Moe van al die scheve zaken
Moe van al die scheve zaken

Moe van al die scheve zaken

Komt het doordat het om drie uur al duister leek te worden, terwijl ik hoopte dat het 10 dagen na de winter zonnewende toch merkbaar weer iets langer licht zou blijven? Dat ik daarom vandaag maar van een middagwandeling heb afgezien… Of komt het door het TV nieuws. Waarop ik al die mensen zie: op de stations, opgepropt in treinen, in hun auto’s in de files en op Schiphol in de incheckhal, die allemaal hals over kop naar het buitenland wilden ontsnappen – alsof het land onverhoeds is overvallen door een kwaadaardige macht? Het gevoel dat ik tot een minderheid behoor die nog steeds zijn best doet de regels te respecteren wordt steeds sterker. De meeste beschouwen de beperkende maatregelen als een soort keuzemenu waarbinnen je naar eigen inzicht kunt afvinken.

Geen prioriteit

En ik hoor de politiewoordvoerders verklaren dat vuurwerkoverlast en ongeoorloofde ‘corona’ feestjes niet op hun prioriteiten-agenda staan. Ze kunnen niet anders, de meeste dienders hebben al acht weekenden achtereen zonder verlof moeten opdraven, vanwege het heilige demonstratierecht dat altijd weer enorme drukte en agressieve ontsporingen garandeert. En over ‘heiligheid’ gesproken: ik kan maar niet begrijpen waarom in een seculier land een dwarsligger-dominee ongestraft 3×600 kerkgangers mag verzamelen, terwijl overal samenkomstverboden gelden. ‘Wij vinden de samenkomst in de kerk belangrijk’ hoor ik ‘m zeggen, ‘en we houden ons aan de afstand bepalingen’. Op besliste toon, hier wordt niet getwijfeld.

Draconische boetes

Welnu: er zijn ontelbare theaters, bioscopen, musea enz. enz. waar de afstand bepalingen (plus de nodige overige voorzorg) niet even goed, nee zelfs beter in acht kunnen worden genomen, maar die moeten het niet wagen om publiek binnen te laten, op straffe van draconische boetes. Als ik zo’n ondernemer was wie het faillissementswater al tot op de lippen reikt, was ik in staat een fiks bord ”KERK” boven de deur aan te brengen. Dat lijkt mij de enige manier om onze overheid de rechtsongelijkheid (waarin ons land langzamerhand grossiert) eens flink onder de aandacht te brengen.

Geklungel

Ondertussen mor ik, omdat ik al zó ontzettend lang niet eens een literair clubje waar hooguit 50 personen met respect met elkaar samenkomen mag bezoeken, hetzelfde geldt voor kleine huisconcerten, exposities, galerieën enz. enz. allemaal verboden… Oja, die politie prioriteiten. Omdat burgemeester Dikkerdap, je weet wel wie ik bedoel, heeft zitten slapen (heeft hij van 2020 niets geleerd?) zitten we met méér en langer vuurwerkoverlast dan ooit, al ver vóór oud-en-nieuw (ik ervoer het al begin november). Een vuurwerkverbod dat zó laat pas werd afgekondigd werkt contraproductief. De handel had het spul allang in huis en houdt nu de hand op bij de overheid – en toen ze niet meer konden verkopen kwamen de zelfvoorzieners in touw om met afhalen in het buitenland in het gat te springen.
Ik word zo treurig van zoveel geklungel… Slechter kan het nauwelijks worden.
Toch maar een heerlijk feest met je 1-2-3-4-tjes en een beter blijer 2022!

* Laatste revisie op 3 januari 2022 door Redactie AC

20 x, 1 va (291023)

