De Zuidas, altijd gezellig
De Zuidas, altijd gezellig

De Zuidas, altijd gezellig

In Amsterdam gaat men nog eens 200 woningen bouwen op de Zuidas. In de vorm van een gebouw dat De Puls gaat heten. Voor wie het geluk heeft de Zuidas niet te kennen: het gebied is een kapitalistische apenrots, gecreëerd door de duurste architecten die er te vinden waren. De resultaten waren wisselend, van ronduit lelijk tot best wel aardig. Kantoren overheersen uiteraard.

In al die dure kantoorkolossen vindt een keur aan activiteiten plaats, zoals het runnen van banken, chique advocatenkantoren, dure horeca en brievenbusfirma’s voor belastingontduikers.
De kolossen staan allemaal opvallend dicht op elkaar, alsof ze lekker tegen elkaar willen schurken. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Met een huurprijs van pakweg tussen de 300 en 500 euro per vierkante meter verkeer je onvermijdelijk meteen onder gelijkgestemden.

Gezellig en warm

Maar nu worden er dus ook steeds meer woningen gebouwd. Middenhuur en vrije sector. Middenhuur is ongeveer tussen 750 en 1000 euro. Om in aanmerking te komen moet je doorgaans per maand vier keer dat bedrag verdienen. Je woont dus nog niet zo snel op de Zuidas als je hoopt. Maar als je er eenmaal zit is het geweldig natuurlijk. Er komt een bioscoop bij met negen zalen. Een stadsbos op 35 meter hoogte. Ik krijg hierbij visioenen van verpieterde twijgjes, maar goed, niet te pessimistisch nu. Horeca. En natuurlijk de onvermijdelijke kantoren. De Zuidas moet zich ontwikkelen tot een gezellige en warme woonwijk. Hoop doet leven, nietwaar?

Levendig gebied

Ik vraag me alleen af: waarom zou je op de Zuidas willen wonen? Nou, het is een levendig gebied, om het zo maar uit te drukken. Je zit volop in de herrie van de A10 en van het trein- en metroverkeer bij Station Zuid. Je woont pal onder de dalende vliegtuigen van Schiphol en tot minstens 2026 geniet je van het bouwlawaai van het Zuidasdok. Verder valt niet te ontkomen aan het onheilspellend geflopflap van traumahelikopters (VUmc), afgewisseld door gillende ambulances. Kortom, de Zuidasbewoner komt op veel gebieden ruim aan z’n trekken. Maar er zijn mensen die dat juist geweldig vinden.

Cocaïnehandel

Maar voor wie het allemaal toch even teveel wordt is er altijd naar het schijnt nog de levendige cocaïnehandel aldaar, die de gestreste mens van nieuwe impulsen kan voorzien. Als we dan ook nog de bijkomende luchtvervuiling in aanmerking nemen, kan ik niet anders concluderen dan dat de bruisende Zuidas een walhalla is voor de masochistische mens.
Goed bezig dus.

Ook verschenen op Arnoud Hugo, het blog van de auteur.

* Laatste revisie op 18 september 2021 door Redactie AC

22 x, 1 va (291023)

7 Reacties

  1. Avatar Van John Zwart
   John Zwart

   Nogal cynisch, dit… Ik hoorde uitspraken dat recente TERREUR moorden (het voorlopig einde Peter R de Vries) ertoe zouden moeten leiden dat de zuidas GEBRUIKERS zich eindelijk verantwoordelijk gaan voelen…

 1. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  Arnoud heeft gelijk: een ‘prettige’ plek om te wonen tussen al die advobonzo’s, geldwolven en andere hyena’s. Met een heel menselijke architectuur, grote betonnen dozen, dat willen we toch allemaal? Met gezellig rumoer van heimachines, traumahelicopters en piepende treinstellen, waarschijnlijk binnenkort wat nachtelijk rumoer van schietende maffiosi (vanwege de onbetaalde coke-rekeningen, zie Suffie’s reactie), en horecauitbaters die met de cliëntele op de vuist gaan vanwege te dure rekeningen. Kortom: de Zuidas heeft het helemaal! Gratis luchtvervuiling vanwege de overvloedige hoeveelheid snelwegen en het nog steeds groeiende Schiphol. Ik teken voor een woning in de PULS !
  (ben ik blij dat ik elders een simpel stulpje heb!!!)

 2. Avatar Van Bart Van Der Kolk
  Bart van der Kolk

  ‘De Puls brengt levendigheid en diversiteit naar de Zuidas’
  Gemeente Amsterdam heeft ‘De Puls’ van VORM Ontwikkeling geselecteerd als winnend concept in de selectieprocedure voor een nieuw gebouw van circa 56.000m2 op het nu nog braakliggende terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert in Zuidas. In het gebouw worden wonen en werken gecombineerd met openbare voorzieningen waaronder een bioscoop. Amsterdam heeft hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de woningen, circulariteit, duurzaamheid, stadsnatuur, mobiliteit en openbare voorzieningen. Het winnende concept voldoet aan deze eisen. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt. De oplevering van het complex is gepland in 2023.

  David van Traa, directeur Zuidas: ‘Zuidas wordt steeds meer een levendige Amsterdamse stadswijk waar ook in de avond en in het weekend wat te beleven valt. Dit innovatieve en circulaire gebouw is klaar voor de toekomst en met alle openbare voorzieningen een aanwinst voor Zuidas’.

  Hans Meurs, Algemeen directeur VORM: ‘In De Puls komen diversiteit, betaalbaar wonen, werken en leisure bij elkaar, wat uniek is voor de Zuidas. We verbinden ze door het creëren van ‘common ground’, een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt’.’ (citaat VORM).

  Dan nog maar even een vraagje: hoe betaalbaar is ‘de Puls’? …
  Voor de rest zijn mijn vermoedens al beantwoord: levendigheid (zie boven), werken : alle advocaten en financiële bobo’s zijn vertrokken n.a.v. ondermeer de Pandora papers, de maffiosi zijn helaas nog niet opgerold en zorgen waarschijnlijk voor veel (nachtelijk) vermaak in deze wijk, er wonen nog nauwelijks mensen, dus de Puls zal ongetwijfeld voor veel commotie zorgen.
  Conclusie: het zal aangenaam vertoeven zijn voor sommige mensen….

 3. Avatar Van Frank
  Frank

  Niet zo fijn gekozen Amsterdamse naam. één met een met historie Abraham Puls was een Amsterdamse ondernemer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was eigenaar van een verhuisbedrijf, gevestigd aan de Kerkstraat. Dit bedrijf kreeg in de oorlog een slechte naam doordat het meewerkte aan het leeghalen van de woningen van Joden en andere gedeporteerden. Een wagen van Abraham Puls heeft de spullen van Anne Frank, haar familie en de andere onderduikers in Het Achterhuis opgehaald nadat zij allen op 4 augustus 1944 opgepakt waren. Pulsen is een werkwoord geworden…

  1. Avatar Van Bart
   Bart

   Dat klopt, Puls was de ‘verhuizer’ van heel veel Joodse inboedels in WO2 .. een besmette naam dus. Alleen al daarom zou ik een dergelijk dom project verbieden als ik de Gemeente was, zelfs over de naam is dus niet nagedacht. ‘De Puls’ zal wel door vastgoedcriminelen bedacht zijn als een soort ‘statement’ : ‘dat staat’ als een pulspaal ( een heipaalsoort), maar blijft verwerpelijk in dit verband, zeker vlakbij Amsterdam Zuid,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share