Dilemma’s van een oude fan…
Dilemma’s van een oude fan…

Dilemma’s van een oude fan…

Nu Rogers Waters (ex-Pinkfloyd) binnenkort een – enigszins omstreden – concert geeft in de Ziggo Dome (4,6,7 april), wil ik er ook wel wat over zeggen. Pink Floyd was altijd al één van mijn favoriete bands, vanaf het prachtige album ‘Atom Heart Mother’ tot aan ‘The Wall’, allemaal heel bijzondere albums. Dat mensen, en zeker popmuzikanten, een politieke mening hebben is niet nieuw. Dat een oorlog, een mogelijke wereldoorlog in wording, een popgroep splijt is wel enigszins bijzonder.

Buitenbeentje

Roger is een buitenbeentje: „We don’t need no education”, „There is no dark side of the Moon really […] it’s all dark” en „Sitting in a bunker here behind my wall, waiting for the worms to come”: teksten die de afgelopen concerten door velen zijn meegezongen. De muziek van Waters en Pink Floyd waren vanaf mijn 14e de vertegenwoordiging van ‘mijn’ cultuur: tegen de bestaande orde en progressief. Voor mij was Pink Floyd de stem van mijn politiek geëngageerde generatie. De rechtse corpsballen in mijn tijd haatten Pink Floyd vooral om de pacifistische en activistische opstelling. En ‘The Wall ‘was natuurlijk het hoogtepunt bij de val van de Berlijnse Muur…

Oproep

Vorig jaar, zo’n twee weken na de Russische inval in Oekraïne, riep Roger Waters op tot een staakt-het-vuren. Waters veroordeelde de oorlog als een „criminele vergissing, de actie van een gangster”, verwijzend naar de Russische president Poetin. Maar direct na zijn kritiek op Rusland richt Waters zich naar het Westen: „Het spijt me dat westerse overheden het vuur voeden dat Rusland zal vernietigen door wapens aan Oekraïne te leveren, in plaats van dat ze de diplomatie gaan voeren die nodig is om de slachtpartij te stoppen.” De Amerikaanse “haviken” in Washington, zo schreef Waters, genieten van de „Bravery of being out of range”, een hint naar zijn eigen songtrack met die naam. Oftewel: Amerikaanse politici die Oekraïne steunen doen alleen toezeggingen omdat ze geen gevaar lopen.

Gebrouilleerd

Waters mocht zijn standpunt ook voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vertellen: de invasie is illegaal en Poetin is een schurk, maar het Westen is net zo erg. Het Westen maakt zich al sinds jaar en dag schuldig aan precies dezelfde imperialistische houding, van Vietnam tot Irak toe. Vorig jaar haalde Waters uit naar zijn voormalige Pink Floyd-collega’s, met wie hij al jaren gebrouilleerd is, onder meer omdat zij een benefietconcert voor Oekraïne hadden georganiseerd.

Jodenster

Bovenstaande citaten zijn voor mij een dilemma, want Waters gebruikte ook de Jodenster in zijn show op de ‘flying pig’, het opgeblazen zwevende varken, naast de symbolen van diverse amerikaanse multinationals, en hij pleit voor de Palestijnse zaak, reden waarom het CIDI en ook diverse organisaties in Duitsland, de stad Frankfurt bijvoorbeeld, pleitten voor het afzeggen van de concerten.
Voor mij geldt: waar twee ruzie maken, hebben twee schuld. Ik geef Roger het voordeel van de twijfel, hij is is geen antisemiet, wel een begeesterd vredesactivist denk ik, net als ik.
En de muziek van Pink Floyd blijf ik gewoon beluisteren… (heb nog een heleboel Lp’s van ze: dat is vinyl dus, voor de liefhebbers…)

* Laatste revisie op 4 maart 2023 door Redactie AC

Bart Van Der Kolk
Laatste berichten van Bart van der Kolk (alles zien)
46 x, 1 va (291023)

5 Reacties

 1. Suffie: Misschien kun je nog iets met ‘Holland Zingt Hazes’? Zelf kan ik daar eigenlijk nog slechter tegen.
  Volgens mij bedoelt die Rogers Waters het allemaal wel goed, maar brengt hij het wat ongelukkig. Dat heb je vaker met muzikanten, die kunnen zich beter beperken tot datgene waar ze wél verstand van hebben. En dat is muziek maken.

 2. Arnoud, ik zou het daarover kunnen hebben, maar culturele en cognitieve degeneratie lijkt me op zich geen onderwerp voor AC, daar zijn vakbladen voor…

  Ik hanteer zelf overigens een onderscheid tussen scherpe kritiek op het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnse kwestie en onversneden Jodenhaat. Waar vaak het eerste wordt bedoeld zijn er altijd partijen die het tweede interpreteren. Hoewel ik antisemitisme op zich beschouw als een langzaam opkomend vergif in de huidige tijd, zie ik ook dat gekwetsheid steeds vaker wordt gebruikt als wapen tegen onwelgevallige geluiden.

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Suffie, ik begrijp dat je niet ‘gaat’ voor muziek van Hazes? Of dat culturele afasie is, weet ik niet ( ik hou er op z’n zachts gezegd ook niet van, noch van soortgelijke braindammaging programma’s). Wat betreft de ‘palestijnse kwestie’: er is een verschil tussen jodenhaat en anti-zionisme, tegen de superioriteit van de staat Israel. Het eerste veroordeel ik scherp, maar het is waar dat die twee dingen veelal verward worden uit gemakzucht, of omdat men werkelijk jodenhater is. Want dat is inderdaad opkomend vergif in Nederland (en Europa?). Maar als je voor rechten van de Palestijnen bent (zoals bijv. ook Dries van Agt) ben je ook al gauw een antisemitist… Dat stigma heeft Roger waters volgens mij ook…. Dat een popmuzikant zich beter bij zijn leest kan houden, zoals Arnoud stelt, weet ik niet, iedereen mag zijn eigen mening hebben, maar als bekende artiest sta je natuurlijk wel veel meer in het voetlicht.
   En wat betreft dat ik in jouw vaarwater terecht kwam qua stukje, sorry, maar ik had al enige tijd geen artikelen van jouw hand meer gezien…. 🙂

 3. Avatar Van Bart
  Bart

  Heb het concert nog even bekeken, vanaf mijn computer, en vond dat Roger niet alleen nog best wel fit was voor een oude man, maar zeker geen wartaal over nazi’s etc. uitsloeg, integendeel, een ‘sign o’ the times’ aangaf: geen fascisme, rascisme, nazisme enzovoort. Maar dat snappen al die wappies echt niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share