Toch even die gemeenteraadsverkiezingen
Toch even die gemeenteraadsverkiezingen

Toch even die gemeenteraadsverkiezingen

Door de gebeurtenissen in Oekraïne lijkt nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen misschien van ondergeschikt belang. Maar dat is natuurlijk allerminst zo. Juist verkiezingen voor lokaal bestuur moeten mensen een gevoel van invloed geven, van democratie, van betrokkenheid.
Wel kunnen we ons afvragen of de politiek nog dicht genoeg bij de burger staat. Dat betekent: is het stadsbestuur voldoende zichtbaar en heeft de burger het gevoel dat hij invloed heeft? Of moet hij verbaasd toezien hoe er af en toe over zijn hoofd heen wordt geregeerd?

Spreek mij rustig tegen

Ik woon tegenwoordig in Amstelveen, dus ik moet de Amsterdamse politiek van een afstand bezien. Ik kan hooguit wat indrukken weergeven.
Allereerst heb ik de indruk dat de centralisering van het gemeentebestuur de stad als geheel niet echt goed doet. In de tijd van de stadsdeelraden stond het bestuur toch dichter bij de burger. De meeste ontwikkelingen zijn daardoor gefocust op het centrum, veel minder op Nieuw-West of Zuid-oost. Spreekt u mij rustig tegen als ik het mis heb of te kort door de bocht ga. In elk geval constateer ik dat in Amstelveen de wethouders en raadsleden meer zichtbaar zijn in het dagelijks leven en dus ook beter aanspreekbaar.
Een andere makke is dat er in Amsterdam veel te veel kleine gelegenheidspartijtjes meedoen, de meeste vooral gebaseerd op één of twee ongenoegens of ontstaan uit afsplitsingen. Het is toch belangrijk dat een partij een gedegen structuur heeft en voldoende menskracht om de politieke en maatschappelijke problemen gedegen te onderzoeken.

Omgezaagde bomen

De afgelopen zittingsperiode zijn er zeker wat slagen gemaakt op gebieden als het autoluw maken van de binnenstad, verkeersveiligheid en het aan banden leggen van de huizenspeculatie. Aan de andere kant heeft het groene stadsbestuur volgens mij meer bomen omgezaagd, gedoe gehad over de plaatsing van windmolens, gedoe gehad over de biogascentrale en de kademuren van de grachten zien instorten. Vult u rustig aan en correct me if I’m wrong.

Moeilijke tijden

De stad gaat nog moeilijke tijden tegemoet. Vooral ook omdat ze duizenden vluchtelingen moet gaan huisvesten. Dat leidt weer tot scheve ogen bij de mensen die al twintig jaar op een woning wachten.
In Amstelveen zijn ook problemen. Hier bouwt men vooral voor de hogere inkomens. Hier heeft men veel last van Schiphol. Hier maakt de burger zich kwaad over het feit dat je op de Beneluxbaan nog maar 50 mag rijden in plaats van 70.
U ziet, er is altijd iets. Maar stem verstandig, dan wordt het misschien nog wat met de stad.

* Laatste revisie op 13 maart 2022 door Redactie AC

8 x, 1 va (291023)

2 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Benieuwd hoe het gaat lopen. Heb er niet zo’n optimistisch gevoel over met al die nauwelijks oplosbare problemen. Hou i.i.g. Ploumen ver buiten de deur. Ik dacht even dat ze een parafrase van Sigrid Kaag ging doen: dansen bovenop de tafel.
  Ik zal haar nooit vergeven hoe ze de dolksteek gaf in de rug van Cohen. Met haar nooit meer PvdA voor mij – met haar chlibberige chee..

 2. Avatar Van Bart
  Bart

  ‘Ik woon tegenwoordig in Lelystad’, dus de Amsterdamse toestanden zijn wat verder weg… In Lelystad heeft gelukkig ‘het midden’ wat gewonnen, de PvdA is daar net als GL in ieder geval stabiel, maar alle ‘stads, gemeentelijke en andere (persoonlijke) belangen’ zijn ook groter geworden, naast het dieptreurige feit dat in Lelystad slechts 43 % gestemd heeft, de zwijgende meerderheid is dus aan zet…
  Wat Amsterdam betreft: het blijft een linkse stad, dus ga gerust slapen wat dat betreft!
  (op de russische raketten na natuurlijk, een ‘afzwaaier’ komt zo op oost-nederland terecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share