De ‘wake up call’ van de verkiezingsuitslag
De ‘wake up call’ van de verkiezingsuitslag

De ‘wake up call’ van de verkiezingsuitslag

De dagen na de verkiezingsuitslag waren collega’s van de leg. Volkomen verbijstering over het resultaat: Kübler-Ross fase 1. De rouwende Amsterdamse bubbel was trots op de sociaalgroenlinkse uitslag van de verkiezingen in ons eigen Republiek Amsterdam. Er was weinig zelfreflectie en veel geloof in ‘onszelf’. Alsof we dat Gallische dorpje zijn, van de helden Asterix en Obelix, dat dapper weerstand blijft bieden aan de Romeinse overheerser. Maar we moeten het toch echt zonder toverdrank doen.

In een enkel gesprek probeerde ik nog te wijzen op de verkiezingsresultaten in de ons omringende buurgemeenten. Tevergeefs. We moeten eerst nog die fase van collectieve ontkenning door.

Bubbeldenken

Het bubbeldenken is verkankerd in de Amsterdamse voedselvisie, de plannen voor de energietransitie, de economische visie, het mobiliteitsdenken met palen, knippen en fietsen, de taxiplatformplannen en de circulaire visie. Het risico van wensdenken en tunnelvisie is groot. Dan maak je geen impact.

Als ik de Amsterdammers mopperend observeer, dan zie ik kinderen op opgevoerde fatbikes op de fietspaden, steeds meer jongeren die vapen en roken, overmobiele Amsterdammers op de deelscooters (en op de stoep) en het vanzelfsprekende drugsgebruik in de horeca en bij de festivals. Het autobezit en -gebruik neemt toe, Amsterdammers zijn koploper bij het niet recyclen van elektronische apparaten en nemen geen eigen verantwoordelijkheid voor hun wegwerp-Swapfiets of hond-aan-de-lijn. De Amsterdammer is niet duurzaam, eerlijk of zelfs maar een beetje vriendelijk. Die is alleen op de wereld.

Echt impact maken

Succesvol impact maken met plannen om de wereld beter te maken betekent dat je moet werken vanuit het beginsel dat niet iedereen hetzelfde denkt. En gelukkig maar. Impact maken we niet als we alleen maar alarmistisch schreeuwen of ons vastlijmen aan een snelweg. Impact maken we door geduldig te werken aan gedragsverandering. Dan begint met een verhaal dat verbindt. Anders gaat er niks gebeuren. Of, nog erger, wordt de weerstand alleen maar groter.

De maanden voor de verkiezingen ben ik, met veel anderen, in de media als boomer, graaier, afhaker, domrechts, racist en erger weggezet. Het gesprek polariseerde. Dan heb je weinig zin in een goed gesprek over de toekomst. Je haakt af.

Het goede gesprek is nodig om de vele uitdagingen in de wereld (en in onze regio) echt aan te pakken. Ik denk niet dat we dat alleen aan de politiek kunnen overlaten. Dat moeten we samen doen. Ondanks mijn sombere observaties geef ik niet op. Een gesprek begint met onbevangen luisteren. Dan hoor je meer…

* Laatste revisie op 28 november 2023 door Redactie AC

250 x, 1 va (291023)

16 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  De verkiezingen waren net als ‘Bassie en Adriaan’, heel grappig maar niet waar. Rutte heeft meer dan 10 jaar ‘het volk’ onder de duim gehouden met vage onzin, heel weinig herinneringen en vooral heel veel uitstel. Dat kwam het rijke volksdeel wel goed uit. De armen werden wel steeds armer, maar ‘who cares?’ Nu mag onze nationale racist gaan regeren en is het ook weer niet goed. Het ‘land van Wilders’ is geen fijn land om in te leven: noch als bijstandstrekker, noch als van oorsprong niet-nederlander. Dat de man zijn ideeën even ‘in de ijskast’ gezet heeft, zegt alles: de wolf in schaapskleren, 17 jaar rare taal in de kamer en nu Premier? No way! Dit land is de weg kwijt! De onvrede klotst over de plinten van dit prachtige landje, vooral bij de domoren en de zielepieten, die dachten dat Rutte de Koning was… Zij dachten in Paus Geert de Eerste de oplossing voor alle ongemakjes in dit land te vinden… Want de tot kannunik gedegradeerde Mark de vierde was zijn geheugen en de weg kwijt. En moeder-overste Groenoog is ook wat huiverig om de nieuwe Paus bij zijn habijt te grijpen. Dominee Omzigt keert zich met afschuw en vertijfeling af van deze nieuwe situatie. Het Volk, onder aanvoering van Frans I, is woedend. Een opstand dreigt. Als het probleem niet spoedig opgelost wordt, dreigt er een burgeroorlog!
  Komt de redding van pastoor Plasterk? waarschijnlijk niet. Het land is reddeloos, het volk redeloos en de democratie totaal verloren… Wat te doen bij calamiteiten?
  1- hoofd koel houden
  2-niet meer op domme mensen stemmen
  3 – wachten tot de volgende verkiezingen…

