Meneer Icke mocht er hier niet in
Meneer Icke mocht er hier niet in

Meneer Icke mocht er hier niet in

De ultrarechtse blaaskaak meneer David Icke mocht wegens gevaar voor de openbare orde niet naar Nederland komen en al helemaal niet naar Amsterdam.
Ik vond dat een goed besluit, maar prompt begonnen allerlei hoogleraren in het staatsrecht te mokken dat dit het recht op vrijheid van demonstratie aantastte. En nog zo wat rechten.
Het recht is natuurlijk belangrijk. Ook is het zaak om de rechtspleging zuiver te houden. Het is een pijler van onze democratie.

Gezever

Toch kun je mijns inziens niet alles langs de meetlat van het recht leggen, want maar al te vaak ontaardt dit in gezever op de vierkante millimeter. En leidt het ook tot onrecht, al staat het zo in de wet. Bijvoorbeeld een dronken automobilist die met hoge snelheid twee fietsers doodrijdt. Hij komt weg met een taakstrafje en een paar jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Want, zo redeneert de rechter, het is niet aangetoond dat de automobilist de intentie had om de fietsers te doden.
Dit soort zaken druist in tegen ons rechtsgevoel. En terecht, hier schiet de wet tekort. Als de wet in conflict komt met ons rechtsgevoel, is de wet nog niet voldoende uitgewerkt. Als leek permitteer ik me dit soort ietwat populistische gevoelens, maar dat geldt voor het grootste deel van onze bevolking. En dus moet je daar als wetgever toch wel een beetje naar luisteren.

Zitten we niet op te wachten

In Amsterdam zitten wij niet te wachten op antisemitisch gebazel, stemmingmakerij, democratie ondergravende Ickes. We hoeven niet elke raaskallende mafkees in ons land toe te laten, net zo goed als je niet elke idioot maar vrijelijk je huis binnenlaat.
Het is balanceren op de rand van de tolerantie. Wij hebben een rechtsstaat, maar dat is geen vrijbrief voor het ondermijnen van diezelfde rechtsstaat. En dat is wat meneer Icke doet.
Demonstreren doe je om de democratie en de samenleving te verbeteren, om manco’s aan te kaarten, om in jouw ogen onverstandige beslissingen aan de kaak te stellen. Niet om haat te zaaien en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
Het door rechtse complotten gemarineerde volksdeel heeft natuurlijk het volste recht heeft om op het Museumplein onzin te gaan roepen, niettemin hoeven we daarnaast de ellende uit het buitenland niet binnen te halen. Gek dat na het verbieden van Icke de demonstratie ook gelijk werd afgelast. Zo belangrijk was het dus blijkbaar niet.

Waar zijn ze?

Waar zijn trouwens al die rechtsgeleerden wanneer het gaat om de misstanden rond het klimaat? Ik hoor ze nooit over Schiphol, dat al jaren zonder natuurvergunning werkt. Nooit over andere bedrijven die soms al decennialang de wet overtreden.
Dus maak je nou maar niet druk over de rechten van die gek uit Engeland, er blijft in eigen land nog genoeg te doen voor jullie.

* Laatste revisie op 6 november 2022 door Redactie AC

37 x, 1 va (291023)

22 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Dank je wel Arnoud! Geheel in lijn met mijn bijdrage ‘de ratten van de Herengracht..’
  ‘Links’ Amsterdam roert veel te weinig haar stem, hoewel een paar krakers aan de Nieuwezijds Voorburgwal gelukkig ook het nieuws haalden met hun sympathieke kraak/kunst actie…
  Maar to the point: aan ultrarechtse schreeuwers en ex-doelmannen met vreemde ideeën heeft Nederland (Samenwerkend of niet) geen boodschap. Als ultra rechts ‘minder Marokkanen’ wil, mag de gemiddelde redacteur ook zijn mening hebben, toch?
  Goed stuk!

  1. Avatar Van Suffie
   Suffie

   Die andersdenkendheid was in deze het probleem niet, wel het gevaar van ongeregeldheden. Maar sowieso vind ik dat je mensen die opruien, oproepen tot rassenhaat en zich schuldig maken aan groepsbelediging niet met champagne hoeft te ontvangen

 2. Avatar Van Bart
  Bart

  Milena,
  Ik denk dat je te ver gaat in je ‘vrijheidsdenken’, er zijn mensen die te ver gaan in het ondermijnen van de democratie, we noemen ze fascisten en, inderdaad: ‘volksopruiers’..
  Ik hoop dat je beseft wat er in 1940-’45 is gebeurd, dat kon slechts omdat er in Duitsland, maar ook in heel Europa een hoop mensen al jaren negatieve en vooral vaak onware nieuwsberichten over o.a. joden, zigeuners en andere kwetsbare groepen hadden verspreid, graag overgenomen door de Hitler-clan die er haar eigen ideologie uit destilleerde. Dat gebeurt nu weer: een aantal haatzaaiende en complotten verspreidende figuren probeert de Democratie om zeep te helpen. Onze gekoesterde Democratie kan slechts stand houden als we figuren als Icke en andere vijanden van de rechtsstaat indien nodig weren of de toegang ontzeggen om hun vuile taal niet over alle twijfelaars uit te storten. Want de meeste ‘samen voor Nederland ‘ demonstranten zijn ook maar gewoon mensen die de maatschappelijke weg soms niet meer zien…
  Heeft dus niets te maken met andersdenkenden: die kunnen heel goed beargumenteerd hun mening formuleren, maar geen reptielenonzin als het over bepaalde bevolkingsgroepen gaat, zoals David Icke…

