Gemeente neemt volkstuinen in de tang
Gemeente neemt volkstuinen in de tang

Gemeente neemt volkstuinen in de tang

De gemeente schreef een nota over de Amsterdamse volkstuinen. Altijd linke soep als ze een nota over je gaan schrijven. Werp dan maar vast de barricaden op.
Het epistel heet ‘Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid’.

Al honderd jaar kunnen de volkstuinen het stellen zonder ‘uitvoeringsstrategie’, maar nu ineens vindt wethouder Marieke van Doornick (GroenLinks) het tijd om het fenomeen volkstuin eens flink naar haar hand te zetten. Moderniseren, heet dat. Het is een lang verhaal geworden, in positief gestelde ambtelijke taal, maar er zitten flink wat adders onder het groene gras.

Amsterdam is eigenaar van de grond waarop de volkstuinen liggen. Blijkbaar vindt men dan dat men de huurders kan opleggen wat men wil.
Volgens de wethouder moeten de volkstuinen een bijdrage gaan leveren aan hun omgeving, vooral nu de druk op de openbare ruimte toeneemt. En dus moeten ze meer toegankelijk worden voor iedereen. Dat betekent: inleveren van twintig procent van hun oppervlakte. Die moet openbaar toegankelijk worden. Denk aan openbare fietspaden, speelterreintjes en openbare tuinen voor doelgroepen.

Huurverhoging

O ja, bijna vergeten: de huur verhogen we ook nog eens met 400 procent. Dit om de huur in overeenstemming te brengen met wat de gemeente vraagt voor andere percelen in de stad die ze verhuurt.
Het woord ‘marktconform’ wordt zorgvuldig vermeden, want dat is VVD-jargon.

Kortom, iedereen moet straks lekker kunnen wandelen (kan nu ook al), joggen fietsen, recreëren, spelen op de volkstuinparken. Het lijkt sympathiek, maar dat is het niet. De parken staan op die manier open voor vandalisme, criminaliteit en onrust. De parken zijn een gemeenschap op zichzelf, een veilige oase waarop Amsterdammers zich terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven. Een plek vol natuur, biodiversiteit, een broedplaats voor vogels, een leefplek voor allerlei kleine dieren. Daar moeten we niet de onrust van de grote stad op loslaten.

Bemoeizucht

Ook principieel valt er het nodige in te brengen tegen de gemeenteplannen. Het is raar dat de gemeente als verhuurder wil gaan bepalen wat er met een volkstuinpark gebeurt. Dat is hetzelfde als dat een verhuurder van een huis bepaalt dat je twee kamers moet openstellen voor daklozen, hij tegelijk de huur omhoog gooit met 400 procent en dat je de voortuin moet opofferen aan een fietspad. Ik noem het machtsmisbruik.

Grootmoedig garandeert de gemeente het voortbestaan van de parken voor de komende tien jaar, met een optie voor nog eens tien jaar. Maar dan moet je w’el doen wat de wethouder wil. Tien jaar is natuurlijk een belachelijk korte periode. Dat is net zo idioot als het voortbestaan van het Vondelpark telkens met tien jaar verlengen.
Altijd al hing het zwaard van Damocles boven de volkstuinen. Ze werden stiekem toch gezien als stukjes reservegrond om lekker te bebouwen als dat zo uitkwam.

Ecologisch kapitaal

Zo moet het niet zijn. Volkstuinen moeten een erkend vast en beschermd onderdeel van de stad zijn, waar elk gemeentebestuur gewoon vanaf moet blijven. Het is ecologisch kapitaal, een groene long. Mensen die het willen moeten tegen een redelijke huur van hun tuin en huisje kunnen genieten. Kinderen groeien er in veiligheid op, zonder verkeer om zich heen. Ouderen vinden er aanspraak, rust en vertier. Werkenden vinden er ontspanning na de drukke werkdagen.
Hele generaties zijn er opgegroeid. Ik maakte daar deel van uit en ik was er gelukkig. Dat mag niet bestuurlijk bepoteld worden. Garandeer het voortbestaan voor minstens honderd jaar en flikker die ‘Uitvoeringsstrategie’ door de shredder. Waarom moeten we wat mooi is toch altijd verdedigen?

* Laatste revisie op 1 december 2020 door Redactie AC

20 x, 1 va (291023)

9 Reacties

 1. Avatar Van Irma Kanis
  Irma Kanis

  Heel goed stuk. Zo is het precies.
  In zienswijze die ik indiende bij de gemeente schreef ik . Let op wat de ambtenaren achter hun buro verzinnen , zonder de werkelijke situatie te kennen.. daardoor maken ze veel kapot wat goed is . En dan zeggen als zaak onomkeerbaar is, we hebben het niet geweten.
  Vreselijk
  Ik hoop dat ze het artikel lezen , vooral de dienstdoende wethouder van een partij die ooit groen was, maar die naam geen eer meer aandoet, dus dat deel is eraf gehaald.

