De varkens van Schiphol
De varkens van Schiphol

De varkens van Schiphol

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, heb ik het dit keer niet over de directie van Schiphol, maar over échte varkens. Een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van luchthavenbeveiliging! En bovendien een geinig jeugdjournaal-onderwerpje: Schiphol zet varkens in om vogels te verjagen. Altijd leuk om even aan de kinderen te laten zien. Vrolijk huppelende varkens tussen de landingsbanen die de resten van de suikerbietenoogst mogen opeten. Want anders komen de vogels dat doen en die belanden regelmatig in vliegtuigmotoren. Dat is slordig, gevaarlijk en schadelijk. Vorig jaar vloog er 200 keer een vogel in een vliegtuigmotor. Varkens hebben die neiging niet. Hoewel ik bij varkens en vliegtuigen toch wel visioenen krijg van een Monty Python Flying Circus animatie.

Dierenmishandeling

Naast de varkens zijn er ook professionals die in een auto met geluiden en laserlicht vogels verjagen. Het lijkt me fijn voor je motivatie als je tot het inzicht wordt gebracht dat je werk net zo goed door een varken kan worden gedaan.
Volgens de boer die de varkens levert hebben de varkens weinig last van de vliegtuigherrie. Daar geloof ik helemaal niets van. Als ik zélf al gestrest raak van die dagelijkse pokkenherrie, zal dat een varken dat er pal naast loopt zeker niet in de kouwe koteletten gaan zitten. Het lijkt mij gewoon een vorm van dierenmishandeling. Een gemakzuchtige oplossing om geen ‘oogstresten’ (gemiste suikerbieten) op te hoeven ruimen.

Beter leven

Nadat de varkens hun klusje voor Schiphol hebben geklaard, worden ze gewoon geslacht, net als alle andere varkens. Best kans dat die arme beesten iets anders was beloofd, een drie sterren Beter Leven keurmerk of zoiets. Anders ga je niet onbekommerd langs de landingsbanen huppelen. Dat ze er op het Jeugdjournaal vrolijk uitzien is geheel verklaarbaar: normaal komen ze hun hele leven niet eens buiten.

Elke tweeënhalve minuut

Varkens hebben snel last van stress. De actie van Schiphol laat weer zien dat de mens te weinig respect heeft voor dieren. Waarom moet een dier worden blootgesteld aan vliegtuiglawaai? We hebben het dan niet over zo nu en dan een vliegtuigje, maar over elke tweeënhalve minuut een bak herrie die de pijngrens van het gehoor ruim overschrijdt. Waarom is men te bedonderd om zelf even die rondslingerende restanten op te ruimen?

Gepeste planten

Nu ik erover nadenk, moet ik het misschien ook eens hebben over die arme suikerbieten die moeten opgroeien onder de rook van Schiphol. Hebben ze daaronder te lijden? Voor wie denkt dat ik nu helemaal doorsla: scholieren deden samen met Ikea een experiment waarbij ze planten lieten opgroeien onder twee verschillende omstandigheden. De ene plant werd voortdurend bekritiseerd en afgekraakt, de andere plant werd telkens liefdevol toegesproken. De tweede plant deed het significant beter! Er valt dus nog heel veel te onderzoeken en te ontdekken. Ik bedoel maar.

Ook gepubliceerd op de website van de auteur

* Laatste revisie op 4 oktober 2021 door Redactie AC

15 x, 1 va (291023)

10 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Weer een reden om het aantal vliegbewegingen sterk te verminderen en het elektrisch vliegen te versnellen. Die dierenmishandeling moet stoppen, ook al omdat de graasgebieden van de zwijntjes niet met schrikdraad worden afgespannen!

  1. Ik vraag me ernstig af of die varkens nou zo’n last hebben van die vliegtuigen. Er zijn meer varkensboerderijen in de omgeving van lawaaibronnen en ik denk dat ze er uiteindelijk best snel aan wennen. Andere vraag is of ik nog wel een koteletje zou eten die gemarineerd is in onverbrande kerosine. Oftewel, als die beesten daar hun hele leven rond mogen scharrelen, laat ze dan daar ook hun ouwe dag genieten…

   Vliegende varkens, dat zou pas eng zijn. Maar gelukkig treedt Pink Floyd al jaren niet meer op…

    1. Avatar Van Bart
     Bart

     sorry typefoutje: Flying Pigs. Mensen die zonder schuldgevoel over de noodzaak daarvan gaan vliegen, zijn Flying Pigs.. Mogelijk hebben sommige varkens niet zoveel last van deze tyfu
     sherrie, er zijn mensen genoeg, zoals ik die onder een blijkbaar nieuwe ‘vroege’ aanvliegroute van Schiphol liggen, zodat er al om 5.15 u s’ochtends een super lawaaicarrier overkomt, en in z’n kielzog nog een stuk of 5. Dan is het 5.40, en doe ik het slaapkamerraam maar weer dicht…
     Dickie Bensschop moet ik niet tegenkomen, dat is die eikel die graag bleef hangen aan de boom…
     Wat een asociale firma, dat Schiphol!!
     O, ja, ik woon in Lelystad, niet eens naast dat vreselijke gedrocht Schiphol

    2. Avatar Van Bart
     Bart

     sorry typefoutje: Flying Pigs. Mensen die zonder schuldgevoel over de noodzaak daarvan gaan vliegen, zijn Flying Pigs.. Mogelijk hebben sommige varkens niet zoveel last van deze tyfusherrie, er zijn mensen genoeg, zoals ik die onder een blijkbaar nieuwe ‘vroege’ aanvliegroute van Schiphol liggen, zodat er al om 5.15 u s’ochtends een super lawaaicarrier overkomt, en in z’n kielzog nog een stuk of 5. Dan is het 5.40, en doe ik het slaapkamerraam maar weer dicht…
     Dickie Bensschop moet ik niet tegenkomen, dat is die eikel die graag bleef hangen aan de boom…
     Wat een asociale firma, dat Schiphol!!
     O, ja, ik woon in Lelystad, niet eens naast dat vreselijke gedrocht Schiphol

 2. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Straks zetten ze weer ‘werklozen’ in om die vogels te verjagen/ het groen tussen de landingsbanen te schoffelen, net als bij de aanleg van het Amsterdamse Bos destijds, hoewel, de vergelijking gaat wat mank geloof ik…
  Ik zie het voor me: een kudde wilde zwijnen op de startbaan om te protesteren dat ze niet genoeg eikels krijgen omdat die suikerbieten niet te vreten zijn van de kerosinedamp… Nou, eikels zijn er genoeg op Schiphol, maar helaas nog niet opgegeten…
  Sinds ‘alles weer mag’ van dit kabinet is de overlast van vliegtuigen in Lelystad overigens ook weer hélemaal terug, ik hoef geen wekker meer te zetten: kwart over zes gaat de eerste Boeing alweer over…

   1. Avatar Van Bart
    Bart

    Ja ook prima! Maar die ‘eikels’ zitten me nog dwars, zeker nu er één aangegeven heeft nog 4 jaar aan de boom te blijven hangen… Hadden ze echt maar de wildzwijnenpopulatie van de Veluwe, of desnoods uit het door overstromingen geteisterde en door mij geliefde Wallonië op Schiphol losgelaten. Als wilde zwijnen echt honger hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share