De haantjes van het Amsterdamsch Studentencorps
De haantjes van het Amsterdamsch Studentencorps

De haantjes van het Amsterdamsch Studentencorps

Wat is nou eigenlijk het nut van studentenclubs? Met mijn grillig verlopen studietraject is dat verschijnsel aan mij voorbijgegaan, maar een club waar je eerst tot op het bot vernederd moet worden om toe te treden, kan nooit veel soeps zijn. Vooroordeel? Yep, maar hoe ver sla ik de plank dan mis?

Amsterdam kent er tientallen, gericht op sporten, studeren en zelfs religie. A.S.V/A.V.S.V (Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging), goed voor ruim 2700 leden, noemt zichzelf een gezelligheidsvereniging die in de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws kwam vanwege hun bijzondere interpretatie van de term gezelligheid: vernederende en gewelddadige ontgroeningen, drankmisbruik en ronduit schofterig gedrag tegenover vrouwen.

Sepot

Onlangs seponeerde het Openbaar Ministerie een aangifte tegen vier leden van deze club, ter zake discriminatie en het aanzetten tot haat/geweld tegen vrouwen. Tijdens een groot diner riepen zij dat alle vrouwen ‘hoeren’ of ‘sperma-emmers’ zijn, waarvan men de ‘nek moet breken’ om er ‘je lul in te steken’. ‘Onfatsoenlijk’, stelde het Openbaar Ministerie, maar niet strafbaar. Dat sepot landde niet zo lekker, het OM deed aan vriendjespolitiek en klassenjustitie, en bestond bovendien uit te veel D66’ers. Onzin natuurlijk, als uit een aangifte blijkt dat een vereist element van het strafbare feit ontbreekt, bijvoorbeeld de openbaarheid van de gewraakte uitspraken, dan is het gewoon klaar. Sepot nul-vijf, om in OM-termen te spreken. Punt.

Credible messengers

Maar even heel eerlijk, hadden wij nou echt gedacht dat we een club als dit ‘even’ een cultuuromslag kunnen aansmeren door vier van hun prinsjes een paar uur te laten schoffelen? Een cultuur van elitair conservatisme dat er generatie-op-generatie lijkt te zijn ingestampt? Waarin misogynie en arrogantie kennelijk als een kwaliteit wordt beschouwd? Tuurlijk niet. Gedragsverandering binnen een groep dient van binnenuit te worden gevoed. Bijvoorbeeld door een stevig bestuur, dat duidelijke gedragslijnen neerlegt en daar ook daadwerkelijk bovenop zit. Een bestuur dat een club van 2700 leden niet door een stel rotte appels te kakken laat zetten. Maar ook een bestuur dat vooruit denkt en zoekt naar middelen om het tij te keren. Ik denk bijvoorbeeld aan het inzetten van ‘credible messengers’, succesvolle oud-leden of reünisten, die komen uitleggen dat de maatschappij niet op een nieuwe generatie verwende kakkers zit te wachten.

Voorzetje

Even alvast een voorzetje van mij: hef die vermaledijde scheiding in vrouwen- en mannendisputen op en gooi de boel door elkaar, dan ben je vermoedelijk zo grotendeels van dat elitaire haantjesgedrag af. Dat alleen al kon wel eens ‘n hele slok op ‘n borrel schelen, voorbeelden genoeg uit de geschiedenis en de huidige maatschappij dat het scheiden van mannen en vrouwen nooit lekker uitpakt. Of wel? Ik weet het niet, ik heb daar niet voor gestudeerd.

* Laatste revisie op 24 augustus 2023 door Redactie AC

99 x, 1 va (291023)

6 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Ach, ik herinner mij het ‘dispuut’, gevestigd op de Raamgracht, genaamd ‘De blauwe bok’ nog: avond aan avond kots over de straat, een doordringende bierlucht en overal laveloze personen op de gracht. Clublokaal van het Corps.. (jaren ’80). Mijn vriendin en ik liepen daarom meestal een straatje om naar de Groenburgwal…
  Dit soort clubs direkt opheffen: ASC, Minerva en hoe ze verder ook mogen heten: schadelijk voor de volksgezondheid, en zeker voor jonge mensen. En vooral geen subsidie geven!!!
  Er waren, en zijn hopelijk, ook nog gewone studentenverenigingen, zonder achtelijke ontgroeningen, maar met een prettige introductie op het studentenleven. Laat de overheid de universiteiten die deze beesten wel subsidiëren, gewoon korten.

 2. Avatar Van Edr
  EdR

  In de jaren zestig was er zo een gebouw aan de Sarphati straat net voor het Frederiksplein. Wij stelde er een geluid installatie op als er weer een ontgroening feest was. Een enorme fallus die stak in een vrouwelijk geslachts orgaan was de weg die de groentjes was beschoren om als sperma zaadje te zwemmen door een viese vloeistof. Het was normaal dat vrouwen zo werden misbruikt ook al was het nep. De andere dag leek het aan de schade te zien of er een oorlog was geweest en was het link de spullen die nog heel waren te redden uit de glas en troep die de “elite” er van had gemaakt. De door het slijk gehaalde feuten van die tijd namen later het stokje over als een soort wraak en zo hun onwel riekende traditie voort te zetten. Dat is in al die jaren niet veranderd naar ik nu begrijp, dus waarom zou deze walgelijke traditie nu opeens veranderen als het al meer dan honderd jaar een cultuur in de universiteiten is. Dat het verwerpelijk is mogen blijken uit het feit dat sommige van die feest beesten later een leidende functie bekleden waar zoals wij nu weten niet veel goed uit voort is gekomen. Van de overheid is niets te verwachten omdat een groot deel er zelf aan mee hebben gedaan. Succes met de beoogde cultuur omslag die denk ik nooit zal plaats vinden. Ingegroeide wratten kun je weg snijden, maar hier hebben wij het tenslotte over een kenmerkend ludieke universiteits traditie, niet waar?

 3. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  @EdR – Op basis van je reactie aannemend dat je ooit student bent geweest, vraag ik me toch af in welke taal je jouw studie in het door jouw geschetste ludieke, dan wel walgelijke, verleden hebt genoten. Nederlands kan het niet geweest zijn.

  1. Ieder opleidingsinstituut kent uitwassen, je kunt ook niet verwachten dat een universiteit iedere beweging van ieder lid van ieder dispuut monitort.

   De vergelijking met Wagner vind ik overigens weinig gepast… Klinkt als een nieuwe soort Godwin.

   1. Avatar Van Bart
    Bart

    Suffie: De Wagner groep heeft zich nu ook weer aangemeld als ‘supporter ‘ van de Palestijnen.. Niks Godwin, studenten die vreselijke dingen veroorzaken, medestudenten dermate afzeiken en vernederen dat ze hun hele leven een trauma overhouden, dat is pas Godwin.. De Alma Mater doet niets, beste Suffie, het is een instituut, die vrijwel alles wat de overheid verordonneert uitvoert. De universiteiten hebben geen enkele macht/capaciteit om dergelijke uitwassen te beperken. Dus weg met alle studentenverenigingen, tot ze bewezen hebben ‘mens’ vriendelijk te zijn.
    Suffie is erg bang voor ‘Godwin’ denk ik…
    Ik ben heel er bang voor studentenverenigingen die voortgekomen zijn uit de VVD en (rechtser) -erger… (heeft iemand daar ooit onderzoek naar gedaan?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share