 2. Avatar Van Fazant 14
  Fazant 14

  Eens, hadden onze volkstuin voor een week uitgeleend. Er was een kind gemaakt.
  9 maanden later kregen we een geboortekaartje.
  Dit is toch mooi, mensen laten ontspannen in een rustige omgeving…….😌

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ik zou er een lang verhaal over kunnen schrijven, maar dat doet maar af aan dit actuele stuk. De waarde van onze volkstuinen is altijd onderschat. Simon Vinkenoog vond er een half leven lang iedere zomer inspiratie en rust. Mocht hij nog leven zou hij bij deze ”beleidsuitvoeringsstrategie” uit zijn vel zijn gesprongen van boosheid.
  Van 1976-1978 liep ik 3 jaar lang elke werkdag twee keer door een volkstuincomplex tussen station en grijs kantoorcomplex. Het bordje Eigen weg weerhield me niet, het werd gedoogd. Dat is anders dan verklaren tot Openbare weg. Het was even de ervaring van een oase voor en na een hectische dag. Geef een GL-er macht en ze veranderen in de kleur van hun omgeving, als een kameleon.

 4. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Er is wat loos bij GroenLinks, wat het is weet ik niet, maar GLérs die op het ‘pluche’ zitten krijgen wat bestuuurderigs… Marieke van Doornick heb ik een aantal keren voordat ze wethouder werd ontmoet als GL fractievoorzitter, en toen als redelijk mens beschouwd. De huur voor volkstuinen verhogen met ‘markconforme’ prijsstellingen is absurd, iets wat GL volgens haar eigen doelstellingen ook niet zou tolereren..
  Ook landelijk krijgt GL wat narcistische trekken, maar dat terzijde. Volkstuinen zijn het erfgoed van de stad, daar mag geen mens aan twijfelen. Als ik, toen ik nog in de Govert Flinck woonde een volkstuin had kunnen bemachtigen (vaak geprobeerd) met mijn lage inkomen, was ik de stad niet uitgefietst!
  Sorry, het moet me de strot uit: “weg met de Groenlinkse bestuurders van deze stad”.
  Als ex-kraker zou ik alle Volkstuinders aanraden: kraak het stukje grond wat je nu hebt, weiger huurverhoging en laat van je horen!

  1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
   Bart van der kolk

   Hoi , John,
   ‘Het is wat het is’ ( Rumi/Mevlana), maar stevig tegengas is geen probleem, ook niet vanuit Lelystad. Bestuurders zijn nu eenmaal onderhevig aan het democratisch principe: als je gekozen bent moet je uitvoeren wat je gezegd hebt… Zo niet, dat snel opdonderen, of zoiets! Het is dat ik niet meer in Amsterdam woon, anders… Fijn dat je nog steeds voor Ammsterdam centraal schrijft!

   1. Avatar Van Yvonne Cornelisse
    Yvonne Cornelisse

    Wat een goed stuk, niks aan toe te voegen, er is gelukkig heel veel weerstand, en kan bijna niet geloven dat dit doorgedrukt gaat woedend. Wij al tuinders en hopelijk veel meer belangstellend gaan er letterlijk voor vechten, dat belachelijk plan gewijzigd gaat worden.
    Groet Yvonne Cornelisse

 5. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Yvonne Cornelisse het schijnt landelijk te zijn die onheilsideeën met de volkstuinen. Was gisteren aandacht voor op de nationale tv. Ik verwacht dat er veel steun voor jullie kan worden gemobiliseerd. Zijn ze nou helemaaal….bij Groen Liberaal ???

 6. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der kolk

  Tja Volkstuinen en GLiberaal, da’s geen combinatie, zo blijkt. Ook andere partijen hadden/ hebben daar moeite mee, de PvdA had het ooit als ‘bezigheidstherapie voor de vermoeide laaggeschoolde arbeider’ of zoiets, want het moest er wel allemaal tiptop uitzien, anders ook weer wegwezen van dat lapje grond.. Wat GL en Marieke van Doorninck betreft: mooi dat ze een beetje door het stof gegaan is, wat de volkstuinders betreft, maar dat zal wel een electoraal motief hebben (ik word wat wantrouwend qua bestuurders) Het lijkt ook wel een beetje op de discussie over de strandhuisjes in Bakkum, een paar jaar geleden: de Yuppen dreigden met overname en konden dieper in de buidel tasten, maar de oudgedienden dreigden het onderspit te delven. Nog zo’n onverkwikkelijke uitwas van deze consumptiemaatschappij.! Zelfs in Lelystad rukt het fenomeen’volkstuintje pesten’ op… Ook daar moeten diverse volkstuinders, die meest in de flats wonen, hun meestal fraaie volkstuinen opofferen aan ‘projectplannen’, altijd ingediend door de VVD, die in deze tijd ook nog een extra autobrug tussen Amsterdam Centraal en Almere eist in de tweede kamer… Vertrouw die lui ook maar niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share