Meervaart in de Sloterplas
Meervaart in de Sloterplas

Meervaart in de Sloterplas

De gemeente Amsterdam is van plan een nieuw Meervaart-theater te bouwen in de Sloterplas, in de zuidwest-hoek. Het huidige theater is verouderd en aan vervanging toe. Er waren drie keuzemogelijkheden: op de huidige locatie, op een nieuwe plek aan land en heel stoer in het water van de Sloterplas. Voor die laatste optie is gekozen. De buurtbewoners zijn er niet blij mee, lees ik in het Parool.
Eén van de tegenargumenten is de aantasting van de natuur. Bouwen aan of in de Sloterplas was altijd al not done, en feitelijk wel terecht. Maar dikwijls slaat men ook wel een beetje door. Aan de oostkant en de noordzijde is volop ‘natuur’, als je een stadspark zo mag omschrijven. Niettemin: het is er prachtig, met unieke flora en fauna.

Promenade

Aan de zuidkant is achter een onnoemelijk saaie, betonnen walkant, waar men naar mijn opvatting al jaren geleden een smaakvolle promenade had kunnen maken. Nu staan er een paar bankjes en oefent het duikteam van de brandweer er op gezette tijden. Verder is het helemaal niks.
Ook de westkant is treurigheid: flats en wat horeca.
Het is zeer juist om de oevers van de Sloterplas te beschermen tegen allerlei wildgroei van graaiende vastgoedspeculanten, maar een beetje meer integratie van natuur en ontspanning zou het Sloterplasgebied ten goede komen.

Drijfafval

De huidige functie van de Sloterplas valt samen te vatten in enkele bezigheden: vissen, zeilen leren, duiken, uitwaaien, wandelen, rondjes rennen (5 kilometer) en picknicken.
De zuidwesthoek, waar de nieuwe Meervaart gepland staat, is geen natuur. Het is een verzamelplaats van drijfafval, een smerige hoek die wel wat nadere invulling kan gebruiken. Ik ben een groot voorstander van natuurbehoud en absoluut tegen verregaande verstedelijking van de Sloterplas. Maar juist zo’n ‘dooie hoek’ kan volgens mij erg opknappen van een theater. Mits ze het niet te kolossaal maken.
Of ze uit de kosten komen is vers twee natuurlijk.

2013 Sloterplas Luchtfoto Ah 1600Lumarrow
Afbeelding: Luchtfoto van de Sloterplas (2013). Bij de pijl de beoogde locatie, in het water.
11 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. In dat zelfde Parool lees ik toch ook een aantal stukken waaruit zou blijken dat veel bewoners juist wel ingenomen zijn met de plek in het water. En laten we eerlijk zijn, juist die hoek heeft in mijn ogen niets te maken met de natuur of het bijzondere karakter van het Sloterplas.

    Een andere vraag is of er op de oude plek überhaupt ruimte is voor een nieuw theater. Het is niet voor niets dat de Meervaart al na 20 jaar verouderd is, er worden andere eisen aan gesteld. Bij de vorige verbouwing werd het dak gelift zodat er professionele decorstukken en verlichting konden worden opgehangen, nu mikt men ongetwijfeld op een hogere status zodat ook grotere producties kunnen worden opgevoerd.

    De schrijver van bovengenoemd artikel heeft het over gentrificatie, met name omdat op de oude plek een hotel gebouwd zou worden, maar volgens mij is dit juist de aansluiting met de stad die Osdorp zo lang heeft moeten ontberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share