Zelfbeheersing
Zelfbeheersing

Zelfbeheersing

Het oudejaar loopt weer ten einde. Het vaste cliché voor 31 december. Het juiste moment voor een moralistisch stukje.
Mensen hoor je zeggen dat ze blij zijn dat 2021 voorbij is. Zal 2022 dan plotseling beter zijn?
Mensen willen hoop op verbetering, een ‘stip op de horizon’. Alsof die stip niet net zo goed een beer op de weg kan blijken te zijn. Of een barrière. Maar dat heeft iedereen zelf in de hand uiteindelijk.

Ik zeg u, de grootste barrière is het gebrek aan zelfbeheersing dat een deel van de populatie aan de dag legt. Ze moeten zo nodig in volle treinen naar Antwerpen en Aken gaan zitten. Om daar te winkelen. Want ze hebben al zo weinig. Ze moeten zo nodig in België vuurwerk gaan kopen. Want er mag ook niks meer.
Ook mogen ze hun ski-vakantie in Oostenrijk niet mislopen. Ze hebben er recht op. De regels, ze hebben er schijt aan. Het virus is er blij mee.

Daden van verzet

Het zijn dezelfde mensen die in de winkel dat mondkapje demonstratief onder hun neus laten bungelen. Een kleine daad van verzet tegen de dictatuur! Het zijn de aso’s die dubbel parkeren of op een invalidenplaats gaan staan. Die op de fiets steevast door rood licht rijden. Die hun huurfiets of E-scooter na gebruik gewoon maar ergens neer flikkeren. Die bij McDonalds hun rotzooi op tafel laten staan in plaats van het op te ruimen. Het zijn dezelfde mensen die voor twee tientjes drie keer per jaar klimaat-onvriendelijke vliegreisjes willen maken. Mensen die zwarte piet als nationaal erfgoed beschouwen en niet te bewegen zijn tot verandering.

Vette drol

Het zijn de smerige aso’s die hun rottweiler ongegeneerd een vette drol laten draaien op het grasveld naast de kinderspeelplaats en daarna snel doorlopen. Of in het cafétoilet hun remsporen achterlaten tot aan het plafond.
De mensen die hun winkelwagentje mee de wijk in nemen en daar laten rondslingeren. Ze weten dat het in een gracht gaat belanden.
Hun grofvuil naast de container smijten, met liefst nog een smerig tweepersoons matras vol pisvlekken erbij.
Ze demonstreren voor hun ‘vrijheid’. Ze laten zich niet vaccineren, want het is maar een griepje. Menigeen overlijdt aan dit misverstand.

Een gezond 2022!

Mijn hoop en wens voor 2022 is dat we deze mensen achter ons kunnen laten. Dat ze niet telkens het nieuws beheersen. Dat iedereen tot het inzicht komt dat we met de neuzen dezelfde kant op moeten gaan staan. In de richting van de positieve stip op de horizon. Zonder corona.
Ik wens u een relaxte jaarwisseling en een gevaccineerd en gezond 2022!

Als u behoefte heeft aan een jaaroverzicht vindt u dat hier.

* Laatste revisie op 31 december 2021 door Redactie AC

9 x, 1 va (291023)

10 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Sinds elke ongeletterde idioot filmpjes kan maken met z’n speelgoed dat ooit als zaktelefoon op de markt kwam beheersen ze dominant het nieuwsveld. Ik hoop dat het anders wordt. Goed 2022 allemaal !

 2. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Van de meeste aannames in dit artikel denk ik dat ze in al hun sarcasme nog waar zijn ook. De mensen waar het over gaat, zullen niet begrijpen dat ze hun “vrijheid” grotendeels weer terug kunnen krijgen door hun definitie van dat woord naar beneden bij te stellen. Want was het allemaal eigenlijk wel zo normaal wat de westerse mens zich tot voor 2020 als “vrijheid” toegeëigend had? Maar die benadering is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor het soort mensen, dat niet alleen vaak dubbel parkeert, maar dat ook nog eens doet in veel te grote en ego-stimulerende voertuigen. De “vrijheid” die zij bedoelen, zien ze als een soort van verworvenheid of noodzakelijke voorziening waarin ze door anderen gefaciliteerd moeten worden. Hun “vrijheid” moet ze door de overheid blijkbaar weer terug voor de voeten gelegd worden, waarna ze deze met onmiddellijke ingang weer met diezelfde voeten kunnen gaan treden. Ik hoop dat dit soort mensen vanaf 2022 zal gaan uitsterven. Degene die niet tot deze categorie behoren, wens ik uiteraard een bijzonder goed en gezond 2022 toe.

