Met andere ogen
Met andere ogen

Met andere ogen

Onlangs werd ons door premier Rutte meermaals nadrukkelijk voorgehouden dat reizen buiten de landsgrenzen niet gemaakt moesten worden, tenzij er een zeer dringende reden bestaat. Onze omroepen stuurden onmiddellijk hun verslaggevers naar Schiphol om te kijken wie zich daar nu voor een vlucht melden – en het gesprek aan te gaan over hun motieven.
Ik wist wel zo ongeveer wat zou worden gezegd.
”Ja ik ga op skivakantie, dat was al lang het plan. Ik woon in een rood gebied en ik reis naar een oranje bestemming, dus ik zie echt niet in wat daar verkeerd aan is.”
”Ja hoor-es, ik zit al acht maanden in de stress, we trekken het niet meer. We hebben al geen zomervakantie gehad, ik ben hard toe aan een paar weken ontspannen aan een warm strand”.

Altijd wel een excuus

We weten altijd wel een excuus te bedenken om het afraden te reizen naast ons neer te leggen. Hetzelfde zal wel opgaan voor grote familiediners etc., het is als het gedrag van toch 120 te rijden waar een limiet van 100 km bestaat, er is altijd een rechtvaardiging waarom het eigen oordeel geldt. Er wordt in de lockdown periode terneergeslagen tot opstandig gereageerd op het torpederen van velerlei vormen van kerstvieren, als gevolg van de laatste ontwikkelingen.

Buitengaats

Ik kijk met verwondering naar zulk gedrag. Toen ik een twintiger tot midden dertiger was, heb ik kerstmis bijna steeds op een zeeschip buitengaats doorgebracht. De schepen moeten altijd varen, dag en nacht – zon en feestdagen verliezen hun betekenis, de reis gaat dóór tot de aankomst in de haven van bestemming. Je weet niet beter, zo is het altijd geweest. Een boom en versiering ophangen? Daarvoor zijn er geen spullen aan boord, en waarom zou je, je moet immers werken.
De kombuis doet zijn best een extra smakelijke maaltijd te serveren waar je een glas wijn of een borrel bij drinkt (ééntje maar) – en dat is het dan. Je leeft gewoon naar je aflossing en het verlof toe. Thuis kan de schade wel ingehaald.

Zo sloeg je kerstmis, oud-en nieuw, pasen, koninginnedag over – ze gingen voorbij vóór je erbij stilstond. Alleen op de Europese kustvaart probeert men de december-feestdagen in een Nederlandse of Belgische haven te geraken, op de grote vaart heerst geen sentiment. Nu, met deze lockdown, sla ik gewoon kerst en oud- en nieuw weer eens een jaar over, net als vroeger, zonder erdoor van mijn stuk te raken. Ik verbaas me over hen die nu doen of heel hun leven vergaat.

Foto: Victoryship – Ik bedacht vaak: in de 2e wereldoorlog waren mensen soms jarenlang aanéén van huis.

* Laatste revisie op 24 december 2020 door Redactie AC

11 x, 1 va (291023)

6 Reacties

 1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Tja, het ‘wappie en -yuppievolk’, alle grote ego’s en niet te vergeten het ‘domme volk’, (‘mag niet van Rutte’: ‘schijt aan alles’) blijft gewoon vakantiereizen maken naar de andere kant van de wereld, inclusief een zooitje BN’ers die het goede voorbeeld geeft. Het gros van de Nederlanders denkt blijkbaar dat de oorlog (1940-45) niet bestaan heeft, net als het Coronavirus (2020-?). Ouders, grootouders die nare verhalen over de oorlog vertelden, ach die nemen we niet meer serieus, oude zakken met zeurderige verhalen….
  En nu, in 2020 niet meer uitbundig vreten met veel mensen op 1e kerstdag? en geen vuurwerk meer alle dagen voor Oudejaar, en nog lang daarna? Onbestaanbaar voor dit vreselijk verwende volk van nietsnutten!
  Beste John, lieve mensen, vier het Kerstfeest met gepaste eerbied voor onze Aarde, en als u gelooft in God, dan eert u Hem, maar kijk vooral naar uzelf, doe geen stupide dingen, probeer de dingen in een groter verband te zien: als u anderen een virus bezorgt dat dodelijk kan zijn, weet dan dat u daar persoonlijk verantwoordelijk voor bent, dat zal uw karma geen goed doen..
  Eenzaamheid op zee.., misschien wel een heel mooi moment om werkelijk Kerst te vieren!
  Dank, John!
  Voor alle lezers van deze site: Een mooi moment van bezinning voor allen gewenst, en vervolgens hopelijk een veel beter 2021!

