Geweld voor Gaza
Geweld voor Gaza

Geweld voor Gaza

De afgelopen week werd de Universiteit van Amsterdam geteisterd door tamelijk gewelddadige demonstraties van studenten die protesteerden tegen het Israëlisch geweld in Gaza. Het is mogelijk dat de intenties van de oorspronkelijke demonstranten geweldloos waren, maar zoals zo vaak mengen lieden met minder zuivere bedoelingen zich in het protest. Lekker rellen. ME erbij en het is allemaal weer groot nieuws.

Hamas

Zoals columnist Frits Abrahams dit weekend al opmerkte in de NRC: de naam van Hamas viel tijdens de protesten geen enkele keer. Nu zijn wij allebei van een generatie die is grootgebracht met een mateloze sympathie voor Israël, maar sinds Gretta Duisenberg en Anja Meulenbelt durven we daar niet meer mee aan te komen. Daar heeft Israël het dan ook wel naar gemaakt. Ook wij zijn kritisch geworden.
Niettemin is het voor ons lastig om een afgewogen standpunt te hebben, laat staan om met vlag en vaandel te gaan demonstreren voor de Palestijnse zaak. Enerzijds heeft Israël sinds de oprichting van de staat de Palestijnen onmenselijk onderdrukt en daarbij vele VN-resoluties aan de laars gelapt.
Anderzijds hebben Palestijnse verzetsbewegingen hun protest geuit in een eindeloze reeks weerzinwekkende terroristische aanslagen, die heel veel onschuldige burgers het leven hebben gekost. Met als meest recent dieptepunt de massamoord van 7 oktober 2023 door Hamas op de inwoners van kibboetsen en bezoekers van een festival.

Keihard terugslaan

Wat had Hamas daarbij voor ogen? Wat was het doel? Je mag toch aannemen dat er voldoende realiteitszin aanwezig was om te beseffen dat vernietiging van de Joodse staat een onhaalbare kaart was en tot vergelding zou leiden. De Israëlische grondhouding is altijd geweest: je moet keihard terugslaan tegen ‘die Arabieren’. Hamas, die de eigen bevolking al twintig jaar dictatoriaal onderdrukt, heeft willens en wetens de burgers van Gaza blootgesteld aan een meedogenloze vergeldingscampagne. Die moet uiteraard onmiddellijk stoppen, laat daar geen misverstand over bestaan.
Maar uiteindelijk zijn er dus minstens twéé schuldigen aan het droeve en onmenselijke lot van de Gazanen: Israël en Hamas. De realisatie van een onafhankelijke Palestijnse staat is hiermee verder weg dan ooit.

Akkevietje

Het lijkt me rechtvaardig om dus het hele plaatje te schetsen, in plaats van domweg demonstraties uit Amerika te kopiëren. Maar goed, op de barricaden is het altijd lastig om genuanceerd te zijn, dat begrijp ik wel.
Volgende keer ook eens tegen de woningnood, jongens en meisjes? Historisch gezien staat daar namelijk ook nog een akkevietje open en dan houden we het tenminste een beetje lokaal…

Willekeurige afbeelding van een demonstratie. Image by Harald Landsrath from Pixabay

* Laatste revisie op 15 mei 2024 door Redactie AC

46 x, 1 va (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share