Woonprotest
Woonprotest

Woonprotest

Het is moedeloos makend, dat woonprotest. Een diepe droefenis daalt over mij neder. Het hopeloze verhaal van de blijvende woningnood. Vechten tegen de bierkaai van speculanten, huisjesmelkers en het grootkapitaal is van alle tijden. Woningnood ook. Mijn ouders, die arme mensen, moesten met een jengelend kind op een krappe zolder wonen tot ze via een slinkse truc een huis kregen waar ze nooit meer weg gingen.

Zolderkast

Ikzelf woonde voor het eerst zelfstandig in een uitgebroken zolderkast totdat ik na het zien van de schandalige leegstand een sloopwoning kraakte in een afbraakwijk in de toenmalige getto’s van Amsterdam-Oost, waar nu ook de prijzen door het dak gaan. Van heroïnejunks naar cokesnuivers zeg maar.

De kraakbeweging heeft mijn generatie geholpen, maar die bestaat niet meer.
Alleen boze en gefrustreerde zoekers naar een woning en bewoners die te veel moeten betalen en krom moeten liggen om de belachelijk hoge woonlasten te betalen.

Gaaf land

Echt een gaaf land waarin we wonen met een aloude louche bestuurscultuur en zogenaamd nieuw leiderschap waarbij alles gewoon bij het oude blijft. Namelijk dat de gewone man als vanouds het kind van de rekening is. 
Moedeloos makend, en het is maar dat u het weet.

* Laatste revisie op 13 september 2021 door Redactie AC

4 x, 1 va (291023)

3 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Het is een wereldwijd fenomeen, in alle grote steden. Daar is de verdeling tussen have’s en have-not’s het zichtbaarst, voelbaarst. Gelukkig kan ik nog op bezoek, of wordt dat mogelijk ook aan banden gelegd?

 2. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Die woningnood, die is blijvend, al dacht ik even (ergens in de jaren ’90 dat het probleem opgelost zou kunnen worden: de meeste studenten hadden kamers destijds, de grote gezinnen waren vertrokken naar Bijlmer of Almere. In 1977 (ja, opa vertelt!) had ik een zolderwoning(sic!) in de Spinhuisssteeg no 4, 4 hoog, pakweg 8 m2 zonder douche of toilet, met lekkage als het motregende, schimmel en geen water als het vroor er gratis bij.. (140 gulden, zonder de kosten voor de vele vaten petroleum voor de kachel..) . Dus kraken was een oplossing. Ik ga geen verslag doen van mijn omzwervingen in de kraakwereld, maar de kraakwereld van de jaren ’80 was aanzienlijkj georganiseerder dan dit woonprotest. Het is echt jammer dat vele studenten en andere woningzoekenden van nu de gladde praatjes van de VVD en D66 nog geloven, zelfs GL ( mijn oude partij) is een zacht ei op dat gebied.
  Mag ik daarom alle woningzoekenden in Amsterdam en de grote 4 steden aanraden om een belangenvereniging op te richten? Want het kan alleen nog maar erger worden…

 3. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  bart van der Kolk

  Bij nalezing van mijn reactie wil ik eigenlijk nog wel wat toevoegen: studenten van deze tijd die klagen dat ze niet bij aanvang van het collegejaar een aardige kamer konden vinden, tja dat is meer dan jammer maar gezien de geschiedenis ook meer dan logisch..
  Er zijn veel meer studenten dan in de jaren ’80 maar ook veel meer andere woningzoekenden, niet alleen in Amsterdam, maar in de hele randstad. En buitenlandse studenten ( de vette winst van de universiteiten) zorgen voor een verziekte situatie, helaas. Het was natuurlijk beter als de universiteiten deze ‘expats’ niet meer de beloftes deden die ze nu doen, en eerst zorgden voor hun eigen aanmeldingen.
  Dan is een klein deel van de woningnood onder studenten mogelijk opgelost. Het grootste deel bestaat uit wanhopige werkenden tussen 20 en 30 die in de ‘grote stad’ werk gevonden hebben. Maar geen woning…
  Niet iedereen kan in de ‘grote stad’ wonen. Maar de woningsituatie zou aanzienlijk beter worden als de Gemeente zou verordenen dat voor koopwoningen een zelfbewoningsplicht altijd zou gelden (nieuwbouw en iedere verkoop van oudbouw, voor etages en grondgebonden woningen). Verhuur aan niet Amsterdammers voor short- en longstay van woningen kleiner dan 50 m2 zou ook niet meer toegestaan moeten worden, en nou ja, ik kan nog 10 voorbeelden bedenken uit mijn tijd als woningexpert bij het Amsterdams Steunpunt Wonen.
  En dan hebben we de kantoren-chaos nog niet gehad: al die leegstaande duizenden m2? Waarom is de Amsterdamse wethouder Volkshuisvesting niet wat alerter?
  Overigens is er in Lelystad (lelijkstad) nog behoorlijk veel te koop en te huur voor ‘weinig’… En met het OV in 38 minuten bereikbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share