6 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Beste John,
  Uit het hart! In deze sombere dagen willen we allemaal graag weer naar het Theater, Kunst zien, Literaire discussies volgen, het Museum even in, alles wat ‘gevaarlijk’ is volgens dit demissionaire clubje azijnpissers. Zelfs de sportclub en de sauna zijn afgeserveerd (eerste levensbehoefte?)
  Wat een rare keuzes heeft dit zooitje regeerders gemaakt. Blij dat ze demissionair zijn (o, dat maakt niets uit dus?)
  Mensen gaan elkaar thuis besmetten, feestjes houden, illegale party’s en zuipketen bezoeken, dat wordt gevoegelijk gedoogd door Burgemeester Dickerdack. Die had trouwens maar één politieagent (diender) in het verhaaltje.. veel te weinig om de ‘corona-orde’ te bewaren’
  Moe geknald door ‘terrorbommen’ met nieuwjaar en ander vreselijks (de Dickerdack’s grepen niet in) geloof ik nu maar in een herstart van goede voornemens bij het weldenkende deel van de bevolking, die alle foute beslissingen van een nieuw kabinet onmiddellijk afstraft, en met verantwoordelijkheid kiest voor een ander beleid in maart…

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   Ik hoop het met je Bart, maar er moet heel wat veranderen wil bij mij het verlies van vertrouwen herstellen. Een heel nieuw kabinet, maar onder wiens leiding? En al die maffe snipperpartijtjes in de tweede kamer.

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Robbert Dijkgraaf mag dan een briljant wetenschapper zijn, het is geen garantie voor een boeiend politicus. Het politieke ‘handwerk’ is dermate besmet, dat slechts weinigen zich daarin durven begeven. De politiek is überhaupt vreselijk besmet. Wie gaat zich nu nog 4 jaar lang publiekelijk met modder laten bekogelen? Salaris en emolumenten zijn zeer behoorlijk, maar je moet er maar tegen opgewassen zijn, ziel en hart van staal zo ongeveer. Kijk nog maar eens terug naar de prachtige serie ‘Borgen’, wat zijn de consequenties voor iemand die met hart en ziel begint aan een politieke loopbaan?
   4 jaar later sta je op straat, gedesillusioneerd.
   Want de politiek is een rattenhol, het heeft niets meer met electoraat te maken, maar alles met vriendjespolitiek, het oldboys netwerk en geld, veel geld: van het bedrijfsleven, de grote bluffers en het kapitaal. Alleen de ‘gladjakkers’ voelen zich hier prettig. Vraag me niet om een beschrijving van de man zonder geheugen, waar hij hierin staat.
   Kaag koos voor macht, ze zal daarover struikelen, read my lips…

   1. Avatar Van John Zwart
    John Zwart

    Het cynisme van Bart voel ik aan. Het lobbyisme in Den Haag dient stevig ingedamd. Wie zich daarvoor opvallend gevoelig gedraagt moet een soort ”strafpunten” verzamelen. Ik ben zeer benieuwd hoe het D66 electoraat van Sigrid Kaag zich gedraagt na haar resolute uitspraken in demissionaire tijd: Nooit nooit weer met Rutte als premier! Nu gepaaid met een ministerspost op financiën! De eerste 180 graden draai, wat gaat nog volgen?

 2. Avatar Van Bart
  Bart

  Geen cynisme, maar ook geen lobbyisme: de politiek dient volledig opnieuw vormgegeven te worden. Als er gekozen is, dient de uitspraak van het volk recht gedaan te worden: de grootste partijen, in die volgorde, moeten een regering vormen, als dat niet direct lukt: nieuwe verkiezingen. En belangrijker: een kabinet dient de regels van de 2e kamer gewoon op te volgen, een besluit van de 2e kamer is ALTIJD bindend. En ‘influencers’ zoals we ze nu zouden noemen, mogen geen enkel, ook niet persoonlijk contact met kamerleden of kabinet hebben. Op straffe van… En kamerleden, ministers en staatssecretarissen mogen 5 jaar geen beroep uitoefenen waarbij informatie vanuit hun vroegere functie voordeel zou kunnen opleveren. En nog zo wat regels, simpel, maar noodzakelijk voor het ‘zonder last of ruggespraak ‘ uitoefenen van hun functie als kamerlid. De regels worden nu noch bewaakt, noch werkelijk gecontroleerd door de Raad van State en anderen. Kamerleden zouden een stuk geloofwaardiger worden, en dat geldt zeker voor ministers, als ze steeds in hun achterhoofd hielden waarom ze gekozen werden (zie nogmaals ‘Borgen’, prachtige Deense serie). Compromissen zijn soms noodzakelijk en logisch, maar ze moeten uit te leggen zijn aan de kiezers, en daar ontbreekt het geheel aan ‘these days’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share