Mondkapjesvermoeidheid
Mondkapjesvermoeidheid

Mondkapjesvermoeidheid

Vrijdag was het weer raak. Ik ging in debat met de zoveelste GVB-reiziger die geen mondkapje wilde dragen. Haar vriendengroepje vond het ook niet nodig. De chauffeur van de bus haalde zijn schouders op. Bij mij schoten alle vooroordelen die je kan hebben door mijn hoofd. Zo’n debat op in de bus win je nooit. Dat zal ook de chauffeur wel hebben gedacht… die wil ook zonder kleerscheuren naar huis.

Ik merk op straat, in de metro, in de winkels en op de markt steeds kortere lontjes als het gaat om mondkapjes of anderhalve meter afstand houden. Een snauw als je te dicht achter iemand staat. Een ouder echtpaar in de metro dat om het hardst roept al gevaccineerd te zijn: ‘wij hoeven dat niet meer’. Maar, opvallend genoeg veel jongeren die zich nergens iets van aantrekken. Waarom toch? In mijn kenniskring hebben veel jongeren longCOVID met nu al maanden gezondheidsproblemen. Het is geen verkoudheid.

Mijn vrijheid

De gesprekken gaan steeds vaker over ‘mijn vrijheid’ en ‘mijn privileges’. Vrijheid om in het openbaar vervoer zonder mondkapje te reizen, de vrijheid om in de kroeg geen anderhalve meter afstand te houden en de vrijheid om niet te willen vaccineren. Links en rechts heerst het ego-centrisme. Het gaat steevast over mijn Dikke Ik: coronahedonisme.

Jouw vrijheid

Het is wel ‘jouw’ vrijheid waardoor dat geweldige festival en die dampende nacht in de club nu weer niet mogen doorgaan. Het is ‘jouw’ vrijheid die straks betekent dat de verzorgingshuizen hun deuren moeten sluiten. Het is ‘jouw’ vrijheid als we straks weer online college moeten geven.

Ik ben ook niet blij met al het beleid uit Den Haag. Maar, de wereldwijde coronacijfers liegen er niet om. Voorzichtigheid is nog steeds geboden, Veel sneller vaccineren is de enige weg daar uit. Wil je niet vaccineren? Dan heb je minder privileges en zul je voor toegang vaker moeten testen. Ook een keuze… maar, doe dan in elk geval solidair mee met een aantal basale afspraken als de anderhalve meter afstand en het mondkapje in onze bus.

* Laatste revisie op 15 augustus 2021 door Redactie AC

19 x, 1 va (291023)

4 Reacties

 1. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Ik ken wat mensen die als buschauffeur werken. Weliswaar niet bij het GVB, maar wel bij één van de twee streekvervoerbedrijven die ook in Amsterdam rijden. Als het beleid bij het GVB hetzelfde is als dat van de betreffende streekvervoerder, zal de buschauffeur waarschijnlijk niet eens zozeer de schouders ophalen om zonder kleerscheuren naar huis te kunnen, maar eerder omdat het vervoerbedrijf waar hij werkt, er geen ene moer aan doet om de mondkapjesplicht te handhaven. Het rijdend personeel wordt middels interne communicatie zelfs ontmoedigd de discussie hieromtrent aan te gaan, laat staan op de strepen te gaan staan. Het OV is in ieder geval zeker NIET zo OK als momenteel in een krampachtige mediacampagne gesuggereerd wordt.

 2. Het komt toch vooral aan op discipline bij de mensen zelf. Misschien is het ook wat veel gevraagd van buschauffeurs om de hele tijd maar stoute passagiers erop te moeten wijzen dat ze geen mondkapje dragen. Ze hebben verder geen machtsmiddelen. Ja, iemand de bus uitzetten. Ga er maar aanstaan. Dat zit hij/zij/hen binnen twee dag thuis met een burn-out.
  De echte oorzaak ligt bij de regering, met het voortdurende zwabberbeleid. Dan weer dit, dan weer dat, geen festivals, wel Grand Prix, etc. Één duidelijke lijn is nu eenmaal veel beter consequent te handhaven. Die overtuigt ook beter van de noodzaak.

 3. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Grand prix is een gotspe. Je reinste vriendjespolitiek als het beleid vwb theater etc. blijft zoals het nu al heel lang is. Rondjes racen met constructies aangedreven door vervuilende inefficiënte verbrandingsmotoren werd heel lang goedgepraat met de bewering dat daardoor onze auto uit de showroom steeds beter zou worden.
  Lariekoek-smoes. Motoren tot het uiterste martelen tot ze de geest geven kan ook prima op een testbank.
  Intussen hebben we de oude verbrandingsmotor tot achterhaald museumstuk verklaard. In het kader van de klimaatcrisis moeten we onmiddellijk elk vermijdbaar en onnodig gebruik van fossiele brandstof STOPPEN. Ik weet wel waarom onze bestuurders dit soort uitzonderingen omarmt en propageert. Past uitstekend in Rutte’s ”zwabberbbeleid” waar Arnoud de jong terecht op wijst.
  Zolang men zigzag koersen stuurt maak je geen voortgang schreef ik ook al eerder. Medio september worden de mondkapjes (behalve in OV ?) ook geheel afgeschaft voorzag het duo Rutte-de Jonge nu al heb ik begrepen. In de super en de kroeg zonder maar alleen nog in tram en bus? Ik voorzie heel moeilijke tijden voor chauffeurs en conducteurs…

  1. Avatar Van Bartvan Der Kolk
   Bartvan der kolk

   John,
   Het race-debacle van onze nationale pandjesprins behoeft geen nadere explanatie: domme (heel foute!) man, dom volk en fout publiek (of was ik nog wat vergeten?). Het DEMISSIONAIRE kabinet koerst op enerzijds beetje gedogen, anderzijds al die mislukte ministers laten wegkomen om toch nog wat te kunnen lobbyen bijv. Bij de energieclubs of de gokverslavingslobby. Ik wens ze nog een fijne carriëre toe, Cora van mora en Helma..
   En dan het ‘zwabberbeleid’ zoals je dat noemde, sorry dat is zacht benoemd. Mark Rutte is de koning van het onkennen: geen actieve herinnering aan wat dan ook..
   Mondkapje op de fiets richting torentje: ‘helpt mijn actieve herinnering te verdoezelen.’
   Heel zwak duo deze twee kleine jongetjes: Rutte en de Jonge.
   Vaccinatie: prima en zeer noodzakelijk, voor iedereen! ‘dansen met Jansen’ belachelijk statement, blij dat ik de Jonge vroeger niet in ‘Dansen BIJ Jansen’ heb ontmoet!
   Mondkapjes dragen slechts ten dele bij aan verspreiding van welk virus dan ook, en het is voor chauffeurs in het OV helemaal moeilijk om het te handhaven.
   Maar ik zat vanochtend in de trein naar Almere en het gros van ‘de bloem der natie’ zat zonder mondkapje veel lawaai te maken. Ik durfde (als tijdelijk gehandicapte met krukken) niet teveel commentaar te leveren.
   In Bus 5 wilde de chauffeur wel even kwijt ‘dat mondkapjes verplicht zijn en dat hij anders niet zou vertrekken’ Ik heb hem maar gecomplimenteerd met zijn gedurfde statement. Hij glimlachte: ik ken al die gasten”..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share