 2. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Altijd gedacht dat onze democratie iets moois was. Iets dat gekoesterd moest worden. Maar volgens Bart nu dus even niet, omdat 2,5 miljoen Nederlanders op de PVV hebben gestemd. Volgens Bart is democratie blijkbaar alleen mooi als links mag meedoen en aan belangrijke touwtjes mag blijven trekken. Nu dus even niet, Bart. Dit is democratie in optima forma. Leer ermee leven en ga na deze uitslag niet lopen janken op een forum alsjeblieft, want dat is zóóó kinderachtig. Respecteer de uitslag van democratische verkiezingen. Het volk heeft gesproken.

 3. Het is wel duidelijk op wie Milena heeft gestemd. Dat argument dat democratie alleen mooi is als ‘links aan belangrijke touwtjes mag blijven trekken’ is eigenaardig. Wie goed heeft opgelet zal toch moeten constateren dat ‘links’ in de afgelopen twee decennia nauwelijks aan de belangrijke touwtjes heeft kunnen trekken. De laatste regeringsdeelname van de PvdA dateert van Balkenende IV (2007-2010). En ik schat dat toch wel ongeveer 40% van de stemmen links was (Volt en Denk meegerekend).

 4. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Oei, waar is de brandweer als je haar nodig hebt? De boel vliegt gelijk in de fik hier op het ooit door Lodewijk Asscher opgezette Amsterdam Centraal.

  @Arnoud:
  Het is helemaal niet duidelijk op wie Milena gestemd heeft. Dat weet je namelijk niet. Heb ik überhaupt wel gestemd? Ik zeg alleen dat de uitslag van democratisch gehouden verkiezingen gerespecteerd moet worden en dat men daar achteraf niet over moet gaan lopen janken. Laat het democratische proces haar loop hebben. Het volk heeft gestemd en dit is wat daaruit voortkwam. Het is wat het is (en het heeft een heleboel redenen en oorzaken die al heel lang weggestopt zijn).

  @Suffie:
  Maar 2,5 miljoen is wel erg veel, vind je niet? Het heeft i.i.g. in de grootste partij van dit moment geresulteerd. Waarvan akte.

 5. @Milena: Ja, je hebt natuurlijk gelijk dat de PvdA ook bij Rutte in het kabinet heeft gezeten. Vergissing mijnerzijds. Maar een kabinet met de VVD is in mijn beleving toch echt wel rechts. Denk maar aan het optreden van Dijsselbloem in de kwestie Griekenland. En D66 is een middenpartij, dus niet links. Amsterdam heeft gelukkig niet in meerderheid gestemd op de Grote Blonde Roerganger.
  We wachten het af. Zelf zou ik (los van links of rechts) niet graag stemmen op iemand die meteen de dag na de verkiezingen een miskleun maakt.

 6. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Het CDA zie ik als een middenpartij. D66 niet, ook al profileren ze zichzelf wel graag zo. D66 is links, misschien wel linkser dan PvdA en GL bij elkaar. Enfin, maakt verder niet uit hoor Arnoud, maar jij hebt dus op die volgevreten kerstkabouter gestemd?

 7. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  @Suffie:
  Even voor de goede orde. Ik zei dus dat het volk heeft gesproken. Daarmee zei ik niet dat 100% van het volk PVV heeft gestemd. Door de stem van het volk blijkt nu wel dat de PVV de populairste Nederlandse partij geworden is, die dus het meeste vertrouwen van de kiezers / het volk gekregen heeft. Het schijnt zelfs zo te zijn dat veel gekleurde kiezers in achterstandswijken op Wilders hebben gestemd. Kiezers die voorheen op PvdA/GL/SP stemden, maar zich nooit gehoord of vertegenwoordigd hebben gevoeld. Dat is geen populistentrucje, Suffie. Dat is gewoon een keihard feit waar we niet meer omheen kunnen. Doet dat erg zeer?

