Amsterdam is gesloten…
Amsterdam is gesloten…

Amsterdam is gesloten…

Het is vreemd om, om zeven uur s avonds op het Leidseplein te staan terwijl alle cafés dicht zijn. Dat heb ik in mijn hele leven nog niet eerder mee gemaakt. Ja, of er moesten rellen geweest zijn. Dan was het ook wel eens stil en leeg maar dan stond er altijd nog wel een hoop politie of ME. Maar nu moeten alle cafés midden op de dag dicht. Althans voor cafétijden dan. 

Genadeloos

Het coronavirus slaat genadeloos hard toen. Zesduizend besmette mensen en twintig doden. Voor zover nu bekend. Er lopen verdwaalde toeristen over het plein. Wat gaan die mensen doen? Waar gaan ze eten? Horecapersoneel ruimt de tafels en de stoelen op. Het lijkt of iedereen blij is dat er duidelijkheid is. Zo een beslissing neem je niet snel als café-eigenaar. Je kroeg dicht gooien terwijl er zo op het eerste oog niets aan de hand is. Maar het lijkt me goed. Ik ben blij dat ik niet hoef te werken. Zo te zien werken alle cafés mee met de voorschriften van de politiek. Dit gaat tot zes april duren.

Americain

Rustig loop ik naar huis. Het Americain baadt in een zee van licht maar is wel gesloten. Onderweg zijn de meeste cafés en restaurants ook gesloten of aan het opruimen. Hier en daar is nog een snackbar of afhaalrestaurant open. Maar bij verschillende coffeeshops staan nog lange rijen. Dat kan een grote voorraad worden als je voor drie weken je portie wiet moet kopen. Wc-papier en wiet blijken toch wel twee van de grootste levensbehoeftes te zijn in tijden van nood. Dat blijkt maar weer. 

Het is stil in Amsterdam. Alle mensen zitten thuis. Nog drie weken. 

Dit was het laatste stuk dat Ronald Offerman schreef voor Amsterdam Centraal. Hij overleed op 11 mei 2020 aan corona. Wij blijven hem gedenken.

* Laatste revisie op 20 mei 2020 door Redactie AC

Bez 10 x, 1 snds (291023)

8 Reacties

  1. Avatar Van Milena Tsareva
   Milena Tsareva

   Met de door het kabinet Rutte III ingeslagen weg gaat het inderdaad waarschijnlijk veel en veel langer dan 3 weken duren. De bij dit artikel vermelde tag “lock down” is dan ook onterecht. Was het maar een echte lock down, dan zou de maatschappij heel misschien wel na een paar weken weer voorzichtig opgestart en enigszins genormaliseerd kunnen worden. De jeugd blijft momenteel echter vrolijk in groepen samenscholen op pleinen en bij supermarkten/winkelcentra, alsof er niets aan de hand is. In 1Vandaag werd dinsdagavond al voorgerekend dat dit tamelijke vrijblijvende beleid, dat gericht zou zijn op groepsimmuniteit, uiteindelijk zomaar wel eens in 40.000 tot 80.000 Nederlandse coronadoden zou kunnen resulteren. De Mac, snackbars/restaurants en de coffeeshops mogen na 1 dag gedwongen sluiting alweer mensen toelaten en producten verkopen via het afhaalprincipe. Deze situatie kan met het slappe Nederlandse beleid, waarbij men de touwtjes nu alweer nonchalant laat vieren, wel eens héél lang gaan duren.

 1. @Milena: de tags zijn er vooral om gerelateerde begrippen aan te geven, zodat een artikel beter scoort in zoekresultaten.
  Het is verder natuurlijk afwachten welke methode het beste resultaat gaat even. Een lock down is op korte termijn wellicht effectief, maar hoe lang ga je dat volhouden? Daarna zal de maatschappij toch weer opgestart moeten worden en dan komt het virus weer net zo hard terug. Bij het geleidelijk dempen kweek je meer immuniteit en win je wellicht tijd om in die tijd een medicijn of vaccin te ontwikkelen. Maar goed, niemand die het weet.

  1. Avatar Van Milena Tsareva
   Milena Tsareva

   Dan zouden ze m.b.t. de jeugd die zich nergens iets van lijkt aan te trekken, i.i.g. een algeheel samenscholingsverbod moeten instellen. Niet zonder noodzaak stilstaan in de openbare ruimte met 2 of meer personen. Alleen in beweging blijven van a naar b en dan weer wegwezen. En laat ze de coffeeshops en de Mac weer dicht doen alsjeblieft. Zijn geen eerste levensbehoeften en het brengt ook weer onnodig jeugdverkeer op straat. Zet op overtreding 500 euro boete p.p.. En daar dan natuurlijk ook zeer streng bovenop zitten en handhaven. Maar ja… ik zeg nu vast iets raars.

  2. Avatar Van Milena Tsareva
   Milena Tsareva

   Dit bedoel ik dus: https://www.at5.nl/artikelen/200757/wijkagenten-bezorgd-jongeren-houden-geen-rekening-met-besmetting-corona

   Schijt aan alles. Lang leve de lol. Hedonisme ten top.

   Ik kan daar best kwaad om worden, maar kan me gelukkig beheersen. Maar het zou me niet verbazen als de eerste ernstige conflicten in de samenleving tussen deze haast provocerende flierefluiters en mensen die er zelf alles aan doen om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden, zich binnenkort gaan voordoen. Geef de politie een instrument om ze van straat te kunnen krijgen i.p.v. te moeten bedelen bij hun ouders die er ook geen ene mallemoer om geven.

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  We zitten middenin een experiment en niemand kent de uitkomst.
  ik kan alleen 1 ding voorspellen: als het voorbij is, dan zullen er een heleboel mensen komen vertellen wat er allemaal fout aan was en hoe het veel beter had moeten worden gedaan.
  Ik wacht stilletjes af en hoop dat het niet tot 2021 gaat duren voordat ik mijn sociale contacten weer mag opstarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share