 3. Avatar Van Bart
  Bart

  In een overvolle wereld waar Facebook en Twitter koning zijn kun je eigenlijk geen moraal meer verwachten. Deze ‘duivelse uitvindingen’ op een mobiele telefoon maken de mensheid ziek. In plaats van elkaar een goed nieuwjaar te wensen, wordt er opgeroepen tot rellen, illegaal vuurwerk kopen, wapens en moord en doodslag. En voor de peuters op Tiktok om op vuurwerk te trappen, zodat ze alsnog met spoed naar de eerste hulp moeten. What a world!
  Afgelopen nacht niet geslapen omdat een gek ‘brisantbommen’ in grote hoeveelheden in Lelystad aan het afsteken was. (vuurwerkverbod?) bestaat niet, geachte Mark Rutte!
  What a crepy world!
  Maar ik blijf een optimist. Vrijheid (just another word) is wel belangrijk, maar is pas mogelijk als ieder mens zijn naaste respecteert als zichzelf. Zoniet, dan blijft het oorlog tussen niet gelijkgestemden en is strenge handhaving nodig. Mensen zijn kwetsbaar, maar sommigen welgestelden denken dat ze minder kwetsbaar zijn… Dat soort zal uitsterven, omdat de toekomstige wereld afhankelijk is van samenwerking, niets anders. Anders gaan we massaal ten onder…
  Dit was mijn nieuwjaars’boodschap’: voor allen die deze rubriek maken, lezen en becommentariëren, Arnoud, John, Milena en alle andere reageerders: Een beter en rustiger jaar 2022 toegewenst!

 4. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Graag sluit ik mij aan bij Bart en stem ook wel in grote lijnen in met zijn mening – en wens iedereen die hier leest en schrijft een heel goed en plezierig 2022. Verder vermeld ik na de conferance van Peter Pannekoek van gisteravond graag wat ik daarvan heb opgestoken: Toen begrip voor mensen die de moed opbrengen om toe te geven dat ze het bij het verkeerde eind hebben gehad! Wie weet hoeveel ons dat brengen zal in 2022 waarin we nog veel ongewenste zaken op te ruimen hebben…

 5. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  @Suffie – Dus zoiets: http://pieterstuurman.blogspot.com/2020/07/de-vijand.html
  Citaat hieruit: “En dus zit er nu niets anders op dan ons eigen plan te gaan trekken, en ons dus niet langer van bovenaf te laten aansturen. Niet langer te vertrouwen op externe autoriteiten, maar op onze eigen autoriteit. Op ons geweten, ons verstand en ons gezonde besef. Onze EIGEN beslissingen te gaan nemen, en daar verantwoordelijkheid voor te gaan dragen. Want dat is de werkelijke definitie van vrijheid.” Of om met Emmanuel Levinas te spreken: “Een verantwoordelijkheid die aan de vrijheid voorafgaat”.

  Maar hoe zie je dat voor je? Het gedeelte van de eigen beslissingen nemen lijkt me geen probleem. Dat is de mens wel toevertrouwd anno 2022. Maar in het dragen van verantwoordelijkheid zie ik een gigantisch probleem opdoemen. Steeds meer mensen dragen namelijk geen verantwoordelijkheid, maar lopen daar liever van weg. Kijk alleen maar naar het stijgende aantal gevallen (bewust) doorrijden na een ongeval. Dus het poneren van de stelling dat vrijheid met verantwoordelijkheid komt, is niet zo moeilijk. Maar hoe zie je voor je dat zoiets werkelijkheid wordt… echt gaat werken? En dat laatste dan met name voor het groeiende deel van de bevolking dat grote moeite heeft met het nemen van verantwoordelijkheid en dat alleen maar loopt te roepen dat het haar vrijheid weer terug wil. Hoe gaan die in hemelsnaam ooit verantwoordelijkheid krijgen?

  1. Ja en nee, ik koppel het nemen van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid in deze even los van de invloed van een heersend regime. Wat mij steekt is dat het opeisen van vrijheid momenteel te vaak gepaard gaat met het negeren van de gevolgen van het eigen handelen, net als dat mensen die menen het recht te hebben om dwars te liggen zichzelf ineens heel zielig vinden als dat dwarsliggen consequenties heeft.

 6. Avatar Van Bart
  Bart

  Inderdaad: vrijheid is het gevolg van verantwoordelijkheid, andersom is onmogelijk…
  Daarmee inherent is dat het ‘opeisen’ van vrijheid onmogelijk is, en dat ‘dwarsliggen’ zeker bepaalde consequenties heeft (die meestal vooraf te voorzien zijn): ga je naar een demonstratie die verboden is, is de kans groter dat je opgepakt wordt. Roep je ongefundeerde dingen over het coronavirus, wordt je mogelijk vervolgd. Trouwens: dat geldt voor alle ongefundeerde meningen die als ‘waarheid ‘ worden geventileerd…
  En: verantwoordelijkheid moet met de paplepel worden ingegoten, jong geleerd, oud gedaan. dan neem je – verantwoorde- beslissingen, waarbij de naaste evenveel waarde heeft als jouw ego….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share