Kwetsbaarheid als wapen
Kwetsbaarheid als wapen

Kwetsbaarheid als wapen

De activisten die tegen misstanden, uitbuiters of hun regering in willen gaan, hebben al heel lang geleden hun toevlucht gezocht in de wereld van de popmuziek. Je kunt de mensen immers beter en in groter aantallen bereiken in een muziek item dan door op straat te staan roepen. Soms werden protestsongs zelfs iconisch. Denk eens aan ”Strange Fruit” van Billie Holiday.
In de niet-autocratische wereld van de meeste Europese landen kun je nog steeds in oppositie gaan tegen de overheid. Je kunt misschien bedreigingen verwachten als je een ongewenst standpunt inneemt, maar je komt niet zomaar terecht op één of andere dodenlijst. Rusland heeft in de laatste twintig jaar een reputatie opgebouwd op het gebied van buitenrechtelijke executies. En zelfs als er een rechter aan te pas kwam was diens oordeel vooraf ingefluisterd. Zo leg je desnoods een heel volk het zwijgen op.

Protestvrouwen

Vorige zaterdag had Amsterdam bezoek van een activisten popgroep met de opruiende naam PUSSY RIOT. Russische protestvrouwen die niets liever willen dan dat hun president Wladimir Poetin zo snel als maar kan het veld ruimt. Zij maken deel uit van de ondergedoken aanhang van Navalny en komen daar openlijk voor uit. Dat bracht hen een verbod om op te treden, doen ze dat wel, dan wacht hen onmiddellijke arrestatie en gevangenzetting vooruitlopend op een onverbiddelijk vonnis. Nu hebben ze op het Q-podium, Atlantisplein 1 Amsterdam-Oost opgetreden, want terug naar Rusland kunnen ze niet meer. De frontvrouw Maria Alyokhina is door Poetin op zijn lijst van “buitenlandse agenten” gezet en daarmee als ”spion” gebrandmerkt, en zo buiten iedere rechtsorde. Ik ben blij dat het Q-podium uitverkocht vol was. Maria Alyokhina, Kiryl Masheka, Nastia Awott, en de andere bandleden maken een tournee naar de Europese landen die gas afnemen van Poetin – ze begonnen in Berlijn. Amsterdam stond ook hoog op hun lijst van te bezoeken steden. Al tien jaar voelt het Kremlin de vrouwen als luis in de pels. Zij wekken ons op het kopen van Russisch gas te staken. En niet te wachten tot hij het als chantagemiddel gaat gebruiken…

* Laatste revisie op 27 mei 2022 door Redactie AC

20 x, 1 va (291023)

6 Reacties

 1. Avatar Van Bart
  Bart

  Gelukkig schijnt Poetin ‘K’ te hebben, of iets anders ergs. Iedereen die de nog redelijk jonge ‘Russische democratie’ aanvalt, krijgt een banvloek van deze spion, Pussy Riot is daarin geen uitzondering. Ook daarin is Poetin ziek, net als die verdorven ‘minister’ Lavrov, die de shit van Poetin uitlegt als rechtvaardigheid. Niet alleen Pussy Riot , maar heel veel Russen hebben het gehad met Poetin… Waar is MI5/6 of SMERSH (James Bond?) of de CIA met al zijn vertakkingen? ( de MIT zou een redelijke kans maken, van Turkse oorsprong…) is het zo moeilijk om deze tiran voortijdig in het graf te helpen? Rust op het oorlogsfront! Vrede voor de Wereld!

