Behoud de Amsterdamse boekwinkels!
Behoud de Amsterdamse boekwinkels!

Behoud de Amsterdamse boekwinkels!

Laatste nieuws uit Nieuw-West: boekhandel Meck & Holt gaat in 2025 sluiten. De eigenaar wordt te oud en er is nog geen opvolging. Een bekend verhaal: vele prachtige boekwinkels in Amsterdam zijn al gesloten vanwege gebrek aan inkomsten, want: niemand leest nu meer. De echte lezers gaan zo langzamerhand dood van ouderdom. Wie leest er nu nog het “geheime dagboek van Hendrik Groen”, niemand toch? Want ‘de serie – met André van Duin-  is beter’… In dit specifieke geval zeg ik misschien ‘ja!’, maar hoeveel boeken belanden in de papierversnipperaar vanwege faillissementen?  Heel veel, denk ik.

Sociale functie

Boekhandels hebben, en hadden, een sociale functie. Soms was er koffie en ruimte voor een praatje, soms was het gewoon de intieme sfeer tussen de bijzondere en soms tweedehands boeken. Daarbij dacht ik vaak: ‘hoop dat ze nog 1 exemplaar hebben’. Dat was vaak bij de Slegte destijds. Mensen die met boeken zijn opgegroeid zijn anders, denken anders, leven anders! Mijn eerste kennismaking was met de boekwinkel op de hoek van de Amstelveenseweg, De Klercks, daar kocht mijn vader boekjes van Paulus de Boskabouter.

Ode aan de boekwinkels

Toen ik later in de Spinhuisssteeg woonde was de English Bookshop om de hoek zo’n plek. En het literair café aan de overkant, net als de Bieb op de Prinsengracht. Net als de boekenmarkt op het Spui, waar mijn vroegere klasgenoot Max van Til altijd met zijn kraam stond. Hij is helaas overleden. Ook bij Atheneum kwam ik graag. Uren zoeken naar dat éne boek… Boekhandelaars zijn gewoon aardige en leuke mensen. Misschien is dat ook wel belangrijk om te vermelden: mensen die gaan werken bij een boekwinkel zijn gedreven types, met een passie voor lezen. Anders gaan ze wel bij een bank werken, dat verdient veel beter!

Behoud de Amsterdamse boekwinkels!

Daarom mag ik misschien wel de volgende titel aanbevelen: ‘Nina George, De boekenapotheek aan de Seine’. Voor alle echte lezers met heimwee naar de ouderwetse boekwinkel.
Dit stukje is een ode aan alle boekwinkels die in deze tijd het hoofd boven water kunnen houden, het zijn er helaas niet veel meer in Amsterdam. Laten we hopen dat Bol.com de oorlog niet wint!

* Laatste revisie op 5 mei 2023 door Redactie AC

Bart Van Der Kolk
Laatste berichten van Bart van der Kolk (alles zien)
46 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share