Amsterdam is nu veel beter
Amsterdam is nu veel beter

Amsterdam is nu veel beter

Op internet en Facebook ben ik lid van verschillende pagina’s en nieuwsbrieven over Amsterdam. Op Facebook heb je er verschillende over hoe de stad vroeger was. Mensen plaatsen daar foto’s van vroeger en kunnen daar commentaar geven. Vaak is dat erg leuk om te zien. Straten die in de loop der jaren behoorlijk veranderd zijn. Hele wijken die anders zijn geworden. Gebouwen die verdwenen zijn.

Commentaar

Ik lees het commentaar wat er dan onder staat ook vaak even door. Althans ik begin er aan. Want al snel heb ik dan genoeg van het vaak zeikerig gezeur waar je in belandt. Amsterdam was vroeger veel leuker. Amsterdam was vroeger veel gezelliger. In Amsterdam waren we toen nog samenhorig en solidair. Tot vaak vervelend irritant racistisch gelul. Met zo een verholen boodschap dat toen alles nog blank was, het veel beter was in de stad.

Verhuisd naar buiten de stad

Als ik dan even doorkijk dan zie je vaak dat de mensen met grofste commentaar al lang niet meer in de stad wonen. Er zijn er heel veel verhuisd naar buiten. Dat mag natuurlijk. Mijn hele familie is de stad uit. Daar ben ik niet kwaad om of zo. Maar ik maak me wel vaak kwaad op allerlei gevloek op en over de stad. Van mensen die er al lang niet meer wonen. Amsterdam was vroeger natuurlijk ook niet alleen maar leuk en aardig. Op veel plekken was het een smerige armoedige bende en helemaal niet zo prachtig als veel mensen doen voorkomen. Ik zie bijvoorbeeld nog de grachten vol vuilnis. Of de rijen bij het badhuis.

Drukwerk

Amsterdam was vroeger helemaal niet leuker. Drukwerk zong het vroeger al. 

Hee Amsterdam, ze zeggen dat je bent veranderd
Hee Amsterdam, je kan geen goed meer doen
Maar wie dat zegt die is geen Amsterdammer, want Amsterdam
Je bent nog net als toen.

Misschien moeten ze dat nummer maar eens opnieuw uitbrengen. 

https://youtu.be/V7A8ZK8_Yjw
Drukwerk

Foto: De foto in de header is gemaakt door Cor de Jong (1910-2010) in 1944.

* Laatste revisie op 2 februari 2020 door Redactie AC

11 x, 1 va (291023)

2 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ja, leuk liedje en mooi ook die (jaren 40?) foto van Cor de Jong (R.I.P).
  Maar er is wel iets veranderd: Er lag niet zoveel rotzooi overal op de stoep.
  Vooral als voetganger is het geen pretje meer langs de grachten. (zie foto voor het verschil)

 2. Avatar Van Ed.
  Ed.

  Drukwerk waren die gasten van de overkant van het IJ. Heel andere kant van de wereld toen. Kwam je alleen maar om naar het Vliegenbos te gaan, dus wat konden hun nou weten wat er in Amsterdam aan het handje was. Mijnheer Ronald, als je Amsterdam zonder commentaar in oude foto’s wil zien, weet je vast wel de beeldbank van het archief te vinden. Die heeft een ware schat aan beeld materiaal uit de tijd waar u nu dat gezeik tot u ongenoegen bij leest. Enige uurtjes rond dwalen op zwart wit beeld materiaal zonder commentaar van die huilebalken, in buurten die er niet meer zijn, of ingrijpend zijn veranderd, geven u misschien een indruk waar al die oudjes over leggen te mauwen. Niet aan ergeren, want dat was voor ons al het geval bij mijn grootouders die de zeiltijd en het eerste vliegtuig boven Amsterdam hebben gezien. Bij hun was ook niks meer goed aan hun nieuwe tijd waar wij nu ook met de neus op worden geduwd. Die generatie reageerde net als wij nu, en als het u is gegeven komt u ook geheid in een periode dat u ook legt te emmeren hoe goed het toen wel was. In een mensen leven vergeet je snel de rottigheid en het goede blijft behouden. Logis toch? Wij kunnen met een gerust hart zeggen “gelukkig hebben we de foto’s nog”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share