Onnodige strijd tussen ondernemers en bewoners
Onnodige strijd tussen ondernemers en bewoners

Onnodige strijd tussen ondernemers en bewoners

Soms gaat het even minder makkelijk tussen de bewoners en de ondernemers in de Oude Binnenstad. De plannen voor de Nieuwmarktterrassen leiden tot heftige reacties in de buurt. Het idee om de Zeedijk fietsvrij te maken om ruimte te maken voor terrassen sneuvelde.
Het water staat de ondernemers nu echt aan de lippen. De klanten, en de toeristen, blijven weg. Niet alleen in de horeca, ook in de winkels. De binnenstad heeft afgedaan en de Amsterdammers lijken er niks meer te zoeken te hebben. De anderhalvemetermaatregelen zijn ook niet goed voor de sfeer. Jammer, toch?

De oude binnenstad zat voor de coronacrisis in mijn vaste loopje. De zaterdagse boodschappen op de markt. Groente, paddenstoelen, kaas en veel meer. Kalfsgehaktballen en rosbief van Vincent. Dun Yong voor de exotische ingrediënten. Brood bij Bbrood. Bloemen bij Jemi. Een nieuw luchtje bij Marjo. Iedereen heeft wel zijn favoriete kroeg of winkeltje in de buurt.

Geen Nutella

Met de ochtendkrant in het zonnetje op een terras. Aan het einde van een de middag een biertje op het bankje bij de Roode Laars. Of, genieten van al het lekkers bij Hemelse Modder. Jammer dat Schmidt Houthandel uit de buurt weg is. Altijd een goed advies bij klusjes in huis. Beetje bij beetje zoeken we nu de stille buurt weer op voor ons natje en droogje. Om de monocultuur lopen we met een boogje heen. Geen Nutella voor mij.

De oude binnenstad barst van de leuke ondernemers. Mijn ‘local heroes’. Je kunt je toch niet voorstellen dat die ondernemers uit de buurt verdwijnen. Ze zorgen voor sociale cohesie en diversiteit. Als een beetje buitenstaander kijk ik met zorgen naar de strijd die lijkt te zijn losgebarsten tussen ondernemers en bewoners in die buurt. Nu is toch een moment om te kijken of je samen een andere koers kan inzetten?

Meestal pais en vree

Onze stadsdeelvoorzitter Mascha Ten Bruggencate stelt in Binnenlands Bestuur dat het beeld van een strijd tussen ondernemers en bewoners te simpel is: ‘Ondernemers zijn ook bewoners, en bewoners zijn ook klant. Op veel plekken zijn juist bewoners heel blij dat de terrassen weer opengaan.’ Van de vierhonderd aanvragen voor vergrote terrassen in het centrum ging het grootste deel dan ook in pais en vree, benadrukt ze. En zodra bewoners en ondernemers rond de Nieuwmarkt weer rustig met elkaar gaan praten, kan ook daar een oplossing gevonden worden. ‘Ik geloof echt in een goed gesprek en een paar koppen koffie.’

In ben het met Mascha eens. Kom om met dat goede gesprek bij een kop koffie, of een biertje, en ga met elkaar in gesprek. Ik ben dol op die oude binnenstad met zijn rijkdom aan kleine ondernemers die allemaal wat andere bieden. Natuurlijk zijn we het niet altijd allemaal met elkaar eens. Het alternatief is de toeristische monocultuur. De ondernemers horen bij de buurt, net als de bewoners.

Bez 10 x, 1 snds (291023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share