Waar is de cavalerie gebleven?
Waar is de cavalerie gebleven?

Waar is de cavalerie gebleven?

Drie jaar geleden kwam de cavalerie om de binnenstad te redden. Dat besliste oud-burgemeester van der Laan in het offensief tegen overlast. De gemeente, politie en het OM zouden de overlast gaan keren met extra handhavers en politieagenten en nauwere samenwerking in het Binnenstad Offensief. Handhaving en politie deelden voortaan één bureau op de Nieuwmarkt, kregen dezelfde briefing en zouden eerder bij een melding zijn.

Kanteling op straat

‘We willen een kanteling op straat. We willen dat bewoners en ondernemers op straat zien dat we ons inspannen om hun buurten leefbaarder te krijgen. Pas als dat lukt en we weten dat vast te houden, zijn we tevreden’, zei de woordvoerder van Van der Laan toen.

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een bijeenkomst van het stadsdeelbestuur over de inzet van de handhaving. Bewoners waren bezorgd over dat er na twee uur ’s nachts geen handhaving meer zou zijn. Juist dan zijn veel bezoekers in de binnenstad onder invloed en is het risico op escalatie bij interventies groot. Dat leidt tot onveilige situaties.

Maatwerk in de binnenstad

Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegd hoe de handhaving nieuwe stijl moet gaat werken, hoe de ‘monitoring’ is op een effectieve inzet van de handhaving en hoe belangrijk de buurtschouwen zijn. Er komt ‘maatwerk’ in de binnenstad. De bewoners rond het Rembrandtplein waren niet onverdeeld enthousiast. Zijn vonden dat de beloften over een betere handhaving nog steeds niet werden nagekomen. Waarom moet het dan nu weer anders?

Andere prioriteiten bij politie

De politie zat niet aan tafel. Die is tegenwoordig ‘nationaal’ en werkt met eigen prioriteiten. Een paar weken na de bijeenkomst met het stadsdeelbestuur werd pijnlijk duidelijk dat die anders zijn dan bewonersprioriteiten. Er zijn veel te weinig agenten in Amsterdam. Belangrijke politieteams worden opgeheven zoals het team Opsporing dat zich richt op de criminele taxibranche. Ook het Integraal Horecateam dat onder meer coffeeshops controleert wordt opgeheven. Juist teams die de structurele pijnpunten aanpakken verdwijnen hierdoor. Laten we wel wezen: dan helpt meer blauw op straat in de basisteams echt niet. 

Wisselende aanpak handhaving

Nadat de cavalerie twee jaar geleden kwam aanrijden lijkt er weinig te zijn gebeurd. Het alcoholverbod wordt massaal genegeerd. Bewoners, bezoekers en ondernemers lazeren overal hun afval neer. De criminaliteit woekert voort.

Terecht vragen veel bewoners zich af of het binnenstadoffensief is mislukt. Hoe moet het nu verder? Wie het weet mag het zeggen. Maar, met een steeds wisselende aanpak van handhaving, zonder duidelijk beleid, lijken bewoners roependen in de woestijn.

* Laatste revisie op 1 april 2020 door Redactie AC

7 x, 1 va (291023)

11 Reacties

 1. Avatar Van Bram
  Bram

  Als je niet sterker (slimmer) bent dan de vijand dan win je nooit, daar veranderd de cavalerie ook niets aan. Ik vraag mij wel af, wil Amsterdam wel iets veranderen aan de situatie zoals die nu is. Ik denk het niet, miljoenen inkomsten of een paar honderdduizend die keus heeft de politiek snel gemaakt.

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  ik ben met Bram eens dat de economische voordelen, als het onderwerpen horeca, toerisme en evenementen vergunningen betreft, wel een grote spelregie prioriteit lijken te hebben. Tegenover maatregelen die misschien nauwelijks (belasting) inkomsten brengen maar wel wat moeten kosten. Jammer voor de leefbaarheid, want die valt niet in geld uit te drukken. Ach wat zeuren we toch: de huizenprijzen in 3 jaar tijd verdubbeld. Zolang dit verschijnsel voortduurt is er niets aan de hand, toch?

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ik denk dat Milena hier de vinger heeft gelegd op de plek waarnaar ik nog zoekende was.
  Iets rommeliger hier. Kleine verbaasde opmerking: Waarom een foto van de Haagse binnenstad op een Amsterdams blog over de Amsterdamse binnenstad ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share