Ik kan het woord cultuuromslag niet meer horen
Ik kan het woord cultuuromslag niet meer horen

Ik kan het woord cultuuromslag niet meer horen

De organisatie van het referendum over het zogeheten ‘beleidskader Hoofdgroenstructuur‘ heeft genoeg handtekeningen opgehaald om te kijken of het referendum echt plaats kan vinden. Er waren 1.000 handtekeningen nodig en in totaal ondertekenden, binnen één dag, 18.506 mensen het verzoek. Dankzij social media ging de actie ‘viral’. Dat is een geweldige prestatie ondanks alle tegenwerking van de Stopera.

De indieners van het referendum hopen dat de Hoofdgroenstructuur, zoals die nu is, wordt gewijzigd. In het beleidsvoorstel worden maar liefst 85 gebieden die nu nog beschermd worden, tot ‘bijzondere gebieden’ gedegradeerd. Dat kan toch niet?
Of het referendum er ook echt komt, is nog niet zeker. Het verzoek moet eerst nog een positief advies krijgen van de referendumcommissie. Dan moet de gemeenteraad nog beslissen.

College dat niet luistert

Het zou mooi zijn als de gemeenteraad, en natuurlijk het college, nu eerst eens even nadenken. Die 18.506 mensen geven een brevet van onvermogen… Amsterdammers die geen vertrouwen hebben in dit college dat maar niet wil luisteren. Niet alleen bij de hoofdgroenstructuur, maar ook bij de windmolens, Meervaart, de vele verkeersplannen en het evenementenbeleid.

Doof voor inspraak en participatie

Het stadsbestuur lijkt doof voor inspraak en participatie. Wethouder Groot Wassink ‘nuanceerde’ deze week op AT5 de problemen met het niet luisteren naar Amsterdammers. Dat er in de Stopera regelmatig ontevreden Amsterdammers aan het woord komen die zich niet serieus genomen voelen vindt hij niet vreemd. Hij ziet wel dat een ‘cultuuromslag’ nodig is. Wanneer die cultuuromslag komt? Geen idee… Ik kan het woord cultuuromslag in elk geval niet meer horen.

Gewoon je werk goed doen

Er is veel nodig om het vertrouwen tussen de Amsterdammers en hun gemeente te verbeteren. Niet over enkele jaren, maar gewoon vanaf vandaag. Van groot belang is dat de gemeente opener en controleerbaarder wordt, en zoveel mogelijk en zo gelijk mogelijk toegang tot kennis, informatie en data biedt. Ons geduld en uithoudingsvermogen is lang genoeg op de proef gesteld. Dat een cultuuromslag nodig is, is eigenlijk een beschamende conclusie; wat is er mis met gewoon je werk goed doen?

* Laatste revisie op 21 januari 2023 door Redactie AC

10 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Dit is uit mijn hart gegrepen, Bestuur en ambtenaren (beiden overheid) zijn volledig van elkaar ‘losgefietst’, leest maar eens het stukje uit de Volskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-overheid-is-zichzelf-als-een-bedrijf-gaan-zien-dat-is-slecht-voor-de-moraal~b14fa0f9/
    Dat heeft grote gevolgen voor de burgers die toch al een wantrouwen naar de overheid toe hadden… En in mijn opinie vaak volstrekt terecht, ook op lokaal niveau: colleges die volstrekt vertrouwen dat ambtenaren precies uitvoeren wat zij dicteren; ambtenaren die in spagaat liggen over wat mag, opgedragen door het college en wat de raad beveelt, als uiteindelijke beslissers.
    Ook ligt er een kloof tussen de raadsbesluiten en wat het college ervan ‘bakt’. Als een gemeente niet kristalhelder met burgers communiceert, krijg je dit, dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share