Laat ze lekker zitten!
Laat ze lekker zitten!

Laat ze lekker zitten!

Die dames achter de ramen op De Walletjes, die moesten daar maar eens weg. Daar hebben we namelijk last van. Nou ja, niet zozeer van de dames zelf of van hun klantjes, maar van al die toeristen die denken dat ze een speciale attractie zijn. Weet je wat we doen? We bouwen ergens buiten de binnenstad een grote afwerkcentrale, stoppen daar zo’n honderd dames in en klaar is kees. Geen haan die er naar kraait.

Tere kinderzieltjes

Maar lieve gemeente, er kraaien wel degelijk hanen naar de plannen voor een Amsterdams erotisch centrum. De ‘dames’ zelf doen dat bijvoorbeeld, die vinden dat ze onterecht de schuld krijgen van de overlast door toeristen. En de stadsdeelcommissies. Maar vooral ook de bewoners in de omgeving van de drie voorgestelde locaties, twee in de omgeving van de RAI en één op het NDSM terrein in de Noord (een eerder voorstel voor Zuid-Oost sneuvelde al eerder). Zij reageerden vooral met dramatische, emotionele en vaak ook vergezochte argumenten vol nimby-pathos, over tere kinderzieltjes, onveiligheidsgevoelens, aantastingen van het bijzondere karakter van de buurt en dalende huizenprijzen. En natuurlijk ook over parkeeroverlast en verkeersdrukte rondom de RAI, want met alle beurzen en tentoonstellingen valt het kennelijk dus allemaal best mee.

Nimby of niet, als gemeente zou ik me ernstig afvragen of ik wel behoefte had aan een dergelijk bestuurlijk en juridisch hoofdpijndossier, want wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een erotisch centrum?

Sociaal-cultureel erfgoed

Het Wallengebied is al sinds de 15e eeuw volledig vergroeid met prostitutie. Deze verstrengeling ontwarren is net zo’n uitdaging als een dooier scheiden van een geklutst ei. Mensen die er wonen, werken en verblijven weten ook niet beter, het wachten is dan ook op de eerste lokale belangengroepering die de strijd aangaat tegen deze dreigende aantasting van dit stukje Amsterdams sociaal-cultureel erfgoed.

Prostitutie is ook al lang geen schimmig gedoe meer. Hedendaagse sekswerkers zijn steeds meer georganiseerd, hebben hun eigen netwerken en belangenorganisaties, betalen belasting en willen graag gezien worden als een volwaardige beroepsgroep. Uitwassen als seksuele uitbuiting en mensenhandel komen nog steeds voor, maar zijn geen exclusief probleem voor het Wallengebied. Die verschijnselen vinden steeds vaker onder de radar plaats, in hotels, spookwoningen of illegale bordelen in de gehele stad.

Karakter en authenticiteit

Lieve Femke, mooi dat je de verloedering van de stad aan wil pakken, maar als je dan toch bestuurlijk en juridisch de strijdbijl opgraaft, geef dan eerst eens wat extra gas richting de ticketshops, nutellawinkels, Airbnb’s, bakfietsverhuurders en andere tourist traps, en laat de mensen die primair niets met toeristen te maken hebben, maar daar wel op worden aangesproken, lekker zitten waar ze zitten.

Ja, Amsterdam is een chaos, maar hoeveel karakter en authenticiteit zijn we bereid nog in te leveren om daar iets aan te doen?

* Laatste revisie op 16 juni 2023 door Redactie AC

38 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Je hebt wel gelijk , Frans, maar het blijft vechten tegen de bierkaai.. En sorry dat ik het opneem voor Femke, die kan als burgemeester slechts ‘staand’ beleid uitvoeren of verdedigen.. Dus pak die linkse rakkers in de raad aan met hun halfzachte voorstellen! Die Rutger, bijvoorbeeld.. De verloedering van de stad is al eeuwen geleden ingezet, en bereikt nu waarschijnlijk het hoogtepunt door de financiering door Poetin van minstens duizend nutellawinkels en een onbekend aantal ticketshops en airBNB plekken. Ik denk persoonlijk dat de bakfietsverhuurders onder Loekasjin vallen, maar dat is natuurlijk niet zeker…
    En al die dames uit Rusland of waarvandaan ook werken al jaren gewoon vanuit huis. Wat je nu ziet op de Wallen zijn de showgirls, die zijn er uitsluitend voor de stroom biertoeristen uit engeland en amerika (japanners?) en zorgen voor deze overlast. Dus: biertoeristen en goedkope buslijnen op bepaalde tijden verbieden en’cheap hostels’ idem lost de helft van deze britse (voornamelijk) idioten op…
    De rest is een kwestie van om 12 uur een ‘veegactie’ door de politie. Probleem helemaal opgelost…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share