Kraken gaat door! (2)
Kraken gaat door! (2)

Kraken gaat door! (2)

Door de voortdurende leegstand van huizen in vooral de Amsterdamse binnenstad en de steeds verdere stijgingen van de woonlasten voor huurders en kamerbewoners in Amsterdam is ook het fenomeen ‘kraken’ weer zeer actueel. Behalve onze nationale ‘pandjesprins’ zijn er helaas nog veel malafide huisjesmelkers actief op de Amsterdamse woningmarkt. De prijzen voor een kleine huurwoning of -kamer zijn inmiddels buitensporig hoog, dus als je geen 10 jaar wilt wachten op een flatje vol schimmel en ander ongedierte, is kraken eigenlijk een prima oplossing: er staat nog zoveel leeg!

Zeven jaar leeg

Neem nu het voormalige pand van de failliete V&D aan het Rokin: 7 jaar leeg en nog steeds geen nieuwe huurder (ik moet hierbij sterk denken aan het korte verhaal van Remco Campert: Sombermans actie), honderden vierkante meters zonder nuttige invulling: schande!
Dus was ik erg blij met het bericht dat krakerscollectief ‘Mokum kraakt!’ een pand in de Taksteeg, grenzend aan het Rokin heeft gekraakt. ‘Geen woning, geen koning’ stond er op de spandoeken… Dat klinkt bekend: in 1980 was het ‘geen woning, geen kroning’, met grote gevolgen.

Pandjesprins

De krakers uit de Taksteeg hekelen de koning en specifiek familielid pandjesprins Bernhard vanwege het grote aantal huizen in het bezit van leden van het koningshuis. In de ogen van de krakers zijn ‘zij geen haar beter dan welke willekeurige huisjesmelker of speculant’. Vandaar dat de krakers besloten om geen Koningsdag meer te vieren, maar ‘woningsdag’.
Het is niet bekend van welke speculant of vastgoedbezitter de gekraakte panden zijn. Laten we maar hopen dat het een Rus met banden met Poetin is, zodat de krakers in ieder geval voorlopig rust hebben…

Deel 1 staat hier.

De foto bij dit artikel is een oude gescande dia, gemaakt op het Rokin in 1980. Door de krakersrellen (‘Geen woning, geen kroning’) sneuvelden de etalageruiten van onder meer Vroom & Dreesman. Alles is dichtgetimmerd. Foto: Cor de Jong.

* Laatste revisie op 18 mei 2023 door Redactie AC

Bart Van Der Kolk
Laatste berichten van Bart van der Kolk (alles zien)
52 x, 1 va (291023)

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share