Minder nieuws
Minder nieuws

Minder nieuws

Ik schrijf niet zoveel columns meer. Het lijkt soms of ik ben uitgepraat. Dat ben ik niet. Ik schrijf alleen minder over actuele onderwerpen. Ik ben gestopt met kranten lezen. Er komt zoveel nieuws op een mens af dat ik er niet goed van werd. Via tv en internet komt er al zoveel fake-nieuws, echt nieuws, slecht nieuws tot je. Er stonden ook steeds meer populistische artikelen in de krant die ik las. Meer geschreeuw en weinig inhoud.

Doordat ik minder kranten lees heb ik soms het gevoel dat ik niet zoveel recht van spreken meer heb. Maar dat is natuurlijk onzin. Ik zie genoeg dingen goed of fout gaan in de stad. Ik ben ook zonder krant vaak blij of teleurgesteld over veel zaken die er in Amsterdam spelen.

Het is wel lekker rustig zonder krant. Ik hoef me ook niet meer kwaad te maken over de slechte bezorging. Of dat er een natte krant in mijn brievenbus ligt. Ik probeer ook minder tv te kijken. Ik ben al gestopt met de praatprogramma’s. Dat is vaak zo een eindeloze brij van geouwehoer dat ik daar geen nieuws meer uit kan halen. Helemaal nu ze het steeds door een ander laten doen lijkt het wel of iedereen het kan. Ik spreek ook vrij veel mensen die hun tv helemaal hebben weggedaan. Maar dat durf ik nog niet aan. 

Soms teveel

Het is teveel soms
Om te bevatten
Alles wat geweest is
Alles wat nog komt
Al dat nieuws van de wereld
Elke dag opnieuw
Alles wat er mis gaat
Al het goede dat tot ons komt
Het is teveel soms
Wat moet je er van denken
Voordat je het overdacht hebt
Is er alweer wat nieuws
Soms zou je niets meer willen horen
Nieuws genoeg gehoord
Niet meer de hele wereld te begrijpen
Je hersens te klein voor wat je hoort
Het is teveel soms
Om te bevatten
Alles wat geweest is
Alles wat nog komt 

* Laatste revisie op 11 mei 2020 door Redactie AC

15 x, 1 va (291023)

2 Reacties

  1. Herkenbaar. Je ziet steeds meer mensen die zich afschermen van het nieuws. Misschien niet eens omdat ze er niet vrolijk van worden, maar omdat het gewoon teveel is, die dagelijkse overload. En inderdaad, het geeft rust, je kunt met belangrijke dingen voor jezelf bezig zijn.

  2. Avatar Van John Zwart
    John Zwart

    Ik sluit me aan bij de conclusie van veel mensen die niet meer naar ”instant nieuws” willen kijken en luisteren en zich bepalen tot de weekend bijlagen van een goede krant en een enkele documentaire die vaak dieper inzicht geven dan de gebruikelijke hapklare brokken die ons gewoonlijk worden geserveerd. Maar daarbij komt nog dat bijna elke nieuwsvoorziening doordrenkt is met al dan niet verborgen commerciële bijbedoeling.plus een heleboel nikserigheid. De publieke omroep bv drijft steeds verder af van wat van door belastinggeld gefinancierde producten mag worden verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share