 2. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Bart, niet alleen Poetin schijnt ‘K’ te hebben. De hele wereld is zwaar ziek en heeft een vergelijkbare aandoening. De symptomen zijn verregaande onvriendelijkheden, zoals oorlogen en boycots. De oorzaken zijn belangenverstrengeling, vriendjes- en achterkamertjespolitiek. Deze zijn zo ver door gewoekerd dat onze leiders er niet meer uit komen. Ze hebben zoveel afgesproken met elkaar dat ze niet goed meer weten wat ze hebben afgesproken, hoe ze elkaar eraan moeten houden en met wie ze in welke mate ‘bevriend’ zijn. Daarom is ingrijpen door grote inlichtingen- of veiligheidsdiensten geen voor de hand liggende optie. Ik heb daar ook wel aan gedacht als mogelijke oplossing, maar ze kunnen de daaropvolgende zetten op het mondiale schaakbord niet meer overzien. De mensheid heeft zichzelf schaakmat gezet door welvaart, macht en geldelijk gewin op nummer 1 te zetten, alles voor dat doel maar op z’n beloop te laten en zelfs de grootste klootzakken vanuit economische belangen c.q. marktwerking even vriendelijk te bejegenen en tot allerlei formele en informele ‘vriendenkringen’ toe te laten. De wereld heeft een hele grote reset nodig… en die komt er vanzelf.

 3. Avatar Van Bart
  Bart

  Milena,
  Dat denk ik niet, van die ‘reset’, dat is te gemakkelijk. De wereld is inderdaad behoorlijk ziek, maar willen wij (bewuste mensen) deze wereld een nieuwe kans geven, dan valt er nog behoorlijk wat werk te doen. Op politiek gebied, op economisch gebied, op sociaal gebied… Gewoon doen wat ons is ingegeven: contact met je buren , de school!!, met iedereen die betrokken is bij het proces van verandering…
  Hopelijk zal de aarde dit alles overleven, en wij ook…

 4. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Met de laatste strofe waarin Milena haar conclusie verwoordt ben ik het in grote trekken eens. Ik ben ook van mening dat het elimineren of omvallen van Poetin geen gewenste ommekeer voor Rusland, noch de wereld teweeg zal brengen. Het is inderdaad het geldelijk gewin als hoogste levensdoel dat vooral de gang van zaken stuurt of op zijn minst sterk beïnvloedt. Hoezeer het communisme – dat ooit verkondigde dat een chirurg of een uitvinder even belangrijk zijn voor het welzijn van het volk als de arbeider in de fabriek, en dus vergelijkbaar beloond dienen te worden – is afgegleden… Zeker in de afgelopen 20 jaar. In het pure communisme zou nooit één man een groter vermogen kunnen vergaren dan de rijkste Amerikaanse multimiljardair. De kleine kring rond Poetin zal bij diens omvallen een snelle nietsontziende strijd met elkaar voeren wie zijn Gazprom imperium verder zal leiden naar ongebreideld privé vermogen…
  Wat moet er dan gebeuren? alle multimiljardairs onthoofden? Inclusief de Amerikaanse en Europese. En misschien de oude communistische idealen een beetje afstoffen? Het was niet alles puur slecht, daarin een beetje shoppen? Voor Rusland misschien best een mooie toekomst. Want wat de Russen nu hebben is niets beter dan het oude tsarendom. Mag ik even herinneren dat Tsaar Peter de Grote (ja die een paar maanden in Zaandam en Amsterdam verbleef om het scheepsbouwen af te kijken) bij thuiskomst zijn complete lijfwachtgarnizoen liet onthoofden, omdat hij ze niet meer vertrouwde? Niet bekend of hij daarbij ”nazi’s” heeft geroepen. In elk geval een mooi voorbeeld van de Russische machtsmethoden.

 5. Avatar Van Bart
  Bart

  Ach, John, die Peter de Grote was/werd in ieder geval een zeer bekwame scheepsbouwer, die een dikke 2 jaar in Zaandam verbleef, vooral om het maken van molens te bestuderen, en in Amsterdam om nieuwe scheepstypen te bestuderen, en volgens mijn informatie niet een vreselijke bullebak was, dat verhaal van het onthoofden van zijn garnizoenslijfwacht is op zijn minst ‘discutabel’ laten we het ‘fakenieuws’ uit zijn tijd noemen… Volgens andere bronnen was hij zelfs een ‘weldoener’ voor alle medewerkers op zijn scheepswerf in St. Petersburg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share