Tegenhouden bij IJmuiden
Tegenhouden bij IJmuiden

Tegenhouden bij IJmuiden

Eveneens gepubliceerd in Het Parool

Het verhuizen van de cruiseterminal lukt maar niet, er wordt zelfs al walstroom aangelegd. Waarom niet simpelweg tegenhouden bij IJmuiden? Dat kan wél snel. Want inwoners hebben niets aan die oceaanstomers. Zo’n gevaarte verbrandt dagelijks tot wel 150 ton ruwe olie-residu dat ongefilterd de lucht in gaat. Het uitstootequivalent van een miljoen personenauto’s. En ondertussen maken we kleine stapjes met de Agenda Autoluw…

Sleep wel eenmalig twee of drie afgeschreven cruiseschepen naar de terminal zodra er walstroom is. Dan heb je in één klap 10.000 kleine huurwoningen erbij. Daar heeft de stad wél baat bij, 365 dagen per jaar. Wanneer worden we weer gidsland?

Veel toeristen zullen dan wegvallen. Het laatste stuk vanuit IJmuiden of Rotterdam is dan te lastig binnen hun krappe vaarschema. Bussen zijn ook veel makkelijker te reguleren met de milieuzone en speciale routes, als het al lukt buschauffeurs te vinden voor deze grote aantallen passagiers.

13 x, 1 va (291023)

7 Reacties

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Zoals ik al eerder schreef is een veel betere mogelijkheid het binnenkort leegkomende terrein van Tata steel in IJmuiden( die gaat het – read my lips- niet redden in de slag om het milieu!) te benutten voor een terminal van cruiseschepen. Passagiers per ‘schwebebahn’ naar Amsterdam (zie ze ook nog wat anders dan de zee) of overladen in bussen naar de bollenvelden of Madurodam etc. Het maakt Amsterdam vast een stuk rustiger… Waarom moeten cruisepassagiers het voorrecht hebben om midden in Amsterdam van de loopplank te rollen? Zo de Wallen op… Terwijl de binnenstad snakt naar rust! (ook in het Parool).
    En afgeschreven cruiseschepen ergens in de gracht leggen lijkt me ook geen briljant idee (isolatie, vervuiling, kortom milieuaspecten…)

  2. Avatar Van Bart
    Bart

    En (na wat nadenken, Reinder): , wordt het niet gewoon tijd om ‘cruiseschepen’ binnen Europa maar gewoon te verbieden? Als de kapitein het schip niet op een rots laat lopen omdat de kapitein iets anders aan z’n hoofd heeft, of het schip kapseist omdat er een onderwater-ijsschots opdoemt, of… Cruiseschepen moet de EU maar gewoon verbieden. Laten die toeristen nu maar gewoon weer met de veerboot van Harwich of Dover komen, worden ze vriendelijk ontvangen op Hoek van Holland Station, en kunnen ze gewoon per OV Amsterdam bezoeken…

  3. Avatar Van Milena Tsareva
    Milena Tsareva

    Ik heb dit soort megalomane dikdoenerij ten behoeve van de verrijking van enkelen nooit helemaal begrepen. Helemaal mee stoppen, morgen nog. Het hele drijvende-dorpen-concept heeft meer minnen dan plussen, eigenlijk alleen maar minnen voor de maatschappij als geheel. En die Engelsen hoeven van mij trouwens ook niet met de veerboot en het OV te komen. Gewoon lekker daar blijven. Beter voor onze ecologische footprints en het wordt weer een beetje leefbaarder hier. Zogenaamde economische impulsen en gevolgen moeten veel minder argument worden.

  4. Avatar Van Bart
    Bart

    Lieve Milena,
    Voor de verandering ben ik ik het deze keer helemaal met je eens: Cruisetochtjes voor de ‘rijken’ van nergens naar nergens, gewoon voor de luxe, de casino’s en het entertainment, op een drijvend eiland: totaal absurd, de ‘Titanic’ ging niet zomaar met orkest en al ten onder..
    Maar bijvoorbeeld: de veerboot van Harwich naar Hoek van Holland, als die boot nu gewoon op zonne-energie of op waterstof zou varen: kortste verbinding, de Eurotunneltrein is veel omslachtiger. Een boot van IJmuiden naar Ipswich of zelfs naar Londen was onder die condities ook helemaal niet verkeerd. Ik ben het met je eens: al die toeristen mogen van mij vanaf morgen gerust wegblijven. Maar draai het eens om: zou jij niet (ik wel) nog een keer naar bijv. een mooi plekje in Engeland willen (Schotland bijv.?) Dan ga ik liever met de ferry dan met de eurotunnel..
    We hebben het natuurlijk over zeker soort ‘Engelsen’ die hier om de verkeerde redenen komen, net als de niet aflatende stroom Japanners, Amerikanen etc.
    Dus: geen cruiseterminal, mijn idee! Maar ook Tatasteel moet weg: uitstoot van minstens 300 cruiseschepen per jaar! De leefbaarheid in de Randstad wordt vooral verbeterd door automobilisten te weren/ontmoedigen en het OV significant te verbeteren! (heb geen auto en moet iedere keer dat ik ergens heen wil eindeloos op 9292 kijken voor een simpele reis…)

    1. Avatar Van Bart
      Bart

      Maaike, de Amsterdammers zitten er ook niet op te wachten! Als Tata steel uit IJmuiden verdwijnt (heb daar goede hoop op) dan is er vast wel ruimte voor een beperkt aantal cruiseschepen. Die nieuwe sluis was ook al zoiets: eigenlijk nergens voor nodig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share