Gemeente negeert burgerinbreng over prestatieafspraken
Gemeente negeert burgerinbreng over prestatieafspraken

Gemeente negeert burgerinbreng over prestatieafspraken

Huurders Netwerk Amsterdam stuurt een boze brief aan de Raad, want de Prestatieafspraken, die gemaakt zijn over de sociale huursector in de komende jaren, laten nog steeds de verkoop van deze woningen toe. Dit constateert de Vereniging Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Het eindresultaat van de Prestatieafspraken 2024-2028 is nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Amsterdam en laat weinig terugzien van de inbreng van Amsterdammers aan de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAVH). Die grootschalige inbreng was door de gemeente georganiseerd eind 2022 tot begin 2023. Het HNA uit vandaag haar verbijstering in een open brief aan de gemeenteraad.

Edith de Jong, voorzitter van het HNA: “In het eindresultaat van de Prestatieafspraken vinden we bar weinig terug van de inbreng van Amsterdamse huurders. Er mogen meer sociale huurwoningen worden verkocht dan voorheen gebeurde, terwijl de ‘voorraad’ sociale huurwoningen de afgelopen decennia drastisch is geslonken! Begane grond woningen – bedoeld voor senioren en mensen die slecht ter been zijn – mogen nog steeds worden verkocht. En ook eengezinswoningen worden nog steeds te koop aangeboden, terwijl deze woningen juist de langste verhuisketen opleveren en onmisbaar zijn om mensen met cruciale beroepen voor de stad te behouden.”

Woningnood

Een woning is een fundamentele behoefte voor iedereen om een veilige en stabiele basis te hebben. Woningnood zou niet mogen bestaan. De verkoop van sociale huurwoningen beschouwt het HNA dan ook als onfatsoenlijk en bovendien een verkeerde manier van financiering voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. Daarom eist het HNA in haar open brief:

·        Geen verkoop, sloop of liberalisatie van sociale huurwoningen

·        Duidelijkheid over de termijn dat er nog vanuit de oude afspraken verkocht mag worden

·        Bescherming van grote woningen, begane grond woningen en atelierwoningen

·        Jaarlijks monitoren van de afspraken met huurdersgroepen

·        Terugkeergarantie bij verbouw en renovatie

·        Een concreet programma voor jongerenhuisvesting, met vaste contracten

Prestatieafspraken

Het maken van Prestatieafspraken over de sociale huurwoningen van woningcorporaties is wettelijk verplicht. Zij moeten gemaakt worden tussen de woningcorporaties, de gemeente en de koepel van huurdersorganisaties van die corporaties. Het HNA, als brede vereniging van huurders, was niet bij de onderhandelingen betrokken. De afspraken gaan over de toekomst van de sociale huursector: huurhoogte, verbeteringen, duurzaamheidsinvesteringen, positie van doelgroepen, verkoop, sloop en liberalisatie. Door verkoop wil men de financiering van de nieuwbouw van sociale huurwoningen rondkrijgen.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam

Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

* Laatste revisie op 24 februari 2024 door Redactie AC

60 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Ik zou bijna zeggen: ‘Hear, Hear!’ Met daarbij de aantekening dat de vereniging HNA nooit de ‘papieren tijger’ mag worden die de HA (Huurdersvereniging Amsterdam) ooit was: overleggen tot op het bot, zeg maar stikken in de vergaderingen, want iedereen moest toch z’n zegje doen. Resultaat: niets, maar dan ook niets. Vage plannen. Te vriendelijk tegen corporaties en de gemeente; de huurders bleven letterlijk in de kou zitten… ‘Fijne club’, ik denk er niet met plezierige gedachten aan terug…
    Hoop dat de HNA tenminste tanden heeft! Blaffen en bijten tegen alles wat ‘huisjesmelken’ heet, dan kom je ergens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share