Niet meer hoerenlopen
Niet meer hoerenlopen

Niet meer hoerenlopen

De afgelopen week zei mevrouw Anne Kuik van het CDA dat zij graag wilde dat de prostitutie in Nederland wordt verboden.
Niet dat ik mij nu direct in mijn belangen bedreigd voel, maar ik vraag me dan altijd af hoe iemand op zo’n kansloos idee komt. Immers, wij hebben het hier wél over het oudste beroep ter wereld, dat zich al die millennia heeft weten te handhaven. Ik zie dus niet hoe een voornemen van mevrouw Kuik daarin nu ineens tot een revolutionaire omslag kan leiden. Of zit er een persoonlijk motief achter dit idee? Wil zij gewoon een halt toeroepen aan het heimelijk hoerenlopen van al die gristelijke echtgenoten?

Ondergronds

Mevrouw Kuik vindt betaalde seks ‘niet meer van deze tijd’. Dat klopt. Prostitutie is van álle tijden en zal dat blijven. Ze sleept er allerlei -op zichzelf valide- argumenten bij waarom de betaalde seks ongewenst is. De bedrijfstak leidt tot uitbuiting en vrouwenhandel. Ook worden prostituees bij herhaling mishandeld door hun pooiers. Maar een prostitutieverbod leidt er alleen maar toe dat de sector ondergronds gaat en dat de excessen nog meer toenemen.

In de tijd dat de gemeente Amsterdam de prostitutie op de Wallen wilde aanpakken, interviewde ik een vrouw die kamers verhuurde aan sekswerkers (2009).
De controle vanuit de overheid bleek toen al behoorlijk streng en op de verhuurders rustte de plicht om te controleren of de vrouwen niet werden gedwongen. Anders konden ze hun vergunning kwijtraken. Ook werd het aantal ‘ramen’ sterk ingeperkt door panden op te kopen. Het heeft allemaal weinig tot niets geholpen, zeker niet voor de positie van sekswerkers.

Gerief

Zolang er vraag is, blijft er aanbod, in welke vorm dan ook, legaal of illegaal. Als argument voert het kamerlid aan dat in Zweden betaalde seks al jaren is verboden en dat dit leidt tot een vermindering van de straatprostitutie. Ik geloof hier niets van. Ik denk eerder dat de Zweedse sekswerkers en hun klanten andere wegen hebben gevonden om aan hun lichamelijk dan wel financieel gerief te komen.

Beter haalbaar is het om voluit in te zetten op bestrijding van de mensenhandel en uitbuiting. Is dat voorgestelde pooierverbod van een jaar geleden er eigenlijk al?
In dit labbekakkerig land gaat men er nou nooit eens flink tegenaan om de de misstanden die de prostitutie omringen stevig in te dammen.
Daarbij komt dat er genoeg dames zijn die er niet moeilijk over doen en in de betaalde seks een leuke bijverdienste zien. In lokale media en internet vindt men volop ‘rijpe, sexy vrouwen’ klaarliggen voor een betaald verzetje. Ook sommige studentes zien hierin een leuke aanvulling op de studiebeurs. En dat alles geheel belastingvrij.

Dierenleed

Mevrouw Anne Kuik (CDA), kan wellicht veel meer eer inleggen met het bestrijden van het dierenleed in de agrarische sector. Zoals het massaal houden van varkens en kippen op te weinig vierkante meters. De misstanden in slachterijen. De dierenmishandeling tijdens veetransporten. Of het louter voor de bontindustrie uitmoorden van miljoenen nertsen. Maar gek genoeg houdt het CDA déze wantoestanden al decennia liever in stand. Want tja, de boeren, die zijn de achterban van deze partij waar men de mond vol heeft van ‘rentmeesterschap’. Anne Kuik wil vrouwen in een kwetsbare positie beschermen. Dat zou ze voor nóg kwetsbaarder dieren ook moeten willen.
Twee vliegen in één klap: ook veel boeren gaan naar de hoeren, heb ik gehoord.

Tevens gepubliceerd op de website van de auteur.

* Laatste revisie op 10 september 2020 door Redactie AC

8 x, 1 va (291023)

2 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Nadat bekend werd dat 500 bruggen en kaden van Amsterdam op instorten staan door de combinatie van overbelasting en achterstallig onderhoud, wist ik dat de problematiek van drommen drentelaars en ramenkijkers op de wallen spoedig voorbij zou zijn. Slechts een kwestie van tijd of overal zullen versperringen staan met borden: Afgesloten vanwege gevaar! Bekijk ter ondersteuning van deze vooruitblik het filmpje van Schlijper dat hij onlangs maakte op de Grimburgwal.

 2. Avatar Van Reinder Rustema
  ReindeR Rustema

  De aanleiding was een burgerinitiatief van jongeren die het was gelukt om 40.000 ondertekeningen te verzamelen.

  Ze hebben veel slachtoffers gesproken en toen kwamen ze met deze oplossing. De slachtoffers hadden de oplossing ook gesuggereerd.

  Ik adviseer burgers die een probleem willen agenderen niet ‘de oplossing’ te agenderen want dan gaat het daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share