De burgemeester kiest voor evenementen
De burgemeester kiest voor evenementen

De burgemeester kiest voor evenementen

Een gastbijdrage van Frances de Waal

Burgemeester Halsema zegt dat zodra evenementen weer kunnen plaatsvinden, zij alles zal doen om dit mogelijk te maken. Zij lijkt daarbij het nieuwe evenementenbeleid waarover de gemeenteraad binnenkort stemt, niet te willen aanpassen ten gunste van omwonenden. Hadden bewoners zich de moeite van het opstellen van hun zienswijzen kunnen besparen? 

Binnenkort treedt de nieuwe omgevingswet in werking. Burgers gaan vooraf participeren bij de plannen van de overheid in plaats van achteraf een zienswijze indienen. Het nieuwe evenementenbeleid maakt meer dance-evenementen mogelijk en was een uitgelezen gelegenheid om de directe democratie in praktijk te brengen, maar bewoners voelen zich in plaats daarvan vooral afgeserveerd.

Overschaduwd

Het positieve nieuws dat er in Ruigoord ’s nachts geen dance-evenementen meer plaatsvinden, dat de feitelijke geluidswaarden onderzocht worden en online beschikbaar komen, wordt overschaduwd door het voortzetten van de dance-evenementen in Tuinen van West en op het N1-terrein in Westpoort. Ondanks negatief advies van het stadsdeel en bezwaren van bewoners.

Door het gebrek aan passende locaties in de stad is N1 in 2017 gekozen als dé ideale plek voor grootschalige dance-evenementen. Daarbij werden dichtbijgelegen woningen over het hoofd gezien. En werden dance-evenementen toegestaan in Tuinen van West terwijl het college zelf eerder al had voorgeschreven dat die daar niet toegestaan waren. Klachten van bewoners werden van tafel geveegd.

Veelvuldig overlast

Samen met de dance-evenementen in Ruigoord en Spaarnwoude gaat het om 4 dichtbij elkaar gelegen locaties in onze woonomgeving met in totaal 24 evenementdagen in de openbare (buiten)ruimte. Dat betekent veelvuldig overlast van veel te grote mensenmassa’s en een langdurige, continue uitstoot van lage bastonen.

Het college beweert dat het aantal grote impactvolle evenementen is gedaald met 29% en wekt daarmee onterecht de suggestie dat de overlast voor omwonenden afneemt. Wij zochten het uit en het aantal evenementen blijkt stabiel, terwijl in zijn totaliteit (aantal bezoekers, omvang evenementen) sprake is van groei. Wij zien ons rapport nergens terug.

Gaat het college de dialoog met de bewoners bewust uit de weg? Heeft de gemeenteraad, de ogen en oren van de stad, nog wel kans om bij te sturen?

GEEN N1 is een vereniging gevestigd in Halfweg en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 77110870. De vereniging vertegenwoordigt een groep individuele bewoners in Halfweg, Geuzenveld, Zaanstad en tuinparkers die woonachtig zijn in heel Amsterdam, de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, Bewonersvereniging Zijkanaal F Halfweg, Tuinpark Groote Braak, Belangenvereniging Eigenaren Droompark Spaarnwoude, Woonwagenlocatie Wethouder van Essenweg in Amsterdam en acht bewonersinitiatieven uit Zaanstad (Belangenvereniging Westerwatering en Houtwerf, Dorpscontact Westzaan, Belangengroep Nauerna, Bewonersgroep HoogTijD, Bewoners Oude Haven, Bewoners Westzaan, Bewoners/belangenvereniging Westzanerdijk en de vereniging Kontakt Milieubeheer Zaanstreek).

* Laatste revisie op 26 februari 2021 door Redactie AC

9 x, 1 va (291023)

2 Reacties

  1. Avatar Van John Zwart
    John Zwart

    Het is kenmerkend van Mw. Halsema dat ze iedereen aanhoort met een flauwe maar onmiskenbare glimlach om de lippen. Komt ze daarom met allerlei ergerlijke zaken weg? Al vóór haar aantreden maakten vele Amsterdammers zich zorgen dat er meer festivals worden gegund dan er dagen zijn in een jaar. Dat er een grens ver was overschreden. Dat klopt want ik luister regelmatig naar de Amsterdammers.
    Als haar idee is om het festivalliseren zo spoedig mogelijk weer verder door te laten gaan op de oude voet is haar glimlach bedoeld voor een zekere groep. Voor hen die gerechtvaardigd waren om meer rustmomenten te krijgen in de heksenketel komt de Halsema-glimlach vals over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share