Gaat Amsterdam-Noord een eroscentrum trekken?
Gaat Amsterdam-Noord een eroscentrum trekken?

Gaat Amsterdam-Noord een eroscentrum trekken?

Na drie jaar onderzoek en marktconsultatie liggen er nu voorstellen voor het verplaatsen van de prostitutie van de Wallen naar Amsterdam-Zuid of Amsterdam-Noord.
Wie de moeite neemt het proces van drie jaar terug te bekijken snapt niets van de uitkomsten. En ook niets van de afweging van criteria door verschillende belanghebbenden. Buurtbewoners en -ondernemers zijn opnieuw volledig buitenspel gezet. Iets met een cultuuromslag die weerbarstig is.

Bijzonder is dat de contouren van wat dat eroscentrum dan moet zijn niet meer is dan een fraaie artist impression. Er is geen beeld van de doelgroep, bezoekers en de vraag is of de sekswerkers er zelf wel willen werken. Als de ramen op de Wallen sluiten gaan zij dan niet liever naar de Spuistraat of het Singel in het Amsterdamse Centrum?

Peespontje

Met 100 kamers komen er zo’n 1.500 klanten per dag. Op de Wallen komen op drukke avonden en nachten 25.000 bezoekers. Gaan die echt de overtocht wagen met het peespontje vol met hitsige mannen naar NDSM? Een WipOverHetIJ? Ik snap dus niet hoe een kaal en kil eroscentrum in Noord straks de drukte op de Wallen gaat oplossen.

Eerdere onderzoeken laten zien dat toch vooral Amsterdammers de prostituees bezoeken. Moeten die straks met de auto naar Noord? Of zoeken zij de sekswerkers thuis op? Zijn de toeristen die op de Wallen klant van de sekswerkers zijn bewuste seksshoppers of dronken impulsneukers? Wat is het ‘business plan’ van het eroscentrum?

Alle lichten op rood

Experts adviseerden in 2020 om bij de marktconsultatie te onderzoeken of er partijen zijn die zo’n eroscentrum willen ontwikkelen en partijen die het willen exploiteren. Dat is niet gebeurd. De financiële risico’s voor de gemeente zijn daarmee niet bekend. Zo is er nog veel meer niet goed in het onderzoek. De gemeente concludeert: ‘Er zijn in de literatuur geen voorbeelden gevonden van onderzoeken naar prostitutie met een positief effect op een buurt’. Alle lichten zouden dan op rood moeten staan. Het rammelt aan alle kanten.

Wat mij opvalt in de vele reacties in de media is, dat iedereen zo’n ‘draagvlak’ wel vanzelfsprekend verwacht van de Wallen- en Centrum bewoners en ondernemers. De leefbaarheid daar staat onverminderd onder druk. Het past het college om vooral te blijven doorgaan met de aanpak daarvan.

Ik mag toch hopen dat het college dit circus niet heeft opgetuigd met als doel uiteindelijk de prostitutie op de Wallen te behouden. De zoveelste actie voor de bühne…

* Laatste revisie op 19 februari 2023 door Redactie AC

35 x, 1 va (291023)

8 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Het onderwerp ‘prostitutie’ is al wat belegen, de discussie daarover ook. De ‘Wallen’ is een ander verhaal, dat gaat voornamelijk over overlast door stromen toeristen over de O.Z. Achterburgwal en omgeving. Dus ‘nieuwe locaties’ bespreken voor ‘gedoogde prostitutie’ is een beetje zinloos. Het lijkt mij beter om bepaalde vormen van prostitutie te verbieden, en daarnaast alle vormen van betaald sex hebben via internet aan de gebruikelijken regels te verbinden. Vrijwel 90 % van betaalde sex gaat via het web…
  ‘Eroscentra’ zijn echt niet meer van deze tijd! Gemeenteraad, neemt u hier goede nota van?

  1. De raamprostitutie op de Wallen is nog net geen Amsterdams erfgoed, ik geloof nooit dat weghalen een oplossing is. Het zijn ook niet de prostituees of de (meeste) bezoekers die er een potje van maken maar de meute zwaar bezopen toeristen die er een soort seks-efteling van maken. Eerste prioriteiten zouden moeten zijn de bestrijding van mensenhandel en het indammen van de toeristenstroom. Ik snap dat dit waanzinnige uitdagingen zijn, maar het maakt eroscentra en andere oplossingen overbodig. Even los van het feit dat je het probleem anders alleen maar verplaatst…

   1. Avatar Van Bart
    Bart

    Suffie, ook de raamprostitutie is eigenlijk niet meer van deze tijd. prostitutie is nog altijd gelinkt aan pooiers of mensen die andere mensen exploiteren… Vooral kwetsbare mensen, die vaak ook nog chantabel zijn vanwege geld etc. Ook sommige bezoekers zijn kwetsbaar omdat ze chantabel zijn (is gebleken!). De Wallen als pretpark voor toeristen opdoeken lijkt mij een eerste vereiste voor het stadsbestuur. Ontoegankelijk maken (of onaantrekkelijk) voor ‘kijktoeristen’ lijkt me logisch. Laten onze ambtenaren daar maar eens een leuke oplossing voor bedenken…
    Problemen verplaatsen is eigen aan deze bestuurders: stuur ze maar naar de NDSM locatie, was dat niet waar onze lokale bestuurder Rob O. over struikelde?
    Gewoon weg met door de gemeente gedoogde, of gesubsidieerde ‘eroscentra’.
    Prostitutie, ofwel betaalde seks, vindt zijn weg toch wel via internet.
    Misschien dat de cyberpolitie daar wat meer moet opletten…

 2. Ik dacht trouwens dat NDSM een soort culturele bestemming had… Dit gaat uitmonden in een prostitutiebunker. Ik verbaas mij er eveneens over dat het stadsbestuur niet in staat is tot een weloverwogen plan te komen. Ik ben het eens met de andere reacties dat de onwenselijke randverschijnselen moeten worden aangepakt.

 3. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Wat Arnoud ook al min of meer zegt: dit plan is een regelrecht brevet van stadsbestuurlijk onvermogen. De gemeente Amsterdam is niet bij machte de nare randverschijnselen van de prostitutie op te lossen, en dit plan gaat daar verder weinig verandering in aanbengen. Sterk staaltje struisvogelpolitiek.

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Milena, ik hoop dat het niets wordt, of in de ‘middle of nowhere’… Noch in Zuid, noch in Noord, daar zitten ze er echt ook niet op te wachten. Dit soort ‘ideetjes’ vanuit B&W lijken stuk te lopen op wensen van bewoners. Als niemand die enkele 10-tallen ‘sekswerkers achter de ramen’ nog wil, waarom dan het niet gewoon aan de ‘verhuurders’ overgelaten?
   Natuurlijk met strenge controle op! En door bijv. alle reclame-uitingen op de wallen te verbieden (al die ‘red lights’) wordt de OZ Achterburgwal en Oudekerksplein een stuk minder aantrekkelijk… Ik zou zeggen: B&W, sla eerst die weg maar in, in plaats van een hoogdravend ‘Eroscentrum’ te gaan plannen. En: waarom kan dat Eroscentrum niet gewoon aan de Thamesweg, waar vroeger de afwerkplekken zaten; die van R. O. bedoel ik. Krijgt hij toch nog z’n monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share