Amsterdam, kruip uit die kokervisie
Amsterdam, kruip uit die kokervisie

Amsterdam, kruip uit die kokervisie

Een politieke roast is altijd lekker. De D66-afdeling van Amsterdam liet zichzelf roasten op 13 december. Ik was die avond in de Two Chefs Foodbar één van de zes gastsprekers. Lees hier mijn kritiek op de stad en zijn sociaal-liberale partij. 

Beste Amsterdammers,

Hallo, voor u staat de regio. Kijk, zo zien de Noord-Hollanders buiten Amsterdam er nou uit. Eigenlijk helemaal niet zo eng of anders dan de bakfiets-elite die jullie stad bestuurt. Voor wie mij niet kent: ik ben Jeroen Mirck. Woonachtig in Velserbroek, onderdeel van gemeente Velsen, dat weer onderdeel is van de IJmond. Het IJ, dat kennen jullie vast wel.

Misschien kennen sommigen mij ook nog wel, want ooit woonde ik in jullie stad en was ik zelfs deelraadslid. Van Nieuw-West, dat dan weer wel. Ook een soort regio, net als Zuidoost. Anders en daarom een beetje vreemd. Ook wij vielen er toen geregeld buiten. Amsterdammers zijn nu eenmaal een beetje eenkennig. Liefst komen ze hun stad niet uit. Liefst komen ze zelfs helemaal niet buiten de ring. Behalve in campagnetijd, maar ook dan niet van harte. Iedereen stemt daar toch DENK en tot voor kort ook Bij1? Tja, of op Geert Wilders natuurlijk. Diens boodschap van milde haat hadden we allemaal toch even onderschat.

Goed, de regio dus. Als regio werden we uitgenodigd voor jullie feestje. Ik las het aanvankelijk verkeerd: leuk, we mogen tijdens dit D-café komen vertellen wat wij voor geweldige dingen doen, hier in de regio. Niet dus. Amsterdam nodigde ons uit om Amsterdam te komen vertellen wat wij van Amsterdam vinden. Het moet dus toch weer vooral over jullie zelf gaan. Kijk, zo ken ik de Amsterdammer weer. Kokervisie heet hier Mokumvisie.

Republiek Amsterdam voelt zichzelf geregeld autonoom, al is ‘autonoom’ tegenwoordig de omschrijving voor mensen die geen belasting of rekeningen willen betalen, omdat ze daar principieel bezwaar tegen denken te kunnen maken. Volgens mij wil Mokum niet graag te boek staan als wanbetaler. Al lacht de rest van Nederland jullie al een kwart eeuw uit vanwege die veel te dure Noord-zuidlijn. We zijn allemaal amateurs, zij een voormalige burgemeester ooit. Dat klinkt nog een graadje erger dan autonoom.

Laat ik jullie wat meegeven vanuit de IJmond. Je kunt er geen rechten aan ontlenen, want ik ben geen politicus of afdelingsbestuurder. Ik ben gewoon mezelf. Ik ben de regio. Wat ik weet is dat Amsterdam hoog opgeeft over mobiliteit. Logisch, want doe je dat niet, dan ben je immers geen knip voor je neus waard. Oei, de knip. Over het wél slim oplossen van verkeersknelpunten kan de regio jullie vast nog wel wat kneepjes leren.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat fatbikes tegenwoordig sneller over de Ceintuurbaan rijden dan auto’s. Dertig is het nieuwe vijftig in Amsterdam. Dan heb je met je bakfiets nog nooit in de dagelijkse ochtendspits gestaan. Harder dan stapvoets ga je doorgaans niet in het centrum van Amsterdam. Daar is geen bord voor nodig.

Qua mobiliteit wil ik het hebben over het IJ. In Amsterdam varen de GVB-ponten af en aan. Op tal van plekken kun je in de hoofdstad het IJ oversteken. Weet je hoeveel oversteekplaatsen er zijn bij jullie buren in Velsen? Eentje. De Velserpont is een echt mobiliteitshub voor Velsen, Beverwijk en Heemskerk, kortom de hele IJmond-regio. Op dit knooppunt voeren tot voor kort twee ponten permanent heen en weer. Totdat er een pont kapot ging. GVB had er geen, want Amsterdam moest en zou een reservepont hebben. Eentje die dus nooit vaart.

Daarom mijn oproep: wij willen onze pont terug. Jullie krijgen er een cruiseschip vol vluchtelingen voor als bedankje. Dat lijkt me een prima deal. Dank namens de regio.

Jeroen Mirck was volksvertegenwoordiger in stadsdeel Nieuw-West van 2010 tot 2019.

* Laatste revisie op 21 december 2023 door Redactie AC

Jeroen Mirck
Laatste berichten van Jeroen Mirck (alles zien)
71 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share