Willen we meer of  minder terrassen?
Willen we meer of  minder terrassen?

Willen we meer of  minder terrassen?

Ik ben dol op een biertje op het terras met vrienden. Wie niet? De horeca geeft de stad reuring, is goed voor het sociale leven van Amsterdammers en levert werk op. De gemeente werkt aan plannen voor nieuwe regels voor de horeca en terrassen. De gemeente neemt met de plannen grote stappen ‘vooruit’ met meer flexibiliteit en ruimte voor de horeca. Tot 11 mei mogen Amsterdammers erover meepraten.

Grote stappen vooruit
Waarom kiest de gemeente er niet voor om meer restrictief te beginnen en na evaluatie in de komende jaren stap-voor-stap meer ruimte te geven? De aanpak tegen geluidsoverlast en geurhinder moeten nog worden ontwikkeld, het beleidskader ruimte voor de voetgangers is nog steeds niet vastgesteld en de juridische functie van de gemeente is er nog lang niet klaar voor.

Met een stap-voor-stap aanpak kan later meer ruimte komen voor trends en ontwikkelingen in de horecasector waar het huidige beleid nog niet in voorzien. De regelruimte die de gemeente nu geeft kun je later niet meer terugnemen. De gemeente gaat uit van professioneel ondernemerschap en met ondernemers die zich in hoge mate zelf reguleert. Is dat niet een beetje naïef?

Is er echt meer ruimte nodig voor de horeca?
De plannen tonen niet aan waar er meer ruimte voor de horecasector moet komen. Zijn er niet gebieden waar de balans zoek is en de horeca vooral bezoekers van buiten de eigen buurt trekt? Hoe gaat de gemeente hiermee om bij nieuwe gebieden als Schinkelkwartier, Zuidoost en Havenstad? De vraag is ook of aanvullende horeca vanuit winkels echt nodig is. De onderbouwing met feiten en afwegingen ontbreekt. Mijn studenten zouden hiervoor een onvoldoende krijgen.
Wat zijn de gevolgen van de plannen voor de gezondheid van de Amsterdammers. We eten teveel, we drinken teveel en roken teveel. Op elke straathoek en elke stroep lokken straks de terrassen.

Vergunningen en handhaving
De plannen reppen met geen woord over de benodigde capaciteit voor de uitvoering en handhaving en de juridische kennis van die medewerkers. Met de komende bezuinigingen is hiervoor helemaal geen ruimte. De burgemeester schrijft zelf over het functioneren van de juridische functie dat die niet voldoende is en een langdurende cultuuromslag nodig heeft. Daar zijn we mooi klaar mee.

Als centrumbewoners zijn we in 2018 door toenmalig stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje overrompeld met een smallere en andere stoepnorm waardoor in de hele binnenstad terrassen konden worden uitgebreid. Dit mag niet nog een keer gebeuren. Laat voor 11 mei van je horen als bewoners en ondernemers. Het plan dat er nu ligt is niet voldoende. Het kent te veel open eindjes; en daarmee is niemand gediend.

23 x, 1 va (291023)

7 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  De hoeveelheid God’s water over God’s akker is al jaren meer dan genoeg.
  Liberale zelfregulatie zal ons nóg meer ergerlijke overstromingen brengen.
  Kritiek op ‘beleid’ lijkt zinloos nu de horeca een inhaalslag na corona wil/moet? maken.
  Het heeft m.i. juist aan ‘beleid’ ontbroken. Veel meer ‘tankstations’ dan gezondheid benodigt.

 2. Avatar Van Milena Tsareva
  Milena Tsareva

  Was hier nou niet, nog niet zo heel lang geleden, door iemand anders (en mede namens de auteur van dit artikel) al een stuk over geschreven? Niet dat dan niemand het er meer over mag hebben natuurlijk, maar het wordt zo wel een beetje veel van hetzelfde.

 3. Avatar Van Bart
  Bart

  Jammer dat al die binnenstadsbewoners ‘Gods water over steeds meer akkers laten stromen’, iets wat ze zelf over zich hebben uitgeroepen bij de afgelopen verkiezingen, dikke bult, eigen schuld, pleistertje nodig?
  Vroeger ( ik citeer ‘opa’ elders in deze rubriek) was een kroeg een kroeg, inpandig, terrasje buiten kon ook nog wel, en daarmee basta. Als al die huilende horecahyena’s nu eens genoegen zouden nemen met het feit dat ze al onvoorstelbaar veel openbare ruimte hebben ingenomen en daarvan de helft zouden moeten inleveren om de zelfde openbare ruimte enigszins leefbaar te houden, dan was dat iets. Als de gemeente ook gewoon hard zou optreden tegen al die zeurende zielepieten die tonnen verdienen, dan was dat normaal. Maar dikke rapporten in de verkeerde la en een tekort aan BOA’s en echte handhavers, daar schort het aan bij de overheid…

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   ‘Koningsdag’ , wat is dat John? Vroeger vierden we Koninginnedag met zaklopen en touwtjespringen, tegenwoordig is het ‘toiletpotgooien’ en heel veel zuipen. (en de nationale zwarte markt natuurlijk). Dat ‘onze’ koning zich niet stoort aan de peilingen die aangeven dat hij beter kan verdwijnen, dat zegt hem niets. dat zijn dochters als modepoppen aan de poppenkast meedoen, daar zou ik als vader toch echt bezwaar tegen hebben: laat die meiden zichzelf ziijn1
   ‘Poppenkast’ dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share