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Dag Bart, alle zeeën van de wereld zijn met elkaar verbonden en zo ook eindeloos. Net als de hemel boven de oceaan als het donker wordt en de ogen langzaam gaan wennen aan echte diepe duisternis. Een nacht op wacht op de brug van een zeeschip (geen cruise-flat) leert je veel over het bestaan en de kleinheid daarin van jezelf.
  Wie alleen leeft in een tredmolen waarin alles in herhaling en volgorde gaat raakt helemaal de kluts kwijt als daar opeens een streep door gaat.
  Meewarig bekijk ik de mensen in totale verwarring bij wie de agenda in alle heiligheid onaantastbaar boven alles staat…
  Goed 2021 !

  1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
   Bart van der Kolk

   Dag John, alle mensen zijn ook met elkaar verbonden, alleen weten ze dat vaak niet…
   Heb ooit, lang geleden (70′ ies ofzo), ooit een paar weken meegevaren als ‘duvelstoejager’ op een Grieks containerschip… Had een vergelijkbare ervaring, moest vaak op de brug de kapitein wakker houden.. Van Athene naar Brest, en vervolgens naar Stockholm, lange nachten achter een glazen ruit de duisternis inturen, weing computerspul, alleen de boordradio en de radar, de captain wat in slaap gedommeld, ondergetekende ‘aan het roer’, samen met de ‘stuur’, 22 jaar en een leven voor je. Als ik s’ochtends de eerste zonnestralen zag was ik in extase! Altijd, m’n hele leven gedaan wat ik intuïtief belangrijk vond, niet het geld enz.
   Ook voor jou een Goed 2021!
   Bart

 3. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Het probleem bij heel veel mensen in ons werelddeel, in de huidige tijd, met een ongekende welvaart en met welhaast onbegrensde technologische mogelijkheden, is dat ze zelf het middelpunt van de wereld denken te zijn en dus ook autonoom beslissingen in hun eigen belang blijven nemen zonder aan het algemeen belang te denken. Sterker nog: ze denken het niet alleen: ze ZIJN het middelpunt van de wereld… ze zijn er dus van overtuigd: het is hun onbetwiste waarheid. Ik durf zelfs te beweren dat ik de woorden ‘heel veel mensen’ in mijn eerste zin moeiteloos kan vervangen door “een meerderheid van mensen”. Ik denk dat ik daarmee de realiteit geen onrecht aandoe. Maar laat ik het maar bij ‘heel veel mensen’ houden. Empathie, inlevingsvermogen, sociale samenhang, geduld, vergevingsgezindheid: het zijn allemaal zaken die heden ten dage (heel) ver te zoeken zijn. Alleen in kerstreclames van grote supermarktketens zie je daar eigenlijk nog voorbeelden van.

  Dit is een gegeven waar niet direct iets aan te doen is. Het is een erfenis van decennia lang teveel vrijheid en welvaart, waarin men kinderen ook steeds minder streng ging opvoeden en onterecht steeds vroeger als jonge volwassenen ging zien en behandelen. Onze overheid zou natuurlijk als geen ander op de hoogte moeten zijn van deze trends en ontwikkelingen, want ze hebben daaraan meegewerkt en daar op aangestuurd. Daarom begrijp ik niet waarom er in de strijd tegen corona nog steeds vooral van die vrijblijvende beroepen op de verantwoordelijkheid en het gezonde verstand van de burgers gedaan worden en waarom e.e.a. niet vooral gewoon keihard afgedwongen wordt. Verantwoordelijkheid en gezond verstand bestaan namelijk niet meer bij te veel mensen.

