Lachgasverbod een lachertje?
Lachgasverbod een lachertje?

Lachgasverbod een lachertje?

In Nederland kun je het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een vereniging, stichting of bond voor. Zo leerde ik vandaag dat er ook een Branchevereniging van Verantwoorde Lachgas Leveranciers bestaat. Je verzint het niet.
De branchevereniging is woedend, want per 2023 wordt het bezit en gebruik van lachgas (distikstofmonoxide) verboden. Ik zou zeggen: neem een flinke teug van je eigen product en je bekijkt de situatie meteen een stuk zonniger. Maar deze grap is natuurlijk een inkoppertje.

Ongevallen

De realiteit is allerminst een lachertje: de politie inventariseerde op verzoek van de NOS het aantal ongevallen door lachgasconsumptie in het verkeer. Bij 63 dodelijke ongevallen constateerde men lachgasgebruik en er waren 362 ongevallen met (ernstig) letsel.

Lachgas is op lokaal niveau al langer verboden, zoals ook in Amsterdam. Talrijke lachgaskoeriers overspoelden namelijk de markt.

Lachgas uit de landbouw

Lachgas is ook nog eens slecht voor het milieu, want het is een sterk broeikasgas. De landbouw is verantwoordelijk voor 33 procent van de uitstoot, vooral door mest en kunstmest (bron: Wikipedia). Om als recreant het verbod te omzeilen kun je dus altijd nog in een vers omgeploegd weiland gaan liggen.
Ik snap dan trouwens niet waar de branchevereniging dat ‘verantwoord’ vandaan haalt als het lachgas 250 keer zo schadelijk is als CO2 en het anderhalve eeuw duurt voordat het is afgebroken.

Meer handvatten

Ik ben benieuwd of het landelijk verbod echt gaat helpen. De politie zegt dat ze nu meer handvatten hebben om te handhaven. De praktijk is denk ik dat het gebruik illegaal wordt voortgezet en er bij tijd en wijle een lachgasdealer of -consument wordt gestraft. Dus ja, wie gaat hier het laatste lachen? (Sorry voor deze dooddoener.)

* Laatste revisie op 17 november 2022 door Redactie AC

20 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Tja, de baas van ‘UFOGAZ’ ( die van die bakfietsen met lachgas) zit er ook nog voor pakweg 1 mio aan boetes in, dan wil je wel een branchevereniging oprichten…
    Vorige week werd er nog een busje met 35 flessen gas aangehouden, de man was zelf ook erg onder invloed…
    Gewoon bij verboden drugs administreren, dan kan de overheid optreden (al geloof ik dat laatste zelf ook niet echt…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share