Oorlog in de negen straatjes: een drempel te ver
Oorlog in de negen straatjes: een drempel te ver

Oorlog in de negen straatjes: een drempel te ver

Het Parool meldt: ‘De jongste veldslag in de strijd tussen voetgangers en fietsers is op de valreep alsnog beslecht in het voordeel van de fietsers’. De stevige verkeersdrempels die onlangs door stadsdeel Centrum zijn gelegd in de Negen Straatjes worden weer weggehaald.

De dwaze man met de gele kwast ‘strikes again’. De verantwoordelijke ambtenaren wisten helemaal niets van het aanleggen van de drempels. Zelfs de schimmige Centrale Verkeerscommissie werd niets gevraagd. Bij het nemen van voetgangersvriendelijke maatregelen is structureel sprake van sabotage in de Amsterdamse uitvoering. Ze doen het zo dat het wel moet mislukken.

Drempels weer weg

De drempels waren bedoeld om de snelheid van fietsers te verminderen. Bewoners en ondernemers ergeren zich al jaren aan fietsers en scooters die te hard door de smalle straatjes fietsen. Door alle terrassen en geparkeerde fietsen moet je als voetganger wel uitwijken naar de straat. Helaas gaan de drempels dus weer weg. De betekenisloze verplaatsfunctie verdrijft de waardevolle verblijfsfunctie in de Negen Straatjes. En, dat gebeurt in de hele stad.

Fietslobby

De fietslobby heeft het over het belang van de bewoners. Flauwekul. Je hoeft er maar een uurtje te zitten en je ziet vooral overmobiele blauwe bandjes en overhaaste maaltijdbezorgers door de straat crossen. Ik zag een enkele bewoner met volle boodschappentassen de hobbel nemen. Het is tijd voor serieus verkeersonderzoek in de Negen Straatjes.

Triest is vooral dat deze coalitie tot nu toe niets heeft gedaan voor voetgangers in Amsterdam. Het beleid ‘Ruimte voor de voetganger’ ligt nu al meer dan een jaar helemaal stil en sterft een zachte dood in de ambtelijke burelen. En, de raadsleden vinden het allemaal prima. Intussen rommelt iedereen schaamteloos maar wat aan.

* Laatste revisie op 3 juni 2021 door Redactie AC

2 Reacties

  1. Bart van der kolk

    En nog simpeler: verbied het fietsen in sommige straatjes, door van die rare hekken te plaatsen, waardoor een kinderwagen/ invalide karretje er net nog door kan, maar de maaltijdbezorger op e-fiets niet, of slechts door af te stappen. Aan de andere kant: die straatjes hadden begin 20e eeuw net zo’n probleem toen de ‘venters’ met handkarren en andere ‘weggebruikers’ moesten vechten met de wandelaars. L’histoire se répete toujours. Of maak het fietsgedeelte zo smal met zo hoge trottoirbanden dat voetgangers zich wel veilig voelen. Een smalle goot voor de fietser. Zeg maar: éénrichtingverkeer voor fietsers, en brede trottoirs. Mijn indruk is dat de gemeente niet de meest slimme ambtenaren in huis heeft voor dit soort oplossingen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: