Bouwlawaai is totaal onnodig
Bouwlawaai is totaal onnodig

Bouwlawaai is totaal onnodig

Bouwlawaai staat in de top 5 van geluidsoverlastveroorzakers. Amsterdammers die langs een tramlijn wonen worden horendol van het nachtelijke onderhoud van het GVB. Kan het anders? Absoluut.
Aannemer Strukton bouwde in alle stilte fietsparkeerkelders onder het CS. BAM Infra heeft zonder overlast de Leidsebrug gerenoveerd. Bewoners konden op de website van de bouwer zien hoeveel lawaai er werd gemaakt, of het nog binnen de normen zat, en hoe lang de werkzaamheden zouden gaan duren. Met goed omgevingsmanagement voorkom je veel irritatie. Maar, dit zijn helaas uitzonderingen.

Grote projecten

Amsterdam gaat veel bouwen; wonen en infra. De komende 30 jaar worden er 150.000 woningen bijgebouwd. Er zijn grote bouw- en renovatieprojecten gepland zoals de Zuidas, het Amstel Station, Overhoeks en Amstelstad. Als er niets gebeurt ervaren steeds meer Amsterdammers overlast van de bouw.

Regels voor geluidsniveau

De gemeente kan bouwlawaai regelen bij de vergunningenverlening en BLVC-plannen die voor grote projecten gemaakt moeten worden (voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie). Sinds 2012 is er een bouwbesluit van kracht waarin regels zijn opgenomen voor het geluid van (ver)bouwwerken en sloopwerkzaamheden. Die leggen het maximale geluidsniveau vast; bij het uitvoeren van de werkzaamheden mogen bepaalde dagwaarden en de daarbij behorende maximale blootstellingsduur niet overschreden worden.

Niet nagevolgd

Het lijkt erop dat de gemeente denkt dat in Amsterdam deze geluidsregels niet gelden. Waarom worden de regels uit het bouwbesluiten niet nagevolgd? Hoe wordt bouwgeluid gemonitord en gehandhaafd? Op basis waarvan worden ontheffingen verleend? Er zijn meer dan genoeg maatregelen in de bouw om of stiller te werken of geluid te dempen. Bouwlawaai is echt onnodig.

* Laatste revisie op 12 februari 2021 door Redactie AC

8 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
    Bart van der Kolk

    We weten inmiddels allemaal dat bouwbesluiten, geluidsnormen en ambtelijke regels (richtlijnen?) helemaal geen wettelijke basis hebben, het zijn slechts ‘aanwijzingen waar ambtenaren zich bij de uitvoering naar moeten richten’. Dus niets, geen sancties, noch voor de ambtenaar , noch voor de uitvoerder, laat staan de bouwer. De enige beoordelaar is justitie, na klachten en procedures van belanghebbenden.
    Laat staan dat er ambtenaren bij het ‘werk’ staan te controleren op Db’s, milieu en andere overtredingen. Na 30 jaar Amsterdam ben ik blij met een gemeente die niets doet, afwacht en niets goedkeurt (dus geen bouwplannen, vreemde horeca-activiteiten, GSM masten en dergelijke. Voor mij een stuk rustiger, hoef ik niet meer al die ambtelijke besluiten na te lopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share