Dooie boel versie 2020
Dooie boel versie 2020

Dooie boel versie 2020

In oktober 2018 schreef ik een stuk over de sprinkhanenplaag die over de stad was gekomen: de drukte door toerisme, de huizenspeculatie, de AirBnB-terreur, het beknelde milieu, de graaiers en de profiteurs, de toeristenbussen en de cruise-schepen. Voor deze uitzichtloze situatie zag ik geen oplossing. Eigenlijk zou de stad een time-out moeten krijgen, voor tien jaar ‘een dooie boel’ worden.

Het onvoorstelbare gebeurde

En zie, het onvoorstelbare is gebeurd. Het coronavirus zet de stad op slot. De straten en de hotels zijn leeg, de toeristen blijven weg, de evenementen zijn afgelast, bijna alle ellende is nu van de straat. Het is een dooie boel geworden.

Het is uiteraard heel verdrietig voor de horeca en al die andere mensen die hun brood verdienen in pretpark Amsterdam. Maar wellicht is corona op dit punt voor Amsterdam een ‘blessing in disguise’. De stad krijgt die broodnodige time-out. Veel ontwikkelingen waren volslagen doorgeslagen.
Het zal denk ik nooit meer worden als het was. Ik hoop natuurlijk dat iedereen de crisis overleeft, maar daarna bij zinnen is gekomen.

Foto: EasyJet aan de grond op Schiphol – Peter Eijking.

* Laatste revisie op 27 maart 2020 door Redactie AC

2 x, 1 va (291023)

3 Reacties

  1. Avatar Van John Zwart
    John Zwart

    Ik ben al wat ouder, en ik hoor nog de echo van Joop den Uyl, toenmalig premier in 1972:
    ”Het zal nooit meer worden zoals het was”. Maar hij kreeg ongelijk het werd juist alleen maar erger. En als straks in de ziekenhuizen de rust weer terugkomt en Mark Rutte zijn brede smile weer opzet, want ”we hebben het met zijn allen toch maar gefikst” – dan moet het nieuw ontstane begrotingstekort weer aangevuld worden en wordt het weer vrije baan voor alles wat de economie snel terug kan brengen op het niveau van een paar maanden geleden, vóór de grote schrik op de beurzen begon.
    En Amsterdam loopt weer in de pas mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share