Eigendom vastgoed is sleutel tot balans in binnenstad
Eigendom vastgoed is sleutel tot balans in binnenstad

Eigendom vastgoed is sleutel tot balans in binnenstad

Na decennia vooral vastgoed te hebben verkocht, maakt Amsterdam nu 10 miljoen euro’s vrij om in de binnenstad ‘beeldbepalende panden’ zoals souvenirwinkels of gokhallen te kunnen verwerven. De gemeente wil voorkomen dat foute panden in verkeerde handen vallen. Het geld komt in een reservefonds dat gevuld zal worden met 10 miljoen euro. Het geld kan gebruikt worden om biedingen van de bestaande ‘ideële’ vastgoedbeleggers zoals de NV Zeedijk of Stadsgoed NV te ondersteunen.

Platzak

De inzet van Stadsgoed NV en NV Zeedijk op het verwerven van vastgoed om daarmee greep te krijgen op het gebruik, is een goed startpunt. Maar, de gemeente is platzak. Er is geld nodig; veel meer dan 10 miljoen. De gemeentelijke polsstok is niet lang genoeg. Moeten private en publieke partijen niet veel meer samenwerken om waarde te creëren? Wie wil er nu niet investeren in de mooie binnenstad?

Oudedagsvoorziening

Wanneer mogen wij als bewoners ook mee-investeren in onze binnenstad? Ik zou wel graag aandeeltjes Stadsgoed NV en NV Zeedijk willen kopen voor mijn oudedagsvoorziening en daarmee de Amsterdamse binnenstad weer meer leefbaar maken.

* Laatste revisie op 12 december 2021 door Redactie AC

10 x, 1 va (291023)

Eén reactie

  1. Avatar Van Bart
    Bart

    Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Stadsgoed (niet hetzelfde als Stadsherstel bv toch ? ) en NV Zeedijk, en ook het voormalige Diogenes en nog wat meer van die private/ restauratiefondsen bulkten van de ‘liggende’ gelden? Er waren er nog veel meer, private/ gemeentelijke fondsen, ooit ontstaan in de jaren ’80 als antwoord op de verloedering van de stad. Er zijn veel vastgoedbeleggers (in restauratiefondsen) die vast wel nieuwe investeerders willen verwelkomen. Maar de Gemeente moet natuurlijk wel de regie houden over wat mag en kan bij deze vastgoedfondsen/ investeerders.
    De gemeente mag dan platzak zijn, ze kan deze vastgoedfondsen natuurlijk wel aansturen op restauratiebeheer en verhuur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Total
0
Share