 3. Avatar Van Suffie
  Suffie

  Even vers van de pers: de NCTV waarschuwt dat complottheorieën theoretisch zouden kunnen leiden tot terreuraanslagen. Misschien overdreven (dat roepen we in zo’n geval graag), maar er hoeft maar één zo’n extremistische wappie de geest krijgen en er ontploft iets. Zeg niet dat het niet gebeurt, het verleden leert anders…

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Dat is precies wat ik probeer te zeggen… We krijgen jarenlang complottheorieën over ons uitgestort, zodat we denken dat er wel een kern van waarheid in zit. Dan is het zaad van de haat alweer aan het groeien, zonder dat de gemiddelde mens er erg in heeft en kunnen de ratten hun gang weer gaan…

 4. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Ik blijf het eigenaardig (lees: niet normaal) vinden om iemand op basis van gedachtengoed en gevaar voor ongeregeldheden de toegang tot een land of zelfs een groep landen te ontzeggen. Ik zou het nog oké kunnen vinden als we dan consequent zouden zijn en dat ook zouden doen met harde kern Ajax- of Feyenoordsupporters en met onaangepaste moslims die winkelcentra en het OV terroriseren, de ene na de andere geldautomaat opblazen (ongeacht of er mensen naast of boven wonen) of op een stationsplein op mensen inrijden en het daarna op een hoog bloedsuikergehalte gooien. Als dat wel allemaal mag, laat Verschrikkelijke Icke dan ook gewoon binnen.

 5. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Appels of peren, allemaal fruit. Ik blijf het een uitermate belachelijke en bedenkelijke vertoning vinden. Wat is de volgende stap? Bepaalde politieke partijen maar verbieden omdat het andere partijen niet uitkomt dat ze aan verkiezingen meedoen?

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Als ze ooit de NSDAP hadden verboden, waren er misschien minder mensen verraden en naar Duitsland afgevoerd… De nuance en afwegingen in je antwoorden zijn ver te zoeken, Milena. Hooligans krijgen al stadionverboden en onaangepaste ‘moslims’ zijn evenmin als rechtse of extreemlinkse (complot-) denkers en doorgedraaide ‘ultra-gereformeerde’ extremisten (Ruinerwold) altijd goed te traceren, zodat er tegen opgetreden kan worden. Treinkapers, zoals in het verleden, evenmin. De wereld is hard en boos, maar we leven erin. En de Democratie is eigenlijk de enige bestuursvorm in de wereld die minder extremen laat zien. Uitgevonden in het oude Griekenland, nu nog steeds actueel. Wil je graag onder het regime van Poetin leven?
   be my guest…

 6. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Iik hik meer aan tegen het spreken en beslissen voor anderen dan tegen de complottheorieën van Icke. Kopje uit het artikel: “Zitten WE niet op te wachten”. Dus “WE” maken wel even uit wat goed of niet goed voor jou of de buurman of voor je tante op drie hoog achter is. “WE” vinden Verschrikkelijke Icke niet goed, dus hij mag er niet in. Wie zijn “WE”? Spreek voor jezelf alsjeblieft en laat de democratie haar werk doen. Als hele bevolkingsgroepen achter die Icke aanlopen, dan heeft hij gewoon (letterlijk) recht van spreken. Nogmaals: ik ben geen aanhanger van hem en vind hem eng, maar wat hier nu gebeurt, vind ik eigenlijk minstens net zo eng.

 7. Avatar Van John+Zwart
  John+Zwart

  Het kost me meer moeite dan gewoonlijk maar ik wil toch ook reageren op de reacties op dit artikel. Niet omdat ik het niet eens zou zijn met de mening van de redacteur, maar omdat ik zeker veel remming wil zien ingebracht tegen het vrijmoedig inbrengen van uit het buitenland afkomstige ”propaganda” die zó rechtstreeks tegen onze mening gekante ideeën ingaat, ja zelfs criminele grenzen overschrijdt. Waren er maar meer zulke meningen geuit in onze pre-oorlogsgeschiedenis in Europa.

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Tja John,
   Dat probeer ik ook te zeggen… Als we mensen zoals Icke en vele andere, veelal opdringerige complotdenkers wat minder speelruimte zouden geven (want ons land is toch een democratie?) zouden er mogelijk in de toekomst minder mensen slachtoffer zijn van bekrompen denken en racisme, vreemdelingenhaat en nog ergere ‘breinvernauwing’ van ‘onze’ Democratie… Internet en vooral de so called ‘socialmedia’ maken infiltratie van zieke geesten in deze wereld veel te makkelijk. Ik noemde al de NSDAP in Nederland vlak voor de 2e wereldoorlog: ze hebben veel kwaad aangericht, maar dat zou in de huidige tijd nog veel erger zijn geweest met alle sociale media….

