Hotelstop is zo lek als een mandje
Hotelstop is zo lek als een mandje

Hotelstop is zo lek als een mandje

Steeds opnieuw komen er nieuwe hotels bij in Amsterdam. Nu zijn er weer plannen voor een containerhotel in Amsterdam Noord. Nieuwe plannen die niet op ‘de lijst met lopende initiatieven’ staan. In Amsterdam kunnen nog altijd ruim dertig hotelplannen worden uitgevoerd, waarvan een deel al in aanbouw is, omdat ze zijn aangevraagd voordat de gemeente in 2017 een hotelstop afkondigde

Elke keer vraag ik me dan weer af hoe het dan zit met die zogenoemde hotelstop. Sinds 1 januari 2017 is er in Amsterdam een streng overnachtingsbeleid van kracht dat als doel heeft: ‘rem op de groei en focus op kwaliteit’. In principe werkt Amsterdam niet meer mee aan nieuwe hotelinitiatieven, toch?

Steeds nieuwe verrassingen

De hotelstop betekent anders dat je denkt niet dat er geen hotels meer bij komen. Dat komt omdat sommige afspraken al waren gemaakt voordat de hotelstop van kracht werd. Daarnaast zit er in bestaande bestemmingsplannen vaak nog ruimte voor een hotelbestemming. Eigenaren, ontwikkelaars en exploitanten kunnen gebruikmaken van deze bestemmingsplanruimte zonder dat de gemeente hier actief aan mee hoeft te werken. Er is waarschijnlijk nog een enorme verborgen plancapaciteit: er is nog voldoende ruimte voor hotelontwikkeling. Onbekend is echter hoeveel. De hotelstop is zo lek als een mandje en de plannen zullen ons blijven verrassen.

Kun je zo’n hotel dat niet tegenhouden als je in de buurt woont? Bijna niet. Indien een hotelfunctie in het bestemmingsplan is opgenomen, dan kan de gemeente de vergunning niet weigeren als het voldoet aan alle andere wet- en regelgeving (zoals het Bouwbesluit, welstand, brandveiligheid en parkeerbeleid) dan moet de vergunning worden verleend.

Gelukzoekers

Vanwege de coronacrisis valt mogelijk 1 op de 10 Amsterdamse hotels om. De zwaarste klappen vallen door het wegblijvende toerisme en de aanhoudende groei van het aantal kamers, zegt vrijetijdsexpert Stef Driessen van ABN Amro. Volgens horecavoorman Evers moet de gemeente overwegen om nieuwbouwplannen af te blazen, maar ook de branche zelf moet ingrijpen. Ik geloof daar niet in. Gelukszoekers weten dat in goede tijden meer te verdienen is aan toeristen dan aan Amsterdammers. Met die verborgen plancapaciteit blijven er hotels bijkomen die ten laste gaan van ruimte voor Amsterdammers. Het is niet anders.

* Laatste revisie op 25 september 2020 door Redactie AC

8 x, 1 va (291023)

7 Reacties

 1. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  De heer Ploos van Amstel is twee jaar geleden toch verhuisd naar het Pontsteigergebouw? https://www.at5.nl/artikelen/184925/walther-ploos-van-amstel-ontvlucht-binnenstad-nu-word-ik-wakker-van-de-vogeltjes

  Laten ze daar nu toch ook een hotel in willen gaan exploiteren! En dat mag ook nog gewoon volgens het bestemmingsplan. Dat hadden de bewoners van dit prestigeproject netjes van te voren kunnen lezen, zodat de optie om daar niet te gaan wonen misschien tijdig afgewogen had kunnen worden. Ik vind het maar toevallig dat er uitgerekend nu zo’n artikel van de hand van de heer Ploos van Amstel verschijnt. Wel handig van de schrijver trouwens dat hij het Pontsteigergebouw hierin niet met name noemt, maar opvallend ontwijkend een containerhotel in Amsterdam Noord als voorbeeld neemt 😉

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   Milena, je opmerking is correct maar niet helemaal terzake. Ook wanneer een onderwerp wordt aangekaart waar de beschouwer ook zelf belangen bij heeft. Het gaat m.i. erom dat de beleidslijn ”geen verdere uitbouw van hotelfaciliteit binnen de stad” kennelijk door de Stopera niet wordt gevolgd. Daar hoort de politiek op te acteren: Gemeenteraadsleden zitten jullie te slapen? Is er een smeergeldcircuit in Mokum? Dat zijn ook mijn zorgen.
   Dat Walther eigenbelang heeft inzake Pontsteigergebouw mag niet het hele artikel onderuit halen. Ik vind overigens dat Pontsteigergebouw een monster, net als zoveel wat aan de IJoever zonder karakter ontsiert.

 2. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Ben het met je eens hoor, Arnoud. Natuurlijk mag hierover geschreven worden. Ik ben ook fel tegen de ‘toerismering’ en ‘hotellisering’ van Amsterdam, maar je voelt vast wel aan wat ik bedoel. Bij de heer Ploos van Amstel ligt het eigenbelang er vaak best dik bovenop. Ook toen hij nog aan de Prins Hendrikkade woonde, ging het heel vaak over zijn persoonlijke omgeving: het centrum in het algemeen en de Wallen, Prins Hendrikkade (touringcars!), Geldersekade, Stationsplein e.d. in het bijzonder. En dan gaat het nu ineens over “nieuwe hotelinitiatieven” buiten het centrum. Ja ja… ik ga er wel een beetje van glimlachen.

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   Een beetje glimlachte ik mee, soms. Bijvoorbeeld zijn pleitbezorging voor het openhouden van de straatmarkten in het maatregelverband ”corona inperkingen”.
   Die markten konden best open blijven vond hij. Maar ik viel hem niet aan, want als open vizier verscheen er een foto van hem: op de markt. Als illustratie bij het artikel!
   Walther kuiert graag op de markten, dat was hem aan te zien. Treurig voor hem is dat nu juist is gebleken dat de straatmarkt in Nieuw-West juist een besmettingshaard vormt die Amsterdam via oranje naar KNALROOD doet blozen…

  2. Milena, het is mijns inziens logisch dat Walther over zijn eigen buurt schrijft. Vroeger hadden we op AC een heleboel ‘correspondenten’ die over hun eigen wijk en stadsdeel schreven. Die opzet hebben we los moeten laten wegens gebrek aan auteurs. Ik ben heel blij met alle artikelen van Walther, die houden de site levendig en we steken er wat van op. 😉

 3. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Arnoud, ik waardeer de artikelen van de heer Ploos van Amstel ook en lees ze graag. Maar van achtereenvolgens een universitair docent aan de VU, hoogleraar Logistiek aan de Nederlandse Defensie Academie, senior adviseur aan de business unit Mobiliteit en Logistiek van TNO en lector City Logistiek aan de HvA mag men m.i. toch een iets bredere blik (helicopterview) en meer objectiviteit in zijn teksten verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share