Markten hoef je niet te sluiten
Markten hoef je niet te sluiten

Markten hoef je niet te sluiten

De gemeente heeft vorige week vrijdag de markt op Plein ’40-’45 gesloten vanwege de drukte. Er kwamen zoveel mensen naar de markt  dat de verplichte 1,5 meter afstand houden niet meer mogelijk was. De gemeente name al eerder maatregelen om te voorkomen dat marktbezoekers te dicht bij elkaar komen. Zo zijn alleen nog kramen toegestaan met levensmiddelen, werd de indeling aangepast en kwamen er afzetlinten en hekken.

Winkels

De gesprekken over de Amsterdamse voedselvoorziening gaan vooral over de grote spelers in retail en groothandel. Dat is mooi, maar ook kwetsbaar. Die ketens staan onder grote druk. De lokale markten lijken in de aanpak echter te worden vergeten. Dat is niet terecht.
Er gaan soms stemmen op om markten simpelweg te sluiten. Maar, kunnen we het niet anders organiseren? De markten vervullen een sleutelrol in de Amsterdamse voedselvoorziening; ook in deze barre tijden.

Betaalbaar

De lokale marktkooplui kennen als geen ander hun vaak lokale toeleveranciers, kunnen snel schakelen en bieden een betaalbaar alternatief voor mensen met een krappe beurs. De marktlui kunnen er voor zorgen dat de lokale voedselvoorziening blijft lopen en de druk op de winkels niet te groot wordt.

Social distance

Hoe kan je veilig en met ‘social distance’ naar de markt? Contactloos bestellen, en betalen, zijn al mogelijk. Veel marktkooplui hebben al een online bestelfunctie voor hun klanten. Soms gewoon met Whatsapp. De consument komt zelf de boodschappen afhalen met de fiets, lopend of met de auto.
Op de Amsterdamse Ten Katemarkt biedt ‘Local Heroes‘ al een afhaal- en bezorgoptie. De order kan gratis worden afgehaald bij het pick-up point aan de Kinkerstraat. Of, de bestelling kan worden thuisbezorgd tegen een kleine betaling. Een prima idee.

Denk na of je de markten, maar dan kleiner, kan verplaatsen naar de woonwijken. Dan voorkom je ook verplaatsingen door consumenten. Geef ruimte in de woonwijken aan kleine markten met een goed aanbod van essentiële producten.

* Laatste revisie op 7 april 2020 door Redactie AC

12 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share