 8. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  De intelligente en autonome mensheid moet dus blijkbaar gepamperd en beschermd worden tegen kwade invloeden van buitenaf door een groep mensen die zich “we” noemt en zichzelf heel erg goed vindt. Beter en intelligenter dan de rest in ieder geval, vinden “ze”. Het lot van de mensheid moet in hun handen gelegd worden, want “ons land is toch een democratie?” Te gek voor woorden. Verschrikkelijke Icke zou er jaloers op zijn.

 9. Avatar Van Bart
  Bart

  Milena,
  Helaas is wat jij noemt ‘die’ mensheid niet intelligent en autonoom, want volledig gecontroleerd en beheerst door sociale media. En ons land is gelukkig nog een democratie, en dat is niet te gek voor woorden, want te danken aan mensen die jij ‘we’ noemt, maar die tenminste kritisch nadenken, in ieder geval geen wappies en complotdenkers…. Alleen al het feit dat jij een ‘groep’ mensen als ‘intelligenter en beter’ benoemt, zegt iets over jouw complotdenken, verschrikkelijke Icke zou er zeer blij mee zijn…
  (omdat je heel vatbaar voor complotideeën bent, dus).

  1. Avatar Van Milena Tsareva
   Milena Tsareva

   Beste Bart, ik heb meerdere malen aangegeven geen fan te zijn van de heer Icke, sterker nog: hem zelfs eng te vinden. Ik mag dus claimen zelf niet vatbaar te zijn voor complottheorieën. Ik blijf echter ernstig bezwaar hebben tegen het betuttelen van grote groepen mensen die niet toerekeningsvatbaar worden verklaard door “we”.

 10. Avatar Van Bart
  Bart

  Zal ik het nog wat explicieter uitdrukken, Milena? De mensen die weldenkende opiniemakers met ‘we’ betitelen, zijn het soort ratten dat de FVD bespeelt: dat zijn de rattenvangers van (niet Hamelen!) maar van deze maatschappij. Dat is geen ‘betuttelen’, dat is gewoon de democratie verdedigen tegen Poetin-wappies en ander ongedierte… Snap je het eindelijk?

  1. Avatar Van Milena Tsareva
   Milena Tsareva

   Je hoeft het niet zo expliciet uit te drukken hoor, Bart. Het is voor mij overduidelijk wat je bedoelt. Ik blijf alleen bedenkingen hebben bij jouw en Arnouds betoog. Hopelijk mag dat, zonder dat ik daarom als rat weggezet wordt.

   1. Avatar Van Bart
    Bart

    Milena,
    Vrouwen (ik neem aan dat je dat bent, gezien je ? pseudoniem?) noch mannen zijn in principe ‘ratten’. Mensen die anderen (van ras, kleur, sekse) als minderwaardig wegzetten of onschuldige mensen als onderdeel van een complottheorie als ‘reptielen’ veroordelen, zijn in mijn overtuiging wel ‘ratten’, volstrekte ego-centristische idioten, door psychiaters ook wel ‘narcisten’ genoemd. Meestal zijn ze behalve nogal dom, ook nog gevaarlijk als hun ‘ikjes’ worden betwist… Zoals Icke…

 11. Avatar Van Bart
  Bart

  De Britse complotdenker David Icke heeft terecht een inreisverbod voor Nederland gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), heeft de rechtbank in Haarlem maandag beslist. Icke had een kort geding aangespannen om het verbod van tafel te krijgen.

  Icke zou op 6 november spreken op een demonstratie van antioverheidscoalitie Samen voor Nederland in Amsterdam. Daags daarvoor werd hem voor twee jaar de toegang ontzegd tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland. De Brit was al onderweg, maar maakte rechtsomkeert.

  Volgens de rechtbank waren er concrete aanwijzingen dat zijn komst een potentiële dreiging voor de openbare orde zou betekenen. In een rapport van de politie Amsterdam en een dreigingsbeeld van de NCTV stond dat de komst van Icke voor spanningen zou zorgen, onder meer door de aanwezigheid van tegendemonstranten.

  Icke voerde ook aan dat hij de kerstdagen bij zijn schoonfamilie in Nederland wilde doorbrengen, maar het belang van de openbare orde weegt volgens de rechters zwaarder dan zijn eigen belang.

  Jurist Jeroen Pols, die Icke bijstond, betoogde dat het inreisverbod “een ontoelaatbare inmenging van het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting” vormde. Hier gaat de rechtbank niet in mee.

  Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen, die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.

  (ANP)

 12. Avatar Van Bart
  Bart

  Met de heer ‘Engel’ gaat het ook niet echt goed, zijn ‘wrakingsverzoeken’ worden consequent afgewezen. Hij zal waarschijnlijk een fikse taakstraf (verzorger van bejaarden in Goirle?) moeten doen… Ze zien Willem Engel daar al komen…Voer voor ON nederland, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share