Coronapleinen: een inspirerend stadsexperiment?
Coronapleinen: een inspirerend stadsexperiment?

Coronapleinen: een inspirerend stadsexperiment?

Ondernemers hebben plannen om vanwege de anderhalvemetermaatschappij voor de horeca meer ruimte te vragen op de Amsterdamse pleinen en stoepen. Het water staat hun aan de lippen. Burgemeester Halsema reageerde enthousiast op de eerste plannen van de ondernemers van de Nieuwmarkt en Zeedijk. En, eerlijk, zijn we niet allemaal een beetje toe aan een biertje in de zon? Ik in elk geval ik wel. Zoals vaker: niet iedereen is blij met die plannen.

Wat zijn de voorwaarden voor succes? De gemeente moet bij de uitvoering zorgen voor een eerlijk speelveld. Mogen alle ondernemers meedoen? Op basis van welke criteria mogen ondernemers meedoen? Anders profiteren slechts enkele ondernemers van de nieuwe hotspots. De gemeentejuristen moeten zorgen voor afspraken die geen precedentwerking hebben. Anders is straks het hek van de Dam. Was er niet ooit iets met een ijswinkel in de Jordaan?

Gaan de inkomsten naar de lokale BIZ of Koninklijke Horeca Amsterdam om een collectief reservefonds op te bouwen voor ondernemers en personeel? Dan laat je als ondernemers zien dan je er samen ook echt voor staat: niet alleen nu, maar ook voor de toekomst.

Lusten en lasten verdelen

Het is geen kort weekend-evenement. Dit gaat zeker vier maanden duren. Vooraf moet duidelijk zijn hoe je dan de lusten en de lasten verdeelt. Maak goede afspraken over het opruimen van de straten, de handhaving, bereikbaarheid, ruimte voor fietsparkeren en toiletten.
Maatwerk is nodig. De ondernemers doen het immers voor de bewoners van Amsterdam. Openingstijden na 11 uur ’s avonds zijn dan niet overal een goed idee. Nachtrust is belangrijk voor de meerderheid van de Amsterdammers die nog een baan heeft. Zorg ervoor dat de buurgemeenten en stadsdelen niet achter blijven. Als zij hun horecapleinen niet ook openen, dan trekken de bezoekers massaal de Amsterdamse binnenstad in.

Het plan biedt kansen voor jonge mensen die ineens zonder werk zitten en leer-werk banen. Zoek verbinding met de cultuursector die op slot zit: de pleinen als open podium voor kunstenaars. Geef als gemeente die ondernemers die met het goede plannen komen, met een ‘social return’, een eerlijke kans bij de verdeling van de vergunningen.

Openbare ruimte

De pleinen zijn openbare ruimte. Juridisch zijn ze misschien van de gemeente, principieel zijn ze van ons allemaal. De ondernemers begrijpen dat. Consumptie is niet verplicht: je mag ‘je eigen blikje cola’ meenemen. Uitsluiting op basis van leeftijd? Onbespreekbaar. Die pleinen zijn er voor jong en oud.

Die coronapleinen zijn een mooi stadsexperiment. Voorwaarde is wel dat we snel leren en snel bijsturen waar dat nodig is. Met welke cijfers gaat de gemeente het succes van dit stadsexperiment volgen? Hoeveel banen redden we? Wat is het ‘social return’? Wat vinden de buurtondernemers er zelf van? Wat vinden de bezoekers ervan. En, niet in de laatste plaats wat vindt de buurt ervan? De governance van dit experiment is cruciaal.

Het zijn een inspirerende plannen, maar laten we niet over één nacht ijs gaan bij de voorbereiding en uitvoering daarvan.

Bez 6 x, 1 snds (291023)

3 Reacties

 1. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Wat een zorgen allemaal, over waarom en hoe we al die terrashoreca weer op gang kunnen (moeten?) brengen en de pot eerlijk verdelen? Eerlijk verdelen? Laat me niet lachen, dat is toch volledig in strijd met de mores in deze maatschappij en zeker in die sector. laten we onze energie liever stoppen in een toekomstbestendige aanpak om een echt fiets- en wandelvriendelijke binnenstad te maken door de auto niet tijdelijk een beetje in te tomen maar blijvend op de tweede plaats te zetten, waarvoor de situatie van nu uitstekende mogelijkheden biedt. Lopen en fietsen de ruimte te geven om van plek a naar plek b te gaan en alsjeblieft geen denkbeeldige rotondes om de ongetwijfeld hinderlijke grote coronapleinen te moeten ”nemen”.

  1. Ik denk eveneens dat we de auto in de stad flink moeten inperken. Dat gebeurt ook al in andere Europese steden. Was het niet Milaan waar ze meteen ook even de kans grijpen? Het idee van horecapleinen is begrijpelijk vanuit de sector, maar het is natuurlijk volslagen absurd. Een terras is gezellig, maar het betekent niet dat we bijvoorbeeld meteen maar de hele Nieuwmarkt eraan moeten opofferen. Pleinen moeten ook voor andere activiteiten kunnen worden gebruikt en die maak je dan meteen voorgoed onmogelijk. Je ziet op het Leidseplein hoe ongezellig zo’n megaterras naast de schouwburg meteen oogt. Misschien is het wel goed dat de crisis een beetje zorgt voor een ‘shake out’ bij de horeca. Niet leuk voor de uitbaters, maar wellicht een gebeurtenis die de binnenstad weer een beetje in evenwicht brengt. Want tot dusver was het altijd felle concurrentie en graaien waar je graaien kan.

 2. Avatar Van John Zwart
  John Zwart

  Ja dat terras tussen Schouwburg / sorry ITA / en de Korte Leidsedwarsstraat is een gruwel. Ik zou er nog niet willen zitten als ze de prijzen halveerden. Als zoiets wordt bedacht voor de Nieuwmarkt is dat zeker geen verrijking. Vroeger zat je nog wel leuk aan het Damrak, maar toen die rbnb golven kwamen met de rolkofferparade kon je beter binnen gaan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share