In memoriam John Zwart
In memoriam John Zwart

In memoriam John Zwart

Het doet me verdriet om te moeten melden dat op 18 januari onze auteur John Zwart is overleden.

John Zwart
John Zwart

Ik vernam het helaas wat laat via Facebook, want veel direct contact hadden we niet, behalve via email.
Eind vorig jaar merkte ik wel dat het helemaal niet lekker met hem ging. Hij gaf aan dat hij niet meer goed kon formuleren bij het schrijven, hij deed uren over een alinea. Dat doet natuurlijk pijn bij iemand die dichter en schrijver is.
John schreef al meer dan tien jaar voor Amsterdam Centraal. Ook bezocht hij vanuit zijn woonplaats Terherne in Friesland enthousiast allerlei dichtersbijeenkomsten in het land, zoals in het Amsterdamse Café Eijlders.

Als voormalig zeeman had hij een grote kennis van de wereld, de cultuur en de natuur. Hij was overal in geïnteresseerd.
Ik heb hem maar één keer ontmoet, we spraken af in de OBA in Amsterdam. Doordat we op grote afstand van elkaar woonden, kwam het er niet vaker van en hij was ook een drukbezet baasje.

We hebben genoten van zijn erudiete stukken, zijn betrokkenheid bij de cultuur en zijn kritische geest. Ook was hij sinds jaar en dag degene die op dit blog (en op allerlei andere) veelvuldig op de artikelen reageerde. Met een mening die dikwijls een goede aanvulling vormde op het artikel. Die aanwezigheid zullen we erg missen, het wordt stil.

De oude dichter, schrijver en zeeman John Zwart is met zijn schip achter de horizon verdwenen, maar vergeten doen we hem zeker niet.

* Laatste revisie op 17 februari 2023 door Redactie AC

90 x, 1 va (291023)

4 Reacties

  1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
    Bart van der Kolk

    Beste John, we kenden elkaar slechts van de ‘schrijverij’ op Amsterdam Centraal, maar ik waardeerde je reacties en scherpe observaties altijd zeer! Goede reis over de onbekende wereldzeeën.. Sterkte voor zijn familie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share