dat gezamenlijk huishouden gunnen, met als enige restrictie dat iedereen die een kuchje kucht in quarantaine op de kamer blijft.

Mocht de overheid toch onverbiddelijk blijven, dan heb ik nog een tip voor de studenten: organiseer religieuze bijeenkomsten. Die zijn om onduidelijke redenen tot 30 personen vrijgesteld van het verbod op groepsvorming. Nou ja, onduidelijk, wij weten natuurlijk allemaal welke partijen in het kabinet deze oneerlijke uitzondering hebben geforceerd. Met alle gevolgen van dien…

* Laatste revisie op 11 mei 2020 door Redactie AC

6 x, 1 va (291023)

7 Reacties

 1. Milena, ik zie eerlijk gezegd het verband niet zo tussen de door jou genoemde criminele activiteiten en het door mij geschetste verbodsprobleem dat misschien creatief opgelost kan worden. Of hoort deze reactie bij een ander artikel?

  O, ter info: wanneer je meerdere links in een reactie plaatst, gaat het systeem dat zien als een mogelijke spam poging. Dus probeer het te vermijden.

 2. Avatar Van M. Tsareva
  M. Tsareva

  Arnoud, ik reageer gewoon op je laatste alinea. Iets met politieke partijen en “alle gevolgen van dien”. Zo wist ik er dus ook nog een paar in de categorie “gevolgen van dien” door politieke keuzes (of juist het gebrek daaraan). De door mij genoemde gevolgen betreffen alleen niet de CU, maar ik vind ze vele malen ernstiger dan de religieuze uitzondering op het groepsverbod die onder invloed van de CU afgedwongen is.

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ik vind de uitzonderingsbepaling van verbod op groepsvorming voor religieuze bijeenkomsten onlogisch en schadelijk. De hele ”thuisblijven en alleen bij noodzakelijke boodschappen e.d. met aanhouden van anderhalve meter afstand” maatregel is opgetuigd ter bescherming van oud, zwak en/of kwetsbaar. Vrijstelling betekent dus een vermindering van die bescherming. Daar hoort iets minstens zo belangrijk tegenover te staan. Dat zie ik niet in het fenomeen ”kerkdienst”. Bidden kun je altijd en overal en ieder belijdend christen van welke soort of kleur dan ook heeft thuis wel ergens een bijbeltje liggen. En in de vorige eeuw hadden we al kerkdiensten over telefoonlijnen voor mensen die om een of andere reden niet van huis konden. Om de studenten de suggestie te doen hun gezamenlijke maaltijden tot religieuze bijeenkomsten te ”verheffen” is misschien niet serieus bedoeld maar als je dat wel doet dan bots je weer tegen dezelfde problemen op als met de uitzondering in het openbaar onderwijs vs christelijk onderwijs. Want dat is de oorzaak dat we nu met Islamscholen onder invloed van haat-imams zijn opgezadeld.

 4. Avatar Van M. Tsareva
  M. Tsareva

  Ik vind de uitzonderingsbepaling van verbod op groepsvorming voor religieuze bijeenkomsten natuurlijk ook een grote farce. Maar ik haal de door mij eerder gelinkte onderwerpen/problemen er ook maar even bij, omdat deze door decennia lang politiek wegkijken en ontkennen gecreëerd zijn (met alle gevolgen van dien) en in mijn ogen vele malen erger zijn dan een uitzondering op het verbod op groepsvorming. Er wordt in de laatste alinea van dit artikel iets te makkelijk een sneer uitgedeeld aan de christelijke coalitiepartijen CU en CDA. Mochten we de coronacrisis weer onder controle krijgen, dan blijven we zitten met die andere problemen. Misschien daar eens een stukje over schrijven… of ligt dat te gevoelig?

 5. Milena, hier ligt niet gauw iets te gevoelig. Maar we schrijven niet op bestelling. 😉
  Daarentegen heb je alle gelegenheid om zelf een stukje te schrijven waarin eindelijk nu eens jóuw standpunten over het voetlicht gebracht kunnen worden. Zoveel schrijvers hebben we niet, dus elke bijdrage is welkom (maar ook als we er wél veel hadden) 🙂

 6. Avatar Van M. Tsareva
  M. Tsareva

  Voor mijn standpunten heb je geen artikel van mijn hand nodig, Arnoud. Mijn talrijke en uitgebreide reacties (vaak ook met verhelderende linkjes die dan helaas voor ‘spam’ aangezien worden 😉 ) zouden voldoende moeten zijn om te weten wat mijn standpunten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share