 8. Avatar Van Bart
  Bart

  Een hoop gezever over ‘links’ en ‘rechts’ weer… Een paar feiten: 37 zetels voor Wilders is minder dan een kwart stemgerechtigden (opkomst 76 procent of daaromtrent). De heer Wilders is geen democraat, want hij is geen partijvoorzitter (zijn ‘partij’ bestaat niet, omdat het geen leden of bestuur heeft), hij bepaalt wie er in de kamer komt. De meeste door hem ‘gelanceerde’ leden hebben al diverse functies in de Raad van steden of provincies. Sommigen stapelen deze functies zelfs. En belangrijker: de heer Wilders heeft diverse uitspraken in het verleden gedaan die de Grondwet geweld aandeden, zelfs een veroordeling aan de broek gehad.. Milena weet wel welke!
  Aan ‘linkse touwtjes trekken’ is niet mijn idee, wel blijkbaar van Milena. Ik heb geen enkele band meer met GL of de PvdA, dus … En het absurde idee van Milena dat veel kiezers van kleur in ‘achterstandswijken’ op Wilders hebben gestemd is waarschijnlijk via een van de obscure kanalen van de ‘sociale media’ op haar af gekomen, absoluut geen ‘keihard feit’, onlangs ontzenuwd door het NRC (linkse krant?). Het ‘volk’ heeft niet gesproken, maar vooral de mensen die bang zijn dat hun ‘gehaktballen’ afgepakt worden, omdat de maatschappij nu eenmaal verandert. En ze zijn bang dat de ‘immigranten’ onze maatschappij overspoelen, en dat is naar mijn mening niet geheel onterecht. Voor de rest vertelt Milena merkwaardige sprookjes…

 9. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Ik meen hier wanhopig gekrakeel te vernemen van een gefrustreerde ex-kraker die de uitslag van de laatste TK-verkiezingen maar moeilijk kan verkroppen. Laten we slechts de conclusie trekken dat de PVV gewoon de grootste partij van Nederland is geworden. Akkoord, Bart? Of zelfs dat niet?

 10. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Wat je wilt, Bart. Dus nogmaals: laten we dan de “discussie” (die van jouw kant kant slechts bestaat uit dwars links gesputter alsof de verkiezingsuitslag helemaal niet bestaat) afsluiten en alleen maar de conclusie trekken dat de PVV gewoon de grootste partij van Nederland is geworden… en dat we dat gegeven onder ogen moeten zien. Ja, zelfs jij. Akkoord, Bart?

 11. Avatar Van Bart
  Bart

  Beste Milena, ik wens iedereen het beste, maar dat doe jij blijkbaar (en met opzet) niet. Er was geen sprake van discussie, daar sprak ik je juist op aan, maar van een hoop beschuldigingen naar iedereen die naar jouw mening ‘links’ is. Wat moet het toch erg zijn voor jou om aan te zien dat het door jou beoogde extreem-rechtse kabinet er waarschijnlijk voorlopig niet komt. Afgezien van je vreemde ideeën… Gelukkig is mevrouw Ossebaard ons inmiddels ontgleden. Ik weet niet hoe het met de hr. Engel gaat.. Ik vind Geert Wilders een enge en glibberige regeerder. Ik hoop met hart en ziel dat zijn ‘kabinet’ onmiddelijk gecancelled wordt…
  Mensen zijn geen clowns: ze stemmen uit onvrede op een clown, die vervolgens geen deuk in het bekende pakje boter kan slaan.. (Rutte had een geheugenstoornis, Wilders is vergeten waar hij 17 jaar zo hard over geroepen heeft. Kies je eigen favorieten!

 12. Avatar Van Bart
  Bart

  Update: ‘pastoor’ Plasterk heeft nog steeds de witte rook niet vrijgegeven. Wilders spreekt van moeizame en zure onderhandelingen, Yesilgöz vindt het allemaal nog niet rampzalig, en houdt de moed er in, Omtzigt spreekt van een zware onoplosbare klus en weinig vooruitgang, en Mona van de BBB kan blijkbaar niet rekenen…
  Waar gaat dit land heen met zo’n zooitje ongeregeld? Zijn dit onze regeerders?
  Dan kies ik voor Superman of Spiderman, of alle figuren van Walt Disney (God hebbe zijn ziel) Die zijn echter dan deze 2D karakters…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share