Op de oude voet verder
Op de oude voet verder

Op de oude voet verder

De titel van dit stuk had ik afgelopen week al verzonnen: op de oude voet verder. Ik vreesde namelijk dat zakelijk Nederland het liefst weer alles zo snel mogelijk opengooit en op de oude voet verder gaat. Dat betekent: belachelijk dure huizen, speculeren, AirBNB, massatoerisme en de daarmee gepaard gaande hotel-explosie. Niets geleerd van de corona-crisis, zo snel mogelijk weer zakkenvullen en parasiteren op de stad. Mijn vrees bleek terecht.

Op mijn wenken bediend

Ik wilde nog naar wat concrete voorbeelden zoeken, maar ik werd al op mijn wenken bediend via Het Parool: ‘hoteliers en congresorganisatoren zijn boos op burgemeester Halsema. Zij zou de stad grote schade toebrengen door aan te geven dat de lockdown in de stad langer gaat duren.’

Halsema had alleen maar beweerd dat er grote risico’s zaten aan het opnieuw toelaten van grote groepen buitenlandse toeristen. De anderhalvemetersamenleving is dan niet meer houdbaar en dan krijgen we binnen de kortste keren weer een lockdown voor de kiezen.

Verstandige woorden. In plaats van meteen de hoogste boom in te vliegen kunnen de heren/dames hoteliers beter eens gaan nadenken hoe ze een bedrijfsvoering gaan opzetten die aangepast is aan ‘het nieuwe normaal’.
Zoals vroeger kan het gewoonweg niet meer. Zij waren het nu juist die (onder anderen) de stad grote schade toebrachten.

Andere concepten

Natuurlijk is het slikken als je misschien je business moet inkrimpen, maar de nieuwe situatie biedt ook kansen. Andere concepten, duurzamer toerisme, geen clubjes dronken Engelsen, gericht zijn op toeristen die langer blijven en meer geld uitgeven. Meer met minder.
Er is volgens mij wel degelijk winst te halen uit de post-corona situatie. Het vergt alleen creativiteit, inventiviteit, plooibaarheid en wat geduld.

Nu doorpakken

Voor ondernemers die alleen kunnen floreren bij parasitair ondernemerschap en de buurt verpesten met hun tientallen Nutella- en kaaswinkeltjes kan in deze stad geen plek meer zijn. Het is aan het stadsbestuur om nú door te pakken. Verbied om te beginnen AirBNB in de héle stad, niet alleen in bepaalde wijken. Net als in Den Haag. Daar zal ook de hotelbranche blij mee zijn.
Smeed het ijzer nu het heet is en wie dat doet met verstandig beleid, zal ook zijn handen er niet aan branden.

* Laatste revisie op 20 mei 2020 door Redactie AC

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share