Koffiegekte
Koffiegekte

Koffiegekte

Opeens was ik in Sevilla na alle corona beperkingen en hoewel je in de bus nog een mondkapje moest dragen bevielen het klimaat, het dagelijkse menu del dia en de sfeer het me uitstekend. 
En je kan er nog gewoon koffie bestellen, café (zwart) of café con leche (met melk).
De Spaanse horeca doet niet mee aan de waanzin waaronder we in dit land in toenemende mate gebukt gaan om allerhande exotische en hip en modern klinkende benamingen en bereidingen voor een bakkie pleur zoals ristretto (wat me aan stress doet denken) latte of latte macaroni aan te duiden. Of nog erger, Engelstalige kreten.
In veel hippe horecazaken in Amsterdam-Oost kijken ze me glazig en onnozel aan als ik ‘koffie verkeerd’ bestel, alsof ik van een andere planeet kom.
Maar ja de Amsterdamse horeca, daarover een andere keer misschien meer, als ik weer een ouderwets potje wil zeuren.

Die koffiegekte ik wijt aan Starbucks, die bijvoorbeeld met hun onfrisse handel op het Julianaplein zit, een multinational uit die gewelddadige VS die hier op talloze plekken zaken hebben ingericht om onnozelaars gewetenloos geld uit de zakken te kloppen met al hun idiote zogenaamde koffievarianten met moeilijke namen tegen hoge prijzen. 
Als je daar binnenkort duizelen de keuzemogelijkheden je voor de ogen.
Idiotie.
Gekte.
Waanzin.
Koffiegekte.

Opzouten met die Starbucks.
Ik weet niet of ze in Sevilla zitten, maar dan richten ze zich waarschijnlijk of de argeloze toerist, want ik vermoed dat de Spanjaarden net zoals ik denken: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.
Ik hoop dat ze het in Spanje gewoon bij café (zwart) of café con leche (met melk) houden en het is maar dat u het weet.

* Laatste revisie op 10 februari 2023 door Redactie AC

27 x, 1 va (291023)

8 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Rob, ik refereer nog maar eens aan mijn reactie op jouw stukje van 7 augustus 2021 over de ‘ hippe horeca’. De Amsterdamse horeca is volledig op hol geslagen: als je gewoon een kop koffie wilt krijg je de ergste soorten purgeermiddelen. Al dan niet met toevoeging van gember, vreemde haverbestanddelen, munt(!), geelwortel, of nog erger.
  ‘Koffie’, met of zonder koffiemelk (kent iemand dat nog: KOFFIEMELK, van Nutricia? ) of gewoon ‘koffie zwart zonder suiker’, waar kun je dat nog krijgen, these days, bij al die rare koffieboys en girls, vergezocht. Ik doe een gok: de Schaapskooi, hoek Albert Cuyp en Sweelinckstraat, Oosterling en waarschijnlijk nog een paar gespecialiseerde ‘koffiehuizen’ in het centrum, vermomd als cafe of koffiehuis…
  En met excuses: ik woonde ooit een paar jaar in Parijs, daar waren maar 2 soorten koffie: ‘espres’ en ‘au lait’ en voor de kinderen: ‘double lait’, koffie verkeerd dus.

  Starbucks en al die andere idiote instanties mogen gewoon opzouten, toch?
  En wat mij betreft ook al die nieuwe ‘hippies’ die hun vreemde vegan voedsel via internet propageren. het blijft een hype, deze types met hun schimmige startups, net als die bezorgratten als Getir en Flink. Zullen we maar weer gewoon doen?
  Bij de bakker brood kopen, bij de slager vlees en bij de kruidenier (nee: niet AH!) de rest.
  En de koffie is weer gewoon als vanouds: zwart, met of zonder suiker (2 klontjes?), melk? Ja, graag, 1 klontje, beetje melk…

 2. Avatar Van Bart
  Bart

  Ja, maar Arnoud, gewoon een beetje ouwehoeren in een cafe of koffiehuis, zonder zeurderige vragen over de ‘soort’ koffie die men wenst te serveren, is toch veel prettiger?
  En ook zo erg: ‘of men iets erbij wil nuttigen’, als ik dat wil, zeg ik dat wel. Allemaal opzouten, die ‘hippe’ koffietenten…. Rob heeft in deze groot gelijk!

 3. Als je zo’n tent binnenwandelt en een gewone bak koffie bestelt, krijg je een gewone bak koffie. Als je het bord met mogelijkheden gaat staan bestuderen heb je kans dat er dingen aan je gevraagd worden…

  Hoe onzinnig alle koffiesoorten ook zijn, het is een uitbreiding van het aanbod, beter dan andersom.

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Nee, Suffie, die hebben ze niet, gewone koffie dus, alleen vieze biobrouwsels…
   Maar: we zitten hier te (koffie-)leuteren over een onderwerp wat absolute bijzaak is: Dus laten we wat nadenken en ons hart luchten over bijvoorbeeld die vreselijke aardbeving in Turkije, of anders die niet ophoudende oorlog in Oekraïne. Dat is wat Amsterdammers bezig houdt, niet zeuren over koffie!

   1. Bart, ik denk dat je de verkeerde koffiezaken bezoekt… 😉

    Maar even serieus, ik schat je toch in als iemand met een brede virtuele oriëntatie. Elders is alle gelegenheid om te bomen over Turkije en Syrië, Oekraïne, ballonnen en dijkbewaking, ik vind het wel prettig om af en toe de zinnen even te verzetten met wat trivialere dingetjes. Anders worden we er helemaal zo ingezogen…

    1. Avatar Van Bart
     Bart

     Dat snap ik wel Suffie, maar je moet ook strijdbaar blijven tegen onrecht en misstanden (over ballonnen en dijkbewaking heb ik geen mening..), maar dat bijv. de Amsterdamse zangeres Karsu een hardverscheurend lied zingt voor haar omgekomen nichtje in Antakya, dat is voor mij de Amsterdamse werkelijkheid. Dat speelt voor alle (niet alleen turkse) Amsterdammers, die allemaal begaan zijn met het lot van hun dierbaren. Ook dat is ‘nieuws uit Amsterdam’, daar kun je niet omheen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share