  Toch bleken overheidsmaatregelen te vaak halve maatregelen te zijn, die steeds weer opnieuw misbruikt konden worden door het bedrijfsleven en de consumenten, puur ter aanwending van eigen gewin en vermaak. Steeds werden konden de mazen van het net opgezocht worden doordat een veel te naïeve en totaal niet doortastende overheid deze mazen creëerde en ook vaak in stand hield. Ik dacht vaak: gooi de boel toch eens dicht en met dicht bedoel ik ook dicht. Maar nee hoor, het omgekeerde gebeurde. De Ikea werd in het najaar een superspreading hotspot, de supermarkten rekken momenteel de grenzen op en waren de dagen voor kerst tot later dan ooit tevoren open en de sportscholen bouwen hun territorium uit met tenten waarvan de zijkanten steeds meer dichtgemaakt worden, zodat het nieuwe “buiten” sporten langzamerhand weer steeds meer op binnen sporten gaat lijken. Bijkomend “voordeel” voor de sportscholen is, is dat dan ook niet meer zo goed zichtbaar is hoeveel mensen er nu eigenlijk samen “buiten” aan het sporten zijn. Mooi man… zie die tenten straks maar weer weg te krijgen in het post-corona tijdperk (als we dat ooit mee mogen maken).

  Het openbaar vervoer is ook zo’n “mooi” voorbeeld. Het mondkapje is verplicht en er mogen alleen noodzakelijke reizen gemaakt worden. De harde realiteit is dat jongeren, vooral ‘s avonds en ‘s nachts, plezierritjes aan het maken zijn en in het OV zonder mondkapje fastfood en blikjes energiedrank naar binnen zitten te werken met als toetje soms nog een ballonnetje lachgas. Niemand legt ze een strobreed in de weg. Er is niemand die de noodzakelijkheid van reizen nagaat en niemand controleert de mondkapjesplicht. De pakkans is NUL. We hebben te maken met een veel te lakse overheid, die de regie helaas totaal kwijt is. Ik wilde het eigenlijk ook nog over het vuurwerkverbod hebben, maar onze jongeren zijn wat dat betreft al zover afgegleden dat ze nu eerst bij bejaarden aanbellen voordat ze een aangestoken Cobra 6 door hun brievenbus duwen. Dan hebben ze blijkbaar meer “lol”.

 4. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  De randjes en de mazen Milena. Die worden bewust ingebouwd waarmee we bijvoorbeeld hier een belastingparadijs hebben geschapen. Faciliteren van mensen die gewend zijn met veel geld om te gaan, en alle juridische kanalen kunnen bespelen. Je kunt moeilijk een allesomvattend beroep op verantwoordelijkheidsgevoel en gezond verstand doen van ”de rest” – geen beginnen aan. Die trekt er zich niets van aan. Zelfs een koningspaar dacht: ”dat maken wij zelf wel uit”.

 5. Avatar Van Bart
  bart

  Milena, John,
  Het GELD, vergeet het geld niet, dat is de drijfveer van al die malloten die hun kinderen – niet- opvoeden zodat ze cobra’s door brievenbussen van bejaarden gooien. En die viruswappies, die denken dat deze wereld zo groot is dat ze al hun waanzin kwijt kunnen. En al die mensen die niet begrijpen dat hun ‘uitjes’ afgepakt worden door jawel: mark Rutte. En het kabinet dat de grote boze wolf is… Mensen die niet nadenken over de werkelijke toekomst van de wereld, en dat zijn er helaas erg veel, zelfs de koning (‘beetje dom’), zullen voorlopig erg teleurgesteld worden in de toekomst van dit land: reken maar op nog een paar jaar corona-ellende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share