Van polderdemocratie naar rellendemocratie
Van polderdemocratie naar rellendemocratie

Van polderdemocratie naar rellendemocratie

Na de escalaties op het Museumplein van 17 januari en de nagalmende onrust over een ‘avondklok’, maakte ik mij ongerust over Amsterdam. Ik had de geruchten gehoord dat de corona-ongehoorzamen geïnfiltreerd waren door ‘actievoerders’. Die hadden heel andere doelen dan de bezorgde burgers die zich druk maken over de overheidsreacties op de COVID-19 gevaren.

Ik heb Facebookvrienden die ik gemakkelijk te verleiden acht tóch naar het Museumplein te trekken. Maar we zijn immers nog steeds voor alles een landje van polderen en niet van rellen. Volgens de politie waren de Museumplein-demonstraties ingekapseld door een gewelddadige minderheid. Die was er slechts op uit om het voortouw naar chaos te nemen. Wat er sinds zaterdag gebeurde overtrof mijn bangste voorgevoelens.

Relbelust netwerk

Behalve op het Museumplein van Amsterdam brak de hel los in Urk (!), waar een GGD COVID teststraat in vlammen opging. Vervolgens in de Schilderswijk van Den Haag en in Almelo, Enschede, Arnhem en Eindhoven. We hebben te maken met een relbelust netwerk via social media. Dat netwerk heeft even weinig op met mensenrechten als voetbal-hooligans met voetbal. Er waren vijftienhonderd tot tweeduizend betogers op het Museumplein. Er werden alleen al in Amsterdam tachtig arrestaties verricht. Een minderheid drukte zijn stempel op het gebeuren. Onherkenbaar door hoodies en bivakmutsen, sommigen hadden bokshandschoenen.

Corona-hooligans

De burgemeester van Eindhoven – 30 arrestaties – sprak de harde waarheid uit: ”We hebben voetbal-hooligans en corona-hooligans die op dezelfde wijze tekeer gaan.” Gedrag met vernielingen, brandstichting en plundering, gemakkelijk wegduikend tussen onschuldige anderen.

Er wordt veel te veel over corona en alles daaromheen gediscussieerd, radio en tv doen niets anders. Ik ben vastbesloten: ik doe niet meer mee aan die discussies. Ik wacht stil af tot er een vaccinatiebrief in de bus komt. En lezers, als ik een raad mag geven: hou je rustig, grote opwinding en onrust maken je kwetsbaar. Geduld houdt je beter gezond.

* Laatste revisie op 27 januari 2021 door Redactie AC

9 x, 1 va (291023)

Eén reactie

 1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Goh, ook nog geen vaccinatiebrief in de bus gehad? Ik wil graag meerellen op het Museumplein, maar natuurlijk niet zonder vaccinatiebewijs! Veilig rellen of niet. Dat was in de jaren ’80 niet anders: Helm is zekerheid en een leren jas was minstens zo belangrijk. Mijn toen al 2e hands leren motorjas uit de jaren ’80 is inmiddels zeker gerecycled en mijn andere ‘wapens’ heb ik jaren geleden aan de wilgen gehangen…
  Maar ‘Wappies’ moet je niet onderschatten (nee geen Wuppies!), plunderen en brandstichten kunnen ze als de beste, vooral omdat het gaat om het ‘nationaal belang’.
  Ik leef in een vreemde tijd, net als veel mensen.
  Iedereen wens ik